581
| CreativeProtagon

Κι όμως, το χρήμα ρέει ακόμη προς τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 16:00
|CreativeProtagon

Κι όμως, το χρήμα ρέει ακόμη προς τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 16:00

Την ώρα που το ΝΑΤΟ αποφάσιζε να αυξήσει σε πάνω από 300.000 τους στρατιώτες που επιχειρούν σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, στέλνοντας έτσι μήνυμα αποφασιστικότητας στη Μόσχα, και καθώς οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας συνεχίζονται, οι ναυαρχίδες της οικονομικής ενημέρωσης της Δύσης διαπιστώνουν ότι το «χρήμα συνεχίζει να ρέει προς την πλευρά του Πούτιν».

Το Bloomberg σημειώνει ότι «τεράστια ποσά συνεχίζουν να μπαίνουν καθημερινά στα δημόσια ταμεία της Ρωσίας» ενώ οι Financial Times υπολογίζουν το ποσό που συνεχίζουν να πληρώνουν οι Ευρωπαίοι στον Πούτιν για φυσικό αέριο στην περιοχή του 1 δισ. ευρώ ημερησίως.

«Στα χαρτιά διανύουμε μια κακή εβδομάδα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν» σχολιάζει το Bloomberg, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ένωσε την Ευρώπη, με την ΕΕ να παραχωρεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ανοίγουν την πόρτα του ΝΑΤΟ, μετά την υποχώρηση του Ερντογάν, και την Ομάδα των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου να εξετάζει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και πιθανόν και του φυσικού αερίου. 

Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, μιλώντας στο τέλος της συνόδου κορυφής της G7 στη Βαυαρία την περασμένη Τρίτη, τόνισε ότι οι ηγέτες της ομάδα των Επτά επιθυμούν η Ρωσία να υποστεί όχι μόνο το πολιτικό αλλά και το οικονομικό τίμημα του πολέμου. Συμβαίνει αυτό μέχρι στιγμής στο βαθμό που θα ήθελαν; 

Οχι, σύμφωνα με τους αναλυτές. 

Παρά τις κυρώσεις της Δύσης, ο Πούτιν συνεχίζει να χρησιμοποιεί το μοχλό πίεσης του φυσικού αερίου, προκαλώντας προβλήματα σε πολλά μέρη του κόσμου. Επιπλέον, παρά τη ρητορική περί επιβολής πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τα πρακτικά προβλήματα εφαρμογής του μέτρου κρίνονται από πολλές χώρες τόσο μεγάλα, ώστε σύμφωνα με το Bloomberg, θα είναι πολύ δύσκολο να το δούμε στην πράξη ακόμη κι αν αφορά μόνο το πετρέλαιο.  

Παράλληλα, εξάλλου, τεράστιες οικονομίες του πλανήτη, όπως αυτές της Κίνας και της Ινδίας, συνεχίζουν να αγοράζουν το ρωσικό πετρέλαιο, ενώ στην Ευρώπη, παρά το επιλεκτικό σφίξιμο της κάνουλας του φυσικού αερίου από τον Πούτιν, το αέριο συνεχίζει να ρέει στηρίζοντας με τεράστια ποσά το καθεστώς και τον πόλεμο του ρώσου προέδρου.

Ο Πούτιν στο Τουρκμενιστάν την Τετάρτη. Παρά τις κυρώσεις, 1 δισ. ευρώ την ημέρα ρέει από την Ευρώπη στη Ρωσία | Sputnik/Dmitry Azarov/Pool via REUTERS

Ο Πούτιν «γονάτισε» γερμανικό ενεργειακό κολοσσό 

Από την άλλη όμως, το «παιχνίδι» του Πούτιν με την κάνουλα προκαλεί ήδη σοβαρές επιπτώσεις. Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper βρίσκεται σε συζητήσεις για ενδεχόμενη διάσωσή του από τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς ο περιορισμός της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον ανάγκασε να πληρώσει περισσότερα για να αγοράσει από αλλού. Οι μετοχές της Uniper υποχώρησαν την Πέμπτη έως και κατά 23%.

Αλλά και στη Βρετανία, η εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, National Grid, κάνει έκκληση στα νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση και συζητά με τις βιομηχανίες το πώς θα μπορούσαν να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους ώστε να αποφευχθούν οι διακοπές ηλεκρισμού και η παροχή ρεύματος με δελτίο το χειμώνα.

Και μέσα σε αυτό το σκηνικό, αντί για την κατάρρευση που ανέμεναν πολλοί, το ρούβλι βρίσκεται σε υψηλό επταετίας. Αυτό βέβαια δεν συνέβη από μόνο του. Συνέβη αφότου η Ρωσία έκανε υποχρεωτικές τις πωλήσεις σε συνάλλαγμα για τους εξαγωγείς και ζήτησε παράλληλα από ορισμένους αγοραστές ενεργειακών προϊόντων να πληρώνουν μόνο σε ρούβλια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...