887
Ενας από τους αντιδραστήρες ουρανίου που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί στην προσπάθεια κατασκευής μιας ατομικής βόμβας | Youtube

Το μυστήριο της ατομικής βόμβας των Ναζί «κρυβόταν» σε μια λίμνη

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2018, 13:27
Ενας από τους αντιδραστήρες ουρανίου που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί στην προσπάθεια κατασκευής μιας ατομικής βόμβας
|Youtube

Το μυστήριο της ατομικής βόμβας των Ναζί «κρυβόταν» σε μια λίμνη

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2018, 13:27

Είναι γνωστό ότι παράλληλα με τις πολεμικές εχθροπραξίες στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διεξαγόταν και μια μεγάλη «μάχη» στα επιστημονικά εργαστήρια των αντιμαχόμενων πλευρών. Στόχος ήταν η δημιουργία του απόλυτου όπλου, μιας ατομικής βόμβας.

Η Γερμανία είχε το προνόμιο να διαθέτει τους σημαντικότερους επιστήμονες στον τομέα της Πυρηνικής Φυσικής οι οποίοι από την δεκαετία του ’30 είχαν καταφέρει να πετύχουν την διάσπαση του ατόμου ανοίγοντας τον δρόμο για την δημιουργία ενός όπλου με καταστροφικές δυνάμεις που δεν είχε γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Το 1939 η ηγεσία των Ναζί ενημερώθηκε για τα πειράματα των επιστημόνων σε αυτό τον τομέα και τις… προοπτικές που ανοίγονταν. Αμέσως οι Ναζί έδωσαν εντολή όλα τα ερευνητικά κέντρα στην Γερμανία να εργαστούν για την δημιουργία της ατομικής βόμβας, η ύπαρξη της οποίας δεν θα έδινε απλώς ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον κάτοχό της αλλά ουσιαστικά θα του εξασφάλιζε την επικράτηση.

Οι συμμαχικές δυνάμεις πληροφορήθηκαν την πρόθεση των Ναζί και έτσι δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ το περίφημο μυστικό «Πρόγραμμα Μανχάταν» στο πλαίσιο του οποίου στρατολογήθηκαν χιλιάδες επιστήμονες και εργάτες με στόχο να προλάβουν τους Ναζί στην κατασκευή της ατομικής βόμβας. Για την δημιουργία της ατομικής βόμβας ήταν απαραίτητη η ύπαρξη ουρανίου και πλουτωνίου. Οι Ναζί διέθεταν σε μεγάλες ποσότητες ουράνιο αλλά για την παραγωγή πλουτωνίου οι γερμανοί επιστήμονες είχαν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν βαρύ ύδωρ, μια μορφή νερού που περιέχει μεγάλες ποσότητες ενός ισοτόπου του υδρογόνου (δευτέριο).

Ενα βίντεο για την προσπάθεια κατασκευής ατομικής βόμβας από τους Ναζί:

Για να έχουν στην διάθεση τους μεγάλες ποσότητες βαρέως ύδατος οι Ναζί κατασκεύασαν στην Νορβηγία ένα εργοστάσιο που θα παρήγαγε εκατοντάδες λίτρα μηνιαίως. Ομως οι μυστικές υπηρεσίες των συμμαχικών δυνάμεων κατάφεραν για μια ακόμη φορά να πληροφορηθούν έγκαιρα τα σχέδια των Ναζί και με μια καλά οργανωμένη αεροπορική επιδρομή κατέστρεψαν το εργοστάσιο. Ομως ο βομβαρδισμός δεν κατέστρεψε όλες τις ποσότητες βαρέως ύδατος που είχαν παραχθεί – όσες απέμειναν ήταν ίσως αρκετές για να καταφέρουν τελικά οι επιστήμονες των Ναζί να φτιάξουν μια ατομική βόμβα, την οποία πιστεύεται ότι ο Χίτλερ είχε αποφασίσει να ρίξει στο Λονδίνο.

Οι Ναζί προσπάθησαν να μεταφέρουν το βαρύ ύδωρ που είχε διασωθεί με ένα νορβηγικό πλοίο, το ατμοκίνητο φέρι SF Hydro. Ομως και αυτή την φορά η κατασκοπία των συμμάχων έκανε εξαιρετική δουλειά και ενημέρωσε σχετικά. Ο ίδιος ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έδωσε εντολή να καταστραφεί το πλοίο. Την επιχείρηση ανέλαβαν μέλη των αντιστασιακών ομάδων της Νορβηγίας. Το SF Hydro φορτωμένο με δεκάδες βαρέλια βαρύ ύδωρ θα ξεκινούσε το ταξίδι του για την Γερμανία στις 20 Φεβρουαρίου του 1994.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ επισκέπτεται το βομβαρδισμένο Κόβεντρι. Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόλαβε να δώσει εντολή καταστροφής του πλοίου μου μετέφερε υλικά για την δημιουργία μιας ατομικής βόμβας που πιθανώς να έπεφτε στην Αγγλία. (φωτό: The International Churchill Society)

Η Γερμανία βρισκόταν πλέον σε πολύ δυσχερή θέση και ήταν θέμα λίγου χρόνου ο πόλεμος να τελειώσει σε βάρος της αλλά αν στο οπλοστάσιό της εμφανιζόταν ξαφνικά μια ατομική βόμβα είναι δεδομένο ότι όχι μόνο θα άλλαζαν απλώς οι ισορροπίες του πολέμου αλλά πιθανότατα θα άλλαζε και η ροή της Ιστορίας.

Οι νορβηγοί αντάρτες διαπίστωσαν ότι η μεταφορά του πολύτιμου για τους Ναζί φορτίου θα γινόταν με ένα από τα κανονικά δρομολόγια του φέρι όπου ανυποψίαστοι επιβάτες θα βρίσκονταν πάνω σε αυτό. Αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ένα ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό και τον τοποθέτησαν σε τέτοιο σημείο του σκάφους ώστε η ζημιά που θα του προκαλούσαν να είναι τέτοια ώστε να βυθιστεί μεν αλλά να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να διασωθούν τόσο οι επιβάτες όσο και το πλήρωμα που πιθανότατα επίσης δεν γνώριζε το φορτίο που μετέφερε το πλοίο. Το πλοίο θα ξεκινούσε το ταξίδι του από την λίμνη Tinn που βρίσκεται σε απόσταση 160 χλμ. από το Οσλο.

Οι νορβηγοί αντάρτες υπολόγισαν η έκρηξη του μηχανισμού να συμβεί όταν το πλοίο θα βρισκόταν σε σημείο της λίμνης που τα νερά έχουν μεγάλο βάθος ώστε να είναι βέβαιη η βύθιση και αδύνατη η ανάσυρση του φορτίου. Από την άλλη πλευρά έπρεπε να είναι σχετικά κοντά στην ακτή ώστε να διασωθούν οι επιβάτες και το πλήρωμα. Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία αφού το πλοίο βυθίστηκε αλλά το πλήρωμα πανικοβλήθηκε, δεν κατάφερε να κατεβάσει όλες τις λέμβους και γενικά δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειας διάσωσης των επιβατών, με αποτέλεσμα 18 άτομα να χάσουν τελικά την ζωή τους.

Το SF Hydro θα μετέφερε στους Ναζί τα υλικά για να φτιάξουν μια ατομική βόμβα αλλά τελικά κατέληξε στον πάτο μιας λίμνης μαζί με το φορτίο της. Credit:Wikipedia

Το National Geographic οργάνωσε και άρχισε την προβολή μιας νέας σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο «Drain the Ocean» στα οποία ερευνητικές ομάδες προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σε διάφορα μυστήρια που σχετίζονται με βυθισμένες πόλεις, ναυάγια,  κ.α. Μια από τις ερευνητικές ομάδες εντόπισε το ναυάγιο του SF Hydro στην λίμνη Tinn. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Express οι ερευνητές εντόπισαν το κουφάρι του πλοίου σε βάθος 150 μέτρων στην λίμνη αν και μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι το ναυάγιο βρισκόταν σε τριπλάσιο βάθος. Τα όργανα των ερευνητών εντόπισαν μέσα στο πλοίο 18 βαρέλια στα οποία κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται το βαρύ ύδωρ των Ναζί ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές πρέπει να υπάρχουν αρκετά ακόμη βαρέλια διάσπαρτα κοντά στο ναυάγιο. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας δηλώνουν πρόθυμοι να οργανώσουν μια επιχείρηση ανάσυρσης των βαρελιών για να διαπιστωθεί το περιεχόμενο τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...