556
Τα φιαλίδια του εμβολίου για τον κορονοϊό από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna | REUTERS/Dado Ruvic

Το εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer παρέχει πιο μακρόχρονη προστασία;

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2021, 14:32
Τα φιαλίδια του εμβολίου για τον κορονοϊό από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna
| REUTERS/Dado Ruvic

Το εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer παρέχει πιο μακρόχρονη προστασία;

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2021, 14:32

Το εμβόλιο της Moderna για τη λοίμωξη Covid-19 ίσως προσφέρει πιο μακρόχρονη προστασία από αυτό της Pfizer, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η έρευνα έρχεται τη στιγμή που οι περισσότερες κυβερνήσεις και επιστήμονες στον κόσμο προσπαθούν να διαπιστώσουν σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να χορηγείται η ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, όπως γράφουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πρόσφατες μελέτες έχουν καταδείξει ότι το εμβόλιο της Moderna προκαλεί ισχυρότερη ανοσολογική ανταπόκριση από της Pfizer, και ότι η αποτελεσματικότητα του πρώτου διαρκεί περισσότερο.

«Μία σειρά εξαιρετικά καθησυχαστικών μελετών έχει καταδείξει ότι το εμβόλιο της Moderna έχει μακροχρόνια δράση, είναι αποτελεσματικό στη μετάλλαξη Δέλτα και θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμη και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα», σχολιάζει ο Πολ Μπάρτον, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna.

Mελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association λέει ότι το εμβόλιο της Moderna οδηγεί στην παραγωγή περισσότερων από διπλάσιων αντισωμάτων, σε σχέση με το ίδιας τεχνολογίας (mRNA) εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech.

Η μελέτη έγινε σε περίπου 2.500 εργαζόμενους στο Σύστημα Υγείας του Βελγίου και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα επίπεδα αντισωμάτων μεταξύ των ατόμων που δεν μολύνθηκαν από κορονοϊό πριν λάβουν τις δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna, ήταν κατά μέσο όρο 2.881 μονάδες ανά ml, ενώ της Pfizer 1.108 μονάδες ανά ml.

Τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων αμέσως μετά τον εμβολιασμό θα οδηγήσουν σε μακροχρόνια προστασία και μεγαλύτερη αντοχή στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, σύμφωνα με την Ντέμπορα Στίνσελς, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.

Διευκρινίζεται ότι οι επιστήμονες μέτρησαν μόνο τα ολικά αντισώματα και όχι τα εξειδικευμένα εξουδετερωτικά αντισώματα, που διαδραματίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην ανοσία απέναντι στον κορονοϊό. Ωστόσο, όπως γράφουν οι FT, η ψαλίδα ήταν πολύ μεγάλη και έτσι λογικά μπορεί να ενισχυθεί η θεωρία ότι το Moderna δημιουργεί καλύτερη ανοσία από το Pfizer.

Σε έτερη μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, βρέθηκε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο εμβολίων είναι ακόμα μεγαλύτερη στην ομάδα των ηλικιωμένων.

Κάποιοι επιστήμονες εκτιμούν ότι το εμβόλιο της Mοderna θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο, καθώς η δόση του mRNA είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή που περιέχει το εμβόλιο της Pfizer. Tο εμβόλιο της Moderna έχει 100 μικρογραμμάρια mRNΑ, ενώ της Pfizer 30 μικρογραμμάρια.

Παράλληλα, μελέτες για τα αντισώματα, οι οποίες όμως δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα από ανεξάρτητους επιστήμονες και δεν έχουν δημοσιευτεί σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση, δείχνουν ότι είναι περισσότερα τα άτομα που εμβολιάστηκαν με Pfizer και εκδήλωσαν λοίμωξη Covid-19, από εκείνα που έκαναν το εμβόλιο της Moderna.

Επίσης, σε έρευνες που έγιναν από τη Mayo Clinic και το Κατάρ, φάνηκε ότι το εμβόλιο της Moderna είχε υψηλότερη δραστικότητα, αν και τα δεδομένα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, καθώς το εμβόλιο της Pfizer είχε διανεμηθεί και νωρίτερα από της Moderna, οπότε υπήρχε περισσότερος χρόνος για μειωθεί η αποτελεσματικότητά του, ενώ παράλληλα είχε χορηγηθεί στις πιο ευάλωτες ομάδες πολιτών, οι οποίες έλαβαν πρώτες το εμβόλιο. Ετσι, δεν μπορεί να κριθεί σωστά πόσοι νόσησαν μετά τον εμβολιασμό τους.

Σε άλλες μελέτες έχει φανεί ότι η δραστικότητα του εμβολίου της AstraZeneca επίσης φθίνει πιο αργά από της Pfizer, ακόμη και αν το mRNA εμβόλιο δημιουργεί υψηλότερα αντισώματα τους πρώτους μήνες που χορηγείται.

Ωστόσο, παρά τις μέχρι τώρα μετρήσεις, δεν υπάρχουν ακόμη ισχυρά δεδομένα που να αποδεικνύουν ποιο εμβόλιο είναι ισχυρότερο. «Αυτό θα το μάθουμε με τα δεδομένα που θα προκύψουν τους επόμενους έξι μήνες», σχολίασε ο Τιμ Σπέκτορ, καθηγητής στο Κολέγιο King’s  του Λονδίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...