Ο Φελπς έχει μόλις τερματίσει στα ημιτελικά των 200 μ. πεταλούδα. Οι μελανιές από τις βεντούζες σε όλο του το σώμα | REUTERS/Athit Perawongmetha
Επικαιρότητα

Γιατί οι αθλητές έχουν τόσες μελανιές;

Το γεμάτο σημάδια σώμα του αμερικανού υπερπρωταθλητή της κολύμβησης Μάικλ Φελπς στο Ρίο εξέπληξε πολλούς και αποκάλυψε πόσο διαδεδομένη είναι μεταξυ των Ολυμπιονικών η παραδοσιακή θεραπεία με βεντούζες. Αποδίδει όμως;
Protagon Team

Ο Ναντούρ είπε στην USA Today ότι ανακάλυψε πως αυτή η πρακτική τον ανακουφίζει «από τους πόνους της γυμναστικής. Ηταν το μυστικό μου όλη αυτή τη χρονιά και με κράτησε υγιή. Είναι καλύτερο από οτιδήποτε άλλο πλήρωσα για αυτό. Με γλίτωσε από πολύ πόνο».

Σύμφωνα με τον Independent, σε θεραπεία με βεντούζες καταφεύγουν και ο διάσημος σκωτσέζος τενίστας Αντι Μάρεϊ και οι πρωτοπυγμάχοι Φλόιντ Μάιγουέδερ και Αμίρ Χαν. Η λογική είναι η ίδια με τις ενέσεις εμπλουτισμένου σε ερυθρά αιμοσφαίρια αίματος – μια θεραπεία για ταχύτερη αποκατάσταση από τραυματισμούς και την κόπωση που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο ποδόσφαιρο.

Πώς ξεκίνησαν όλα αυτά; Το 2004 είχε λέει εμφανιστεί η διάσημη ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου με κάτι τέτοιες μελανιές στο σώμα της και έτσι όλοι άρχισαν να ψάχνουν τι της συνέβη. Ακολούθησαν με αντίστοιχες μελανιές και η Τζένιφερ Ανιστον και η Βικτόρια Μπέκαμ – σε έναν κόσμο που η διατήρηση της ομορφιάς και της νεότητας είναι το παν, η μέθοδος βρήκε γρήγορα μιμητές.

Πώς μεταπήδησε στα σπορ; Το 2008 εμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου η νεαρή πρωταθλήτρια της κολύμβησης Γουανγκ Κουν, η οποία είχε στην πλάτη της μεγάλες μελανιές. Και πάλι, σε έναν κόσμο που η διατήρηση του σώματος και η έγκαιρη αποκατάστασή του από τους αναπόφευκτους τραυματισμούς είναι το παν, πολλοί έσπευσαν να την ακολουθήσουν.

Η Γκουάνγκ Κουν με τα σημάδια από τη θεραπεία στην πλάτη της

Αποδίδει; Οι γιαγιάδες μας κάτι ήξεραν, σίγουρα. Αλλά για τους αθλητές δεν είναι βέβαιο ότι δεν είναι παρά μια αυθυποβολή, μια μόδα όπως ήταν κάποτε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 οι ρινικές ταινίες.

Ο Ντέιβιντ Κόλκχαν, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δήλωσε στον Independent ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα πίσω από τη συγκεκριμένη θεραπεία. «Υπάρχει μια αόριστη συσχέτισή της με τον βελονισμό, αλλά και τα δύο τα πουλάνε οι ίδιοι άνθρωποι» δήλωσε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας δικαίως να διαχωρίσει την επιστημονική μέθοδο και λογική με τη λεγόμενη εναλλακτική ιατρική. «Οι μελανιές σημαίνουν ότι σπάνε αγγεία και αυτό δεν είναι καλό» εξήγησε και συμπλήρωσε. «Δεν τους βοηθάει. Αντιθέτως θα έλεγα ότι έχουν ένα μικρό μειονέκτημα, επειδή χάνουν τον καιρό τους κάνοντας αυτήν τη θεραπεία». 

Λογικό. Αλλά ο Φελπς με τις βεντούζες κατέκτησε το 19ο χρυσό του ολυμπιακό μετάλλιο….