Το νέο στέλεχος του κορονοϊού ίσως μας βρει απροετοίμαστους
Το στέλεχος NB.1.8.1 είναι ένα από τα πέντε που παρακολουθούν στενά οι ευρωπαϊκές Αρχές | Shutterstock
Θέματα

Το νέο στέλεχος του κορονοϊού ίσως μας βρει απροετοίμαστους

Προειδοποιήσεις από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων: Η νέα υπο-παραλλαγή δεν φαίνεται πιο επικίνδυνη από άλλες, όμως μπορεί να βρει τον πληθυσμό πιο ευάλωτο εξαιτίας της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και της μειωμένης κυκλοφορίας του ιού το προηγούμενο διάστημα
Protagon Team

Νέο στέλεχος του κορονοϊού (ναι, ακόμη κυκλοφορεί ανάμεσά μας) έχει κάνει την εμφάνισή του στην Ευρώπη. Είναι το NB.1.8.1 της «οικογένειας» Ομικρον, που σχετίζεται με αύξηση των λοιμώξεων σε ορισμένες χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη.

Η νέα υπο-παραλλαγή φαίνεται να απασχολεί τους ειδικούς. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε ήπια αύξηση της δραστηριότητας του SARS-CoV-2 σε πολλές χώρες της ΕΕ. Τα στοιχεία δεν δείχνουν προς το παρόν σοβαρή έξαρση, ούτε έχουν επηρεαστεί οι κρίσιμοι δείκτες – εισαγωγές σε νοσοκομεία, εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας και θάνατοι.

«Η επίπτωση του νέου στελέχους ενδέχεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Εντοάρντο Κολτσάνι, επικεφαλής του ECDC για τους αναπνευστικούς ιούς. «Δεν αναμένουμε ότι η παραλλαγή NB.1.8.1 θα αποτελέσει μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από ό,τι άλλες παραλλαγές που προέρχονται από την Ομικρον. Ωστόσο, μετά από έναν χειμώνα με χαμηλή κυκλοφορία του SARS-CoV-2, η ανοσία του πληθυσμού έναντι του SARS-CoV-2 ενδέχεται να έχει εν μέρει εξασθενήσει, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων και άλλων ατόμων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Ετσι, αυξάνεται ενδεχομένως η ευπάθεια, καθώς αυξάνεται η δραστηριότητα του ιού», πρόσθεσε.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα υπολογιστικά μοντέλα του ECDC, η ανοσία σε επίπεδο πληθυσμού έχει μειωθεί σημαντικά από τα τέλη του 2024, λόγω των χαμηλών επιπέδων κυκλοφορίας του SARS-CoV-2 τον χειμώνα. Και η χαμηλή ανοσία από μόνη της –χωρίς αλλαγή στη μεταδοτικότητα του ιού– είναι αρκετή για να οδηγήσει σε κύμα Covid-19 το φετινό καλοκαίρι.

Το ECDC παρακολουθεί αυτή τη στιγμή πέντε παραλλαγές του κορονοϊού που κυκλοφορούν επί του παρόντος στην ευρωπαϊκή ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της NB.1.8.1, η οποία ταξινομείται πλέον ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Τα εμβόλια ξεχάστηκαν

Σύμφωνα με το ECDC, η εμβολιαστική κάλυψη κατά του κορονοϊού στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας παραμένει χαμηλή σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, με μόνο μία χώρα να υπερβαίνει το 80% της κάλυψης μεταξύ των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω και επτά να επιτυγχάνουν κάλυψη άνω του 50%.

Με άλλα λόγια, λίγοι πλέον κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο –που προστατεύει από τις περισσότερες υπο-παραλλαγές της Ομικρον, ακόμη και αν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο.

Το ECDC συνιστά τα ευπαθή –καθώς και οι φροντιστές τους και οι στενές επαφές τους– να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους.

Exit mobile version