567
Σύμφωνα με την έκθεση του FDA, οι συσκευές του IQOS δεν αποτελούν πόλο έλξης για τους ανήλικους | Shutterstock

Το IQOS βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος; Ναι, λέει η FDA

Σύμφωνα με την έκθεση του FDA, οι συσκευές του IQOS δεν αποτελούν πόλο έλξης για τους ανήλικους
|Shutterstock

Το IQOS βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος; Ναι, λέει η FDA

Άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ πήρε το σύστημα θέρμανσης καπνού IQOS, μετά από έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η ανασκόπηση των μελετών που είχε καταθέσει η παραγωγός Philip Morris για την αδειοδότηση διήρκεσε δύο χρόνια. Η FDA δεν έχει καταλήξει ακόμη στο συμπέρασμα αν το IQOS είναι προϊόν μειωμένου κινδύνου, δηλαδή ότι είναι ασφαλέστερο από το τσιγάρο, ωστόσο, αποφάσισε ότι οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ. Στην ανακοίνωση της FDA αναφέρεται ότι το προϊόν είναι κατάλληλο για τη δημόσια υγεία, αφού έχει μειωμένα τα βλαπτικά συστατικά που απελευθερώνονται με τη θέρμανση του καπνού, σε σχέση με την καύση.

Στην έκθεση της FDA αναφέρεται επίσης ότι οι συσκευές του IQOS δεν αποτελούν πόλο έλξης για τους ανήλικους, όπως έχει αποδειχθεί από την εμπειρία που υπάρχει σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία. Μάλιστα, η έκθεση αναφέρεται και σε «αρώματα» που δεν διαθέτει το συγκεκριμένο προϊόν και βοηθούν στην προσέλκυση του συγκεκριμένου κοινού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που διαθέτουν υγρά αναπλήρωσης με διάφορα αρώματα όπως καραμέλα, φρούτα κ.λπ., έλκουν τους ανηλίκους, καθώς τα αντιλαμβάνονται ως παιχνίδι. «Το IQOS διατίθεται μόνο με άρωμα μέντας», υπογραμμίζει η έκθεση. Σε κάθε περίπτωση όμως και προκειμένου να περιορίσει τις πωλήσεις του IQOS στους ανηλίκους, ο Οργανισμός ζήτησε από την εταιρεία να καταθέσει προς έγκριση το πλάνο επικοινωνίας και προώθησης πωλήσεων του προϊόντος.

Το IQOS αποτελείται από μία ηλεκτρονική πένα, με βασικό της στοιχείο μία θερμαινόμενη λεπίδα και μία κασετίνα με μπαταρία που την επαναφορτίζει. Πάνω στη λεπίδα τοποθετείται η ράβδος καπνού και θερμαίνεται. Με τον τρόπο αυτό εξατμίζεται η υγρασία του καπνού και ο χρήστης εισπνέει τον ατμό του, μαζί με τη νικοτίνη. Ακριβώς επειδή δεν καίγεται και απλώς θερμαίνεται, απελευθερώνονται, σύμφωνα με εργαστηριακές μετρήσεις, λιγότερο από 92% βλαπτικές ουσίες σε σύγκριση με αυτές του τσιγάρου.

H συσκευή IQOS αποτελείται από την ηλεκτρονική πένα που θερμαίνει τον καπνό και την κασετίνα φόρτισής της

«H απόφαση της FDA να δώσει άδεια κυκλοφορίας στο IQOS στις ΗΠΑ, είναι ένα μεγάλο βήμα για περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανούς που καπνίζουν. Κάποιοι από αυτούς θα διακόψουν το κάπνισμα. Οι περισσότεροι όμως όχι και γι’ αυτούς το IQOS προσφέρει μία εναλλακτική μέθοδο για κάπνισμα χωρίς καπνό», δήλωσε στους New York Times (ΝΥΤ) ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris International.

Η FDA σχολιάζει ακόμη στην έκθεσή του ότι το IQOS συγκαταλέγεται στην κατηγορία των τσιγάρων, ακόμη και αν τα χημικά που απελευθερώνει κατά τη χρήση του είναι αρκετά λιγότερα. Αυτός είναι και ο λόγος που θα διέπεται από τους κανονισμούς διαφήμισης και σήμανσης περί εθισμού της νικοτίνης στα πακέτα.

Αντιδράσεις από Ιατρικούς Συλλόγους

Η απόφαση της FDA να δώσει άδεια κυκλοφορίας στο IQOS προκάλεσε τις αντιδράσεις επιστημονικών συλλόγων στις ΗΠΑ. «Η εισπνοή χημικών και τοξικών ενώσεων στους πνεύμονες ενέχει πάντα κινδύνους. Οι πνεύμονες είναι ευαίσθητα όργανα και η έκθεσή τους σε χημικές ουσίες, είτε πρόκειται για ατμοσφαιρική ρύπανση, είτε για χρήση καπνού, έχει άμεσα αποτελέσματα», σχολίασε η Έρικα Στιούαρντ, αναπληρώτρια αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Οι πωλήσεις του IQOS ξεκίνησαν το 2014 και σήμερα κυκλοφορεί σε 47 χώρες. Στόχος της Philip Morris είναι το προϊόν της να αποδείξει μέσα από κλινικές μελέτες και εμπειρία, ότι είναι μειωμένου κινδύνου από άλλα προϊόντα, όπως είναι τα παραδοσιακά τσιγάρα. Ωστόσο, η FDA εξετάζει τους φακέλους με τα επιστημονικά δεδομένα που κατατέθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016 και ακόμη δεν έχει δώσει την συγκεκριμένη έγκριση στο IQOS.