700
Αυτός είναι ο παλαίμαχος χάκερ Οξμπλαντ Ράφιν: τώρα και λόγω πανδημίας δουλεύει πάνω σε εφαρμογές που άμα τις εγκαταστήσουμε θα μας παρακολουθούν... για το καλό μας | Wikipedia

Το app της πανδημίας που έκανε τον χάκερ «βοηθό Βig Βrother»

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2020, 09:50
Αυτός είναι ο παλαίμαχος χάκερ Οξμπλαντ Ράφιν: τώρα και λόγω πανδημίας δουλεύει πάνω σε εφαρμογές που άμα τις εγκαταστήσουμε θα μας παρακολουθούν... για το καλό μας
|Wikipedia

Το app της πανδημίας που έκανε τον χάκερ «βοηθό Βig Βrother»

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2020, 09:50

Ο Καναδός Οξμπλαντ Ράφιν (ψευδώνυμο του Λερντ Μπράουν) έγινε γνωστός στον κόσμο του web τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, όταν συμμετείχε στην οργάνωση των χάκερ του Τέξας με την επωνυμία Cult of the Dead Cow (=λατρεία της ψόφιας γελάδας), η οποία με το πρόγραμμα Back Orifice κατάφερε να αποδείξει ευπάθειες του λειτουργικού συστήματος της Microsoft.

Κατόπιν ο Ράφιν ίδρυσε το κίνημα Hacktivism με άλλους χάκερ και «δεσμεύτηκε» για την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα των χρηστών στο Διαδίκτυο. Θεωρείται ότι έχει γνώση επί θεμάτων ασφαλείας στο web, ατομικής ελευθερίας και μονοπωλίου ψηφιακών δεδομένων. Τώρα, δεν αποκλείεται και να βρεθεί κάποιος που θα εκπλαγεί με τη σημερινή «στροφή» του ανδρός: ο Ράφιν, με την ευκαιρία της πανδημίας, άρχισε να συνεργάζεται για την τελική επιτυχία μίας εφαρμογής παρακολούθησης των πάντων, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό της επιδημίας.

Η υποτιθέμενη αντίθεση μεταξύ του λόγου και των έργων τού εν λόγω ερέθισε τη γερμανική Die Zeit που έσπευσε να τον βρει και να του πάρει συνέντευξη.

«Εμείς οι χάκερ είμαστε καλοί στην ασφάλεια των υπολογιστών, έτσι δεν είναι;» λέει ο τύπος. «Ο στόχος είναι να προστατεύσουμε την ιδιωτικότητα των ατόμων και να κάνουμε και κάτι χρήσιμο για την κοινωνία. Αν πρόκειται για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, εμείς ξέρουμε πώς να το κάνουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον» ξαναλέει.

Για τη λεγόμενη «επιτήρηση της νόσου», ο χάκερ λέει ότι τον ενοχλεί… ως όρος. Πιθανότατα όχι και ως ουσία, αφού συμμετέχει στο πρόγραμμα που θα προσδιορίζει, με ακρίβεια υποτίθεται, ποιος μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια, επειδή ενδέχεται να έχει προσβληθεί από τον ιό αλλά να μην το γνωρίζει. Το πρόγραμμα θα εντοπίζει τις εστίες μόλυνσης και τους τόπους μετάδοσης.

Φροντίζει πάντως να πάρει κάποια μέτρα… ασφαλείας για λογαριασμό του: «Αυτό πρέπει να γίνει με σεβασμό στην ιδιωτικότητα των ατόμων, αποφεύγοντας τη συγκέντρωση των data σε ενιαία βάση δεδομένων και την παραπομπή σε άλλα σύνολα πληροφοριών» λέει ο Ράφιν. Προσθέτει και τη διευκρίνιση ότι «δεν υπάρχουν άψογα συστήματα».

Ο παλαίμαχος χάκερ υπενθυμίζει στους γερμανούς συνομιλητές του ότι όποιος χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο «ήδη παρακολουθείται», αφού «τα κινητά τηλέφωνα είναι μηχανήματα παρακολούθησης». Και το κράτος (αστυνομία, κρατική ασφάλεια, στρατός, κ.λπ.) μπορεί να έχει απόλυτη γνώση των κινήσεών σας κατευθείαν από τον πάροχο, υπό την προϋπόθεση της κατάλληλης αδείας που θα έχει λάβει από τις δικαστικές αρχές. Συνεπώς, «δεν βλέπω πώς μια εφαρμογή παρακολούθησης της πανδημίας μπορεί να κάνει τη διαφορά» λέει ο Ράφιν.

Οι σχετικές εφαρμογές προς το παρόν αναπτύσσονται σε «ανοιχτό κώδικα, με τη συνεργασία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών και ιδιωτικών εταιρειών». Ο Ράφιν δεν κρύβει τη χαρά του: «Μου αρέσει πάρα πολύ, λειτουργεί καλύτερα από μια καθαρά κυβερνητική εφαρμογή, αν και μόνο επειδή είναι λιγότερη η γραφειοκρατία».

Σύμφωνα με τη λογική του, οι προϋποθέσεις για την αποφυγή κατάχρησης προσωπικών δεδομένων συνοψίζονται στα εξής: «Ο κωδικός για την εφαρμογή πρέπει να είναι δημόσιος, προκειμένου να επαληθευτεί ότι δεν υπάρχει συλλογή δεδομένων από το κράτος, μια πλατφόρμα ή μια εταιρεία. Οι άνθρωποι πρέπει να εμπιστεύονται το πρόγραμμα, διαφορετικά δεν θα το εγκαταστήσουν. Η εγκατάσταση πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση». Ο Ράφιν, λοιπόν, θέλει διαφάνεια. Και εκούσια τη συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα παρακολούθησής τους.

Επιπλέον ο Ράφιν θεωρεί ότι η ανάπτυξη των σχετικών apps «δεν είναι η ιδανική λύση, αλλά η πρώτη απάντηση σε ένα καινούργιο πρόβλημα». Παρατηρεί δε ότι τα πράγματα είναι μονόδρομος από τεχνολογική άποψη: «Η τεχνολογία πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να οικοδομηθεί η απαραίτητη εμπιστοσύνη στο απόρρητο».

Είναι επίσης πιθανό ότι θα υπάρξουν καταχρήσεις, «ιδιωτικοί φορείς που θα διαπράξουν απάτη ή εκβιασμό βάσει αυτών των δεδομένων που θα συλλέγουν». Λέει: «Είμαστε σε πόλεμο με την πανδημία, και κάθε πόλεμος παράγει τους μαυραγορίτες του, σωστά; Και ναι, φυσικά, και νέοι τύποι κρατικής κατάχρησης είναι κατανοητό ότι θα υπάρξουν μέσω τέτοιων εφαρμογών παρακολούθησης και ελέγχου»…

Και η κατακλείδα του χάκερ που έγινε «βοηθός του Big Brother»: «Τα κακά πράγματα είναι κατανοητά (ως ενδεχόμενο), όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμβούν. Ισως θα βγούμε από αυτό όχι μόνο χωρίς αδικίες, αλλά και με έντονο το αίσθημα των πολιτικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...