H εικόνα που ανήρτησε ο ακροδεξιός Ολλανδός στα social media | Twitter/geertwilderspvv
Επικαιρότητα

Ο Γκερντ Βίλντερς σοκάρει με τη ματωμένη Μέρκελ

Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά επιχειρεί με κάθε τρόπο να παρουσιάσει τη γερμανίδα καγκελάριο και την πολιτική της για τους πρόσφυγες ως τους παράγοντες που οδήγησαν στο μακελειό του Βερολίνου
Protagon Team

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε. Ο Γκέερτ Βίλντερς, ο γνωστός ακροδεξιός λαϊκιστής ολλανδός πολιτικός, είχε πει και το καλοκαίρι ότι η Ανγκελα Μέρκελ έχει αίμα στα χέρια της, μετά τις επιθέσεις εκείνου του παράφρονα στο Μόναχο. Αλλά τώρα η αμφιλεγόμενη ρητορική του Βίλντερς κατά της γερμανίδας καγκελαρίου για την πολιτική της στο Προσφυγικό, «αναβαθμίστηκε» σε πρόκληση και ύβρι.

Σε ανάρτησή του στο Τwitter o Βίλντερς επέρριψε στη Μέρκελ την ευθύνη για το μακελειό στο Βερολίνο, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι σε χριστουγεννιάτικη αγορά.

Ο απώτερος στόχος του Βίλντερς είναι προφανής. Η Ολλανδία έχει εκλογές στις 15 Μαρτίου. Κατηγορώντας τη Μέρκελ, κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ενωση και ρίχνει νερό στο μύλο του ευρωσκεπτικισμού, ο οποίος αποτελεί μια ανερχόμενη τάση τόσο στους κόλπους της ακροδεξιάς όσο και της ριζοσπαστικής Αριστεράς· ένα νήμα συνδέει τους λαϊκιστές σε κάθε πλευρά του πολιτικού φάσματος και η χώρα μας δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση

Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά έχει συνδέσει την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας με την πολιτική ανοιχτών συνόρων που ακολούθησε απέναντι στους πρόσφυγες το 2015 η Ανγκελα Μέρκελ, πολιτική που έφερε σχεδόν 900.000 άτομα στη Γερμανία μέσα σε μια χρονιά. Στελέχη του γερμανικού ευρω-σκεπτικιστικού κόμματος AfD έχουν χαρακτηρίσει τα θύματα του Βερολίνου ως «νεκρούς της Μέρκελ».

Η Γερμανία έχει ομοσπονδιακές εκλογές το φθινόπωρο του 2017. Από άκρη σ’ άκρη στην Ευρώπη, αυτή θα είναι η μάχη που θα δοθεί: ανάμεσα στις Μέρκελ κάθε χώρας και στους ακραίους ευρωσκεπτικιστές με τη ρητορική του μίσους. Θα είναι μια δύσκολη μάχη.