649
Εμβόλια για τον κορονοϊό σε όλες τις φαρμακοτεχνικές μορφές δοκιμάζονται σε διάφορα επιστημονικά εργαστήρια (φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock

Χάπια, σπρέι, έμπλαστρα: τα νέα «εργαλεία» εμβολιασμού

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2021, 07:45
Εμβόλια για τον κορονοϊό σε όλες τις φαρμακοτεχνικές μορφές δοκιμάζονται σε διάφορα επιστημονικά εργαστήρια (φωτογραφία αρχείου)
|Shutterstock

Χάπια, σπρέι, έμπλαστρα: τα νέα «εργαλεία» εμβολιασμού

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2021, 07:45

Ολα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού χορηγούνται σήμερα με σύριγγα. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκε σημαντική πρόοδος για αρκετά υποψήφια εμβόλια που χορηγούνται με διαφορετικό τρόπο.

Ρινικά σπρέι, κάψουλες ή ακόμη και έμπλαστρα ενδέχεται σύντομα να συμμετέχουν στην παγκόσμια μάχη κατά της λοίμωξης Covid.

Μάλιστα, όπως γράφει η βρετανική Telegraph, η AstraZeneca και η Pfizer σκέφτονται αν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν διαφορετικές φαρμακοτεχνικές μορφές του ενέσιμου εμβολίου τους.

Οι νέες μορφές χορήγησης θα μπορούσαν να βοηθήσουν όχι μόνο στη διανομή του εμβολίου σε απομακρυσμένα σημεία, αλλά να προσφέρουν ακόμα καλύτερη προστασία, καθώς το καθένα από αυτά έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα.

Ρινικά σπρέι

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο Οργανισμός για τη Συνεργασία της Επιδημικής Ετοιμότητας και Καινοτομίας (Cepi) χορήγησε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές του πρώτου εμβολίου σε μορφή σπρέι που χορηγείται από τη μύτη.

Δεν είναι το μοναδικό υποψήφιο εμβόλιο αυτού του τύπου, ενώ η οικονομική υποστήριξη της Cepi επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για πολλά υποσχόμενο σκεύασμα.

Το εμβόλιο σε μορφή ρινικού σπρέι είναι διαδεδομένο για τους ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα.

Κι αυτό διότι στοχεύει στο σημείο από όπου εισέρχεται ο ιός στον οργανισμό, κάτι που θα μπορούσε να σταματήσει και τη μόλυνση, αλλά και τη μετάδοση.

Τα εμβόλια αυτού του τύπου διεγείρουν την ανοσολογική ανταπόκριση στους βλεννογόνους, δηλαδή τους ιστούς που βρίσκονται στη μύτη, τον λαιμό και άλλα σημεία του σώματος, τα οποία είναι γνωστό ότι αποτελούν την πρώτη άμυνα του οργανισμού.

Και ενώ τα ενέσιμα εμβόλια θεωρείται ότι πετυχαίνουν συστημική ανοσία σε ολόκληρο τον οργανισμό, εκείνα σε μορφή σπρέι εκτιμάται ότι σταματούν πιο αποτελεσματικά τη μετάδοση των ιών.

Χάπια

Σε μορφή δισκίου ή κάψουλας διατίθενται τα περισσότερα φάρμακα, όμως όχι αρκετά εμβόλια. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά από τα ενεργά συστατικά των εμβολίων είναι πρωτεΐνες, τις οποίες το στομάχι αναγνωρίζει ως τροφή και ως εκ τούτου προχωρά στη διαδικασία της πέψης και τις χωνεύει, προτού προλάβουν να δράσουν.

Ωστόσο, το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας χορηγείται ως χάπι, ενώ πρόσφατα υπήρξε πρόοδος σε εμβόλιο της γρίπης, το οποίο λαμβάνεται επίσης από το στόμα.

Τώρα, η ImmunityBio, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στις ΗΠΑ, ξεκινά κλινικές δοκιμές στη Νότια Αφρική και στις ΗΠΑ για ένα ακόμη υποψήφιο εμβόλιο του κορονοϊού, για το οποίο θα ελέγξει σε πρώτη φάση αν είναι πιο αποτελεσματική η χορήγησή του σε ένεση, σε χάπι ή υπογλώσσια, χρησιμοποιώντας κάψουλες που λιώνουν κάτω από τη γλώσσα.

Επίσης, η ImmunityBio σκέφτεται να συνδυάσει το υποψήφιο εμβόλιό της με κάποιο από τα ενέσιμα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας.

Οπως εξηγούν στελέχη της εταιρείας, με αυτόν τον τρόπο θα παρέχεται προστασία και από την πρωτεΐνη ακίδα, αλλά και από άλλες εσωτερικές πρωτεΐνες του κορονοϊού.

Αυτό είναι σημαντικό για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι θα υπάρχουν μικρότερες πιθανότητες μετάλλαξης και ο δεύτερος ότι έτσι θα δημιουργηθεί πιο ισχυρή και μακροπρόθεσμη ανοσολογική ανταπόκριση, διεγείροντας το σύστημα των Τ-κυττάρων.

«Πρέπει να βρούμε ποια μέθοδος μπορεί να μας δώσει τη μέγιστη προστασία, την οποία θα κερδίσουμε από όλες μας τις ανοσολογικές ικανότητες», σχολίασε ο δρ Πάτρικ Σουν Σιόνγκ, διευθύνων σύμβουλος της ImmunityBio.

Εμπλαστρα

Ομάδα ειδικών στην Ουαλία κάνει έρευνα για να δημιουργήσει ένα διαφορετικό όχημα μεταφοράς του εμβολίου στον οργανισμό και όχι να φτιάξει νέο εμβόλιο.

Τον Ιανουάριο το Πανεπιστήμιο Swansea είχε λάβει κρατική επιχορήγηση περίπου 250.000 ευρώ, προκειμένου οι ειδικοί να αναπτύξουν ένα αυτοκόλλητο έμπλαστρο, παρόμοιο με αυτά της νικοτίνης που απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Τα έμπλαστρα αυτά απελευθερώνουν τη δραστική ουσία μέσα από μικροβελόνες, οι οποίες σπάνε το δέρμα και εισάγουν τη δραστική ουσία. Οι επιστήμονες μελετούν πολλά χρόνια αυτή τη μέθοδο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κυκλοφορήσει στο εμπόριο κάποιο εμβόλιο σε αυτή τη μορφή.

«Προς το παρόν ελπίζουμε σύντομα να ξεκινήσουμε τις κλινικές δοκιμές για διαδερμική χορήγηση στους συνεργάτες μας στο Imperial College του Λονδίνου», δήλωσε ο Σαντζίβ Σάρμα, υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη εφεύρεση.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουν, καθώς η ανάγκη για μεταφορά εμβολίων σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι πιο επιτακτική από ποτέ και, επιπλέον, υπάρχουν και οι κατάλληλοι οικονομικοί πόροι για έρευνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...