• Ο ποδηλάτης Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει με τη φωτιά

    • Screenshot 2015-12-26 12.10.59

    Ανήμερα Χριστουγέννων κι ενώ οι περισσότεροι βρίσκονται ακόμα σε hangover ή έστω προσπαθούν να χωνέψουν το δείπνο της παραμονής, ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, ανεβάζει selfie στο Twitter, ενημερώνοντας ότι κάνει ποδήλατο με την κόρη του στο Άλσος Συγγρού.
    Προφανώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αποφασισμένος να ρισκάρει χοντρά. Όχι μόνο γιατί το προφίλ του ευρωπαίου πολιτικού που αθλείται – και μάλιστα με κράνος, δηλαδή ακολουθώντας όλους τους κανόνες – βρίσκεται στον αντίποδα του παραδοσιακού «καραμανλικού DNA» της παράταξης, το οποίο παραπέμπει περισσότερο σε ταβέρνες με κοψίδια και πολιτικούς φίλους.
    Κυρίως ρισκάρει γιατί το συγκεκριμένο σπορ, είναι ήδη κατοχυρωμένο στη συνείδηση των ψηφοφόρων ως η αγαπημένη – και ενίοτε τραυματική – ενασχόληση του Γιώργου Παπανδρέου. Και επειδή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις του κοινού, δεν είναι καθόλου απίθανο να τον ταυτίσουν, έστω και ασυνείδητα με τον πρώην πρωθυπουργό.

  • Ευχές πολιτικών μέσω Twitter: Καραβάκια vs Έλατα

    tweeΕίναι μια άτυπη σημειολογική μάχη που διεξάγεται κάθε χρόνο. Από τη μια, οι «ευαισθητοποιημένοι» με την ελληνικότητα που συνοδεύουν τις ευχές τους με το πατροπαράδοτο καραβάκι και από την άλλη οι κλασικοί που τις συνδιάζουν με το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
    Μπορεί να φαίνεται επουσιώδες, αλλά τίποτα δεν περνάει απαρατήρητο στον σκληρό κόσμο των social media. Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δίνουν συγχαρητήρια για την επιλογή από κάτω στα σχόλια. Φυσικά, από το ανθολόγιο των πολιτικών ευχών αυτές τις μέρες, δεν λείπουν ούτε οι «εναλλακτικοί, ούτε τα «καρφιά». Με μια γρήγορη αποτίμηση λοιπόν, φέτος τα Χριστούγεννα, το σκορ διαμορφώθηκε ως εξής:
    Ευχές με καραβάκι επέλεξαν να στείλουν οι Νίκος Νικολόπουλος (που είχε και το ρεκόρ σε εορταστικά tweets, καθώς δεν άφησε ούτε στιγμή ήσυχους τους followers του), ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Δημήτρης Στρατουλης (με τη διαφορά ότι το δικό του είχε κόκκινα πανιά)
    Ευχές με φόντο έλατο, όμως, προτίμησαν να στείλουν πολλοί περισσότεροι. Ήτοι: Νίκος Νικολόπουλος (δύο φορές!), Εύη Χριστοφιλοπούλου, Απόστολος Τζιτζικώστας, Κωστής Χατζηδάκης, Δημήτρης Παπαδημούλης και Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ ο Τέρενς Κουίκ, διάλεξε κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί και ως δέντρο και ως καραβάκι.

    Το διφορούμενο καραβι/έλατο του Τέρενς Κουίκ
    Το διφορούμενο καραβι/έλατο του Τέρενσ Κουίκ

    Από τους «ανξέρτητους» τώρα, ο Βασίλης Οικονόμου ανέβασε τον πίνακα του Νικηφόρου «Κάλαντα» του Νικηφόρου Λύτρα, ο Χρήστος Σταϊκούρας προτίμησε μια ιδιόχειρη κάρτα με τη Βουλή των Ελλήνων, ο Γιώργος Κουμουτσάκος μια ιδιόχειρη επίσης κάρτα αλλά με ζωγραφιές των γιών του Αργύρη και Σπύρου.
    Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, προτίμησε να ανεβάσει ένα video με την ίδια να εύχεται καλές γιορτές, εν μέσω παιδιών που την είχαν επισκευτεί για να της πουν τα κάλαντα.
    Ο Άδωνις Γεωργιάδης επέλεξε για τα Χρόνια Πολλά την αγιογραφία μιας Φάτνης ενώ η Μαρία Δαμανάκη, ως επικεφαλής του Παγκόσμιου Ιδρύματος για τους Ωκεανούς, μια κάρτα με ένα ρητό της βιολόγου – ωκεανολόγου Sylvia Earle.

    Οι «ωκεανολογικές» ευχές της Μαρίας Δαμανάκη
    Οι «ωκεανολογικές» ευχές της Μαρίας Δαμανάκη

    Τέλος, παρόμοια, δηλαδή χωρίς εικόνες αλλά με ευχές που ξεκινούσαν με τη φράση «Εύχομαι να είναι τα τελευταία Χριστούγεννα…», ήταν τα Tweets της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Βασίλη Καπερνάρου. Η πρώτη εύχεται να είναι τα τελευταία Χριστούγεννα υπό μνημονιακό ζυγό και να απαλλαγούμε σύντομα από κάθε λογής καλικάντζαρους (νέο προσωνύμιο για τον Αλέξη Τσίπρα και τους πρώην συντρόφους της). Ο Βασίλειος Καπερνάρος πάλι, «εύχεται να είναι τα τελευταία Χριστούγεννα που η πατρίδα του ζει έτσι». Και συμπληρώνει προτείνοντας λύση: «Μακάρι να μας αγαπήσει πάλι ο Θεός και να ξαναβρούμε τους εαυτούς μας».

  • Ο Κώστας Καραμανλής (ο 3ος) υπέρ Μεϊμαράκη

    Ο Κώστας Καραμανλής μπροστά στο πορτραίτο του ιδρυτή και θείου, δίπλα στον «εκλεκτό» του
    Ο Κώστας Καραμανλής μπροστά στο πορτραίτο του ιδρυτή και θείου, δίπλα στον «εκλεκτό» του

    Εντάξει, μπορεί να μην είναι αυτός που περιμέναμε, αλλά τουλάχιστον κάποιος με το επίθετο Καραμανλής, έδωσε συνέντευξη και αυτό αποτελεί είδηση. Ο τρίτος εν σειρά Καραμανλής λοιπόν, ο γιός του Αχιλλέα, ξάδερφος του πρώην πρωθυπουργού, σε συνέντευξή του στη Real News, οριοθετεί την «περιοχή» του, τονίζοντας ότι «το DNA της ΝΔ είναι καραμανλικό εξ ορισμού».
    Εννοείται ότι τάσσεται αναφανδόν υπερ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη λέγοντας πως «ο φιλελευθερισμός πρέπει να ευνοεί τους πολλούς, όχι τους λίγους και πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες πως θα το πετύχουμε. Και σε αυτό θεωρώ πως το πλεονέκτημα έχει ο Μεϊμαράκης», ενώ τονίζει ότι «ιδιοκτήτες του κόμματος είναι οι 400.000 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν πρόεδρο».

  • Ο Guardian αποκαλεί τον Βαρουφάκη «νοήμονα Μπρούς Γουίλις, πολύ σκληρό για να πεθάνει»!

    • «Ο μηχανόβιος που τα έβαλε με τη λιτότητα» είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης για τον Guardian
      «Ο μηχανόβιος που τα έβαλε με τη λιτότητα» είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης για τον Guardian

    Η «λατρεία» του Guardian για τον Γιάνη Βαρουφάκη, συνεχίζεται.  Μετά την πρόσφατη συνέντευξή του μόλις δέκα ημέρες πριν, τώρα επιχειρεί άλλη μια ακτινογραφία της «βαρουφάκειας προσωπικότητας». Σε νέο άρθρο που δημοσιεύθηκε παραμονές Χριστουγέννων, αναφέρει ότι «η χρονιά δεν τελείωσε όπως ο οικονομολόγος -που είναι Κεϋνσιανός, με μια μικρή δόση Μαρξισμού- θα ήθελε». Ακόμα, επιχειρείται μια ανασκόπηση της πολυτάραχης χρονιάς που εκπνέει, πάντα με φόντο τον «τύπο με το ξυρισμένο κεφάλι», που, όπως αναφέρει η εφημερίδα, «θυμίζει ένα νοήμονα Μπρους Γουίλις και είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει». Ο οποίος πάντα σύμφωνα με τον Guardian, «προφανώς δεν ήθελε να πεθάνει η Ελλάδα, αλλά να αντισταθεί περαιτέρω στα μέτρα λιτότητας που της επέβαλλαν και ο ίδιος να εξασφαλίσει ένα νέο οικονομικό διακανονισμό για την Ελλάδα». Εννοείται ότι η εφημερίδα θυμίζει λέξεις που ειχε χρησιμοποιήσει τότε ο ππώην υπουργός Οικονομικών, όπως «εικονικός πνιγμός» ή «τρομοκρατία».
    Η ιστορία του άρθρου – απολογισμού, φτάνει μέχρι την παραίτησή του, στις αρχές Ιουλίου και θυμίζει την εικόνα έξω από το υπουργείο Οικονομικών με τον Βαρουφάκη να φεύγει με τον δικό του, ταιριαστό, αντισυμβατικό τρόπο, πάνω στην αγαπημένη του μοτοσικλέτα.
    Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα ο Guardian, ανακήρυξε τους πιο στιλάτους και καλοντυμένους διάσημους της χρονιάς και ανάμεσα στις πιο γνωστές προσωπικότητες, ξεχώρισε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Η εφημερίδα δεν έβαλε στη λίστα της κανέναν άλλον πολιτικό, ενώ η ίδια «δικαιολογήθηκε», λέγοντας: «Το να έχεις στυλ σημαίνει να χρησιμοποιείς την εικόνα σου για να πεις κάτι για τον εαυτό σου. Το να είσαι “βασιλιάς του στυλ”, όμως, είναι πολλά περισσότερα. Όταν η εικόνα σου δεν λέει μόνο κάτι για τον εαυτό σου, αλλά εμπλέκεται ή αλληλεπιδρά με τον κόσμο γύρω σου, τότε το έχεις».
    Κατά πάσα πιθανότητα η αγάπη που δείχνει ο Guardian για τον Γιάνη, να μην είναι άσχετη με την ατζέντα της ίδιας της εφημερίδας υπερ του «Brexit». Μιας ατζέντας που εξυπηρετείται θαυμάσια από τις δηλώσεις του Βαρουφάκη για τους ευρωπαίους αξιωματούχους που όπως τονίζεται στο δημοσίευμα «ήταν περισσότερο ενοχλημένοι παρά εντυπωσιασμένοι από τον Γιάνη, και επεδίωξαν να τον βγάλουν από τη μέση για να συνεχίσουν χωρίς εμπόδια σε αυτό που είχαν αποφασίσει να κάνουν».

  • Ο Γιακουμάτος δίνει τα προγνωστικά του και βλέπει Μεϊμαράκη

    Τη βοήθειά του σε όσους πρόκειται να ασχοληθούν «στοιχηματικά» με τις εκλογές στη Νέα Δημοκρατία, έδωσε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, που ανέλαβε να τους καθοδηγήσει κάνοντας ως κομματικός βετεράνος εκτίμηση του αποτελέσματος.
    Μάλιστα ήταν τόσος ο ενθουσιασμός του κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Real FM, που δεν έδωσε μια, αλλά δύο προβλέψεις, καθώς το θέμα φαίνεται να τον ιντριγκάρει πολύ.
    Σύμφωνα και με τις δύο εκτιμήσεις «by Giakoumatos», νικητής θα αναδειχθεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι το ποσοστό θα διαμορφωθεί στο 60%-40% και στη δεύτερη ανοίγει ακόμη περισσότερο την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο φτάνοντας το ποσοστό του Β. Μεϊμαράκη στο 65%.




text
  • Να εκλεγεί ως κατάδικος ο Τραμπ και να του βάλουν κάγκελα στο Οβάλ Γραφείο


    31 Μαΐου 2024, 23:45