587
H κοινωνική αποστασιοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού | CreativeProtagon

Το λένε και οι προσομοιώσεις: η καλύτερη λύση είναι να «μένουμε σπίτι»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2020, 23:45
H κοινωνική αποστασιοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού
|CreativeProtagon

Το λένε και οι προσομοιώσεις: η καλύτερη λύση είναι να «μένουμε σπίτι»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2020, 23:45

Αφότου διαγνώστηκε (στις 22 Ιανουαρίου) ο πρώτος Αμερικανός με Covid-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, στη συνέχεια οι αναφορές για νέα κρούσματα στις ΗΠΑ ήταν σποραδικές. Την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, είχαν καταγραφεί περισσότερα από 2.000 κρούσματα τα οποία στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας ξεπέρασαν τις επτά χιλιάδες, με τις αμερικανικές Αρχές να προειδοποιούν πως κατά πάσα πιθανότητα ο πραγματικός αριθμός των ασθενών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως άλλωστε και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο έχει φτάσει ο κορονοϊός, είναι κατά πολύ υψηλότερος.

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων ανησύχησε και εξακολουθεί, φυσικά, να ανησυχεί ιδιαίτερα τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες και τους επιδημιολόγους των ΗΠΑ, γιατί στην περίπτωση που τα κρούσματα άρχιζαν να διπλασιάζονται ανά τρεις ημέρες, έως τον Μάιο στην Αμερική θα υπήρχαν περί τα 100 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού.

«Αυτό είναι μαθηματικά, όχι προφητεία», έσπευσε να υπογραμμίσει η Washington Post. Αλλά υπάρχει ακόμα δυνατότητα να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του θανατηφόρου ιού και στις ΗΠΑ, αρκεί όλοι οι Αμερικανοί, μετά τους Ευρωπαίους, να αντιληφθούν πόσο κρίσιμο είναι, καταρχάς για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για την ασφάλεια των συμπολιτών τους, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές τους επαφές και να κλειστούν στα σπίτια τους. Διαφορετικά τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκθετικά και άκρως απειλητικά για τον υγιή πληθυσμό.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης και του περιορισμού των κοινωνικών επαφών άρχισε να εφαρμόζεται με καθυστέρηση στις ΗΠΑ, ο Χάρι Στίβενς, δημοσιογράφος και γκράφικ ρεπόρτερ της Washington Post, προέβη στην προσομοίωση της διάδοσης μιας φανταστικής ασθένειας ονόματι «simulitis», ούτως ώστε να αντιληφθούν οι Αμερικανοί και όχι μόνον, πως το τι μέλλει γενέσθαι ενόψει της επέλασης του κορονοϊού, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη συμπεριφορά τους.

Υποθέτοντας πως ο ιός της φανταστικής «σιμουλίτιδας» (σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά κατά το pharyngitis – φαρυγγίτιδα) μεταδίδεται πιο εύκολα από τον νέο κορονοϊό, εξετάζει μέσω μιας σειράς διαδραστικών γραφημάτων τέσσερα πιθανά σενάρια εξάπλωσής του: α) δίχως κανέναν περιορισμό στην κίνηση των πολιτών· β) υπό καθεστώς αυστηρής καραντίνας με κάποιους, ωστόσο, ακούσια ή εκούσια να την παραβιάζουν· γ) υπό καθεστώς απομόνωσης και κοινωνικής αποστασιοποίησης στο πλαίσιο της οποίας μπορεί να κινείται ελεύθερα το ¼ του πληθυσμού δ) υπό καθεστώς απομόνωσης και κοινωνικής αποστασιοποίησης στο πλαίσιο της οποίας μπορεί να κινείται ελεύθερα το 1/8 του πληθυσμού.

Τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων είναι τυχαία και κάθε φορά που κάποιος επισκέπτεται την ιστοσελίδα στην οποία είναι διαθέσιμο το άρθρο, οι προσομοιώσεις πραγματοποιούνται από την αρχή. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, διαπιστώνεται πως συνήθως η έγκαιρη εφαρμογή του μέτρου της μερικής αποφυγής των κοινωνικών επαφών αποδίδει καλύτερα από την αυστηρή καραντίνα που επιβλήθηκε, για παράδειγμα, στη Γουχάν της Κίνας.

Ομως η πιο αποτελεσματική στρατηγική όχι μόνον για τον περιορισμό των κρουσμάτων αλλά και για την επιβράδυνση της όποιας δεδομένης μετάδοσης του ιού σε τμήμα του πληθυσμού, είναι η γενικευμένη και αυστηρή εφαρμογή του μέτρου της κοινωνικής αποστασιοποίησης, καθώς φέρεται να συμβάλλει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην εξομάλυνση της αποκαλούμενης επιδημικής καμπύλης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική ανταπόκριση των συστημάτων υγείας στην πρόκληση της πανδημίας.

Θέλοντας πάση θυσία να πείσει τους συμπατριώτες του για την ανάγκη να απομονωθούν, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις κοινωνικές τους επαφές, ο αμερικανός δημοσιογράφος δεν παραλείπει να υπενθυμίσει πως ο ιός της φανταστικής «σιμουλίτίδας» δεν έχει καμία σχέση με τον νέο αόρατο μεν πραγματικό δε και άκρως επικίνδυνο κορονοϊό, καθώς την ώρα που πρώτος εξαπλώνεται εικονικά στις οθόνες των υπολογιστών ή των τάμπλετ ή των έξυπνων κινητών μας, ο δεύτερος εξαπλώνεται απειλητικά στις πόλεις μας, στις γειτονιές μας, εκεί όπου εργαζόμαστε, στις παρέες και στις οικογένειές μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...