658
Ο Μπουτ έπεσε σε παγίδα της αμερικανικής DEA και συνελήφθη το 2008 | YouTube

Βίκτορ Μπουτ: Ο «έμπορος του θανάτου» που τον αγαπά το Κρεμλίνο

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2022, 10:05
Ο Μπουτ έπεσε σε παγίδα της αμερικανικής DEA και συνελήφθη το 2008
|YouTube

Βίκτορ Μπουτ: Ο «έμπορος του θανάτου» που τον αγαπά το Κρεμλίνο

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2022, 10:05

Ο Βίκτορ Μπουτ εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών στις αμερικανικές φυλακές. Κρατείται από το 2011, καθώς κρίθηκε ένοχος για κατηγορίες που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων «συνωμοσία για τη δολοφονία αμερικανών πολιτών». Κι όμως, σύμφωνα με τους New York Times, φαίνεται ότι δεν είναι μακριά η μέρα που ο ρώσος έμπορος όπλων θα αναπνεύσει τον δροσερό αέρα της ελευθερίας, στις όχθες του Μόσκοβα…

Δεν πρόκειται ούτε για αναψηλάφηση της υπόθεσής του, ούτε για εκδίκαση κάποιας έφεσης που δίνει ελπίδες στον 55χρονο, πλέον, Μπουτ αλλά η κράτηση της αμερικανίδας σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκρίνερ και ενός πρώην πεζοναύτη, του Πολ Γουίλαν, από τις ρωσικές Αρχές. Η Ουάσιγκτον επιθυμεί την επιστροφή των δύο αμερικανών πολιτών στις ΗΠΑ και φέρεται διατεθειμένη να προσφέρει ως αντάλλαγμα τον ρώσο κατάδικο, σύμφωνα με πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει λεπτομέρειες γύρω από το «παζάρι» που είναι σε εξέλιξη, υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, μάλιστα, παραδέχθηκε πρόσφατα ότι η αμερικανική πλευρά είχε κάνει «μια ουσιαστική πρόταση» στο Κρεμλίνο, αλλά αρνήθηκε να συζητήσει λεπτομέρειες μιας πιθανής ανταλλαγής, ούτε κατονόμασε τον Μπουτ ως μέρος αυτής της πρότασης. Περιορίστηκε, απλώς, στο ότι προτίθεται να θέσει το θέμα στον ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

H ολυμπιονίκης και σταρ του μπάσκετ, Μπρίτνι Γκρίνερ με χειροπέδες στο δικαστήριο του Χίμκι | Pavel Pavlov/Anadolu Agency via Getty Images
Τον θέλουν πολύ…

Η Μόσχα επιδιώκει τον επαναπατρισμό του Μπουτ από την στιγμή που κρίθηκε ένοχος, το 2011. Οι εισαγγελείς που είχαν χειριστεί την υπόθεση έλεγαν ότι ο Ρώσος είχε συμφωνήσει να πουλήσει αντιαεροπορικά όπλα σε κολομβιανούς αντάρτες χωρίς να γνωρίζει ότι ο φερόμενος ως εκπρόσωπός τους στην πραγματικότητα ήταν πληροφοριοδότης της DΕA, της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης των ναρκωτικών.

Ο «έμπορος του θανάτου» όπως τον αποκαλούσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διέφευγε για χρόνια τη σύλληψη, αναφέρουν οι New York Times. Ηταν τόσο «δραστήριος» που αποτέλεσε έμπνευση για το Χόλιγουντ και μάλιστα τον χαρακτήρα του ερμήνευσε ο Νίκολας Κέιτζ (The Lord of War, 2005).

O Nίκολας Κέιτζ σε σκηνή του «Lord of War», ένα φιλμ εμπνευσμένο από τη δράση του Βίκτορ Μπουτ | Brian ZAK/Gamma-Rapho via Getty Images

Σε συνεντεύξεις που έχει δώσει κατά καιρούς ο Μπουτ έχει αρνηθεί ότι εργαζόταν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ομως ο Μαρκ Γκαλεότι, ειδικός στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, δεν τον πιστεύει. Ο βρετανός πανεπιστημιακός και συγγραφέας ερωτηθείς σχετικά εξέφρασε την εκτίμηση πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις – η εκπαίδευση του Μπουτ, τα κοινωνικά και επαγγελματικά του δίκτυα και οι υλικοτεχνικές του ικανότητες – ότι είναι μέλος ή τουλάχιστον συνεργαζόταν στενά με τη GRU, την υπηρεσία πληροφοριών των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Και μόνο η πίεση που ασκεί η Ρωσία όλα αυτά τα χρόνια για να αποσπάσει τον Μπουτ, αποτελεί απόδειξη ότι δεν είναι ο πρώτος τυχόν, σύμφωνα με τον Γκαλεότι.

Η διαδρομή του

Γεννημένος στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσανμπέ, ο Μπουτ πέρασε από τις τάξεις του σοβιετικού στρατού και σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις και από τις μυστικές υπηρεσίες. Η διάλυση της ΕΣΣΔ και η διαρροή οπλικών συστημάτων πολλών Σοβιετικών Δημοκρατιών στη μαύρη αγορά τον βρήκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ιδιοκτήτη εταιρίας εμπορευματικών μεταφορών με στόλο… 60 αεροσκαφών. Παρέδιδε όπλα σε αντάρτες, μαχητές και τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο, όπως ισχυρίστηκαν οι αμερικανοί κατήγοροί του.

Στο πελατολόγιό του, σύμφωνα με το ίδιο κατηγορητήριο, ήταν η Αλ Κάιντα, οι Ταλιμπάν, οι μαχητές του εμφυλίου στη Ρουάντα. Συχνά, μάλιστα, πωλούσε όπλα και στα δύο στρατόπεδα, όπως έκανε στην Αλγερία ή έσπαγε το εμπάργκο, όπως στη Σιέρα Λεόνε και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Οι αμερικανικές αρχές τον εντόπισαν στη Μπανγκόκ το 2008, όπου συναντήθηκε με μυστικούς πράκτορες της DΕA που πίστευε ότι εκπροσωπούσαν αντάρτες από τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, τις FARC, τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούσαν τρομοκρατική οργάνωση μέχρι πέρυσι.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης τον συνέλαβαν, εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2010 και από το 2012 οπότε καταδικάστηκε, η Μόσχα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τον φέρει πίσω στη Ρωσία.

Εφτασε αυτή η στιγμή, άραγε;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...