Αλλάζει ένας επιτυχημένος δήμαρχος; Στην πολιτική τίποτα δεν είναι απίθανο, αλλά ποιος και τι είναι επιτυχημένο όταν μιλάμε για πόλεις σαν την Νέα Υόρκη δεν είναι απλή απάντηση.
Εστω και έτσι, η ελληνικής καταγωγής υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για την δημαρχία της πόλης, Νικόλ Μαλλιωτάκη, είναι αισιόδοξη και απέναντι στον Μπιλ Ντε Μπλάζιο επιστρατεύει το πνεύμα της μαχήτριας που, όπως λέει, τη διακρίνει.
Στο βιογραφικό που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της, η Μαλλιωτάκη τονίζει με έμφαση ότι είναι παιδί μεταναστών και ότι έχει σπουδάσει σε δημόσια σχολεία.
Ο πατέρας της είναι Ελληνας, από την Κρήτη, και η μητέρα της Κουβανή, η οποία, μας θυμίζει η υποψήφια, «έχει διαφύγει από την δικτατορία του Κάστρο». Οι γονείς της, «κυνηγώντας το Αμερικανικό Ονειρο», έφτασαν στις ΗΠΑ και, παρά τις δυσκολίες, κατάφεραν να στήσουν μια μικρή επιχείρηση στο Μπρούκλιν. Η αφοσίωση και το επιχειρηματικό πνεύμα των γονιών της έδωσε στη Νικόλ ένα αίσθημα φιλοδοξίας που την ενέπνευσε σε όλη ζωή της.
Το 2010, σε ηλικία 29 ετών, εξελέγη στη Βουλή της Πολιτείας, σε περιφέρεια μέσα στη Νέα Υόρκη (Μπρούκλιν και Στέιτεν Αϊλαντ), κερδίζοντας εύκολα την Δημοκρατική βουλευτή που διεκδικούσε τρίτη θητεία. Επανεξελέγη άλλες τρεις φορές με 61%, 73% και 100% στην τελευταία αναμέτρηση!
Παράλληλα άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστή στην πολιτική σκηνή. Το 2013 ήταν στην λίστα της Αμερικανικής Ενωσης Συντηρητικών με τους 10 πιο υποσχόμενους συντηρητικούς πολιτικούς κάτω από τα 40, αλλά και σε λίστα πολλά υποσχόμενων πολιτικών ελληνικής καταγωγής και σε άλλη λίστα ισπανόφωνων – η διπλή καταγωγή σίγουρα βοηθά σε όλα αυτά τα ακροατήρια.
Στα επιτεύγματά της η Μαλλιωτάκη καταγράφει τον αγώνα της κατά της διαφθοράς και ειδικά του προέδρου της πολιτειακής Βουλής, αλλά και την προσπάθεια να περιορίσει ο νυν δήμαρχος τον ανεξέλεγκτο δανεισμό. Στόχος της να προστατεύσει τον φορολογούμενο από το να τον «ξεκάνουν οι φόροι».
Η New York Post σημειώνει ότι η Μαλλιωτάκη μπορεί να μην έχει ελπίδες να κερδίσει τον Μπιλ Ντι Μπλάζιο, αλλά τουλάχιστον έδειξε μια καλή εικόνα στο θορυβώδες ντιμπέιτ που είχαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι την Τρίτη.
Η τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου Κινίπιακ στις αρχές Οκτωβρίου δίνει εξάλλου στον Ντε Μπλάζιο 61% στην πρόθεση ψήφου, αρκετό για να μην ανησυχεί, καθώς η Μαλλιωτάκη είναι στο 17% και άλλοι υποψήφιοι ακόμη χαμηλότερα. Οι εκλογές είναι σε σχεδόν ένα μήνα, στις 7 Νοεμβρίου, και η ανατροπή είναι πολύ δύσκολη.
Όχι περίεργο: η Νέα Υόρκη έδωσε στον Τραμπ κάτω από 20% και η Μαλλιωτάκη, που στήριξε τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο, δεν θα πρέπει να έχει πολλές συμπάθειες πέρα από αυτό το εκλογικό κοινό.
Περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους (58%) έχουν καλή εικόνα για τον δήμαρχο και περίπου το ίδιο ποσοστό (57%) θεωρεί ότι αξίζει να επανεκλεγεί. Η πλειονότητα λέει ότι δεν γνωρίζει τη Μαλλιωτάκη αρκετά καλά.
Πάντως η υποψήφια δεν το βάζει κάτω.
Οι εξαγγελίες της Μαλλιωτάκη για τη Νέα Υόρκη κινούνται στη λογική του νοικοκυρέματος και της επιβολής ορίων στις δαπάνες, της καθαριότητας και της ενίσχυση των βετεράνων και των ηλικιωμένων.
Αντίθετα από ό,τι παρουσίαζε η ίδια στο debate, για τους Νεοϋρκέζους τα πράγματα πάνε γενικά καλά στην πόλη.
Από πέρυσι οι δολοφονίες έπεσαν κατά 24%, ένα τεράστιο ποσοστό μείωσης για μια πόλη όπου μερικές -όχι πολλές- δεκαετίες νωρίτερα οι δολοφονίες ήταν κάτι παραπάνω από καθημερινό φαινόμενο. Ταυτόχρονα έπεσαν και τα ποσοστά άλλων εγκλημάτων, όπως οι βιασμοί και οι ληστείες.
Πάνω σε αυτό –και σε αυτό για την ακρίβεια- βασίζεται ο Ντε Μπλάζιο που υπερηφανεύεται ότι διοικεί «την πιο ασφαλή μεγαλούπολη στην Αμερική».
Στις 7 Νοεμβρίου πολύ πιθανό θα έχει την ευκαιρία να το κάνει ξανά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News