503
Δεν περιέχουν όλα τα αναβράζοντα δισκία παρακεταμόλης αλάτι, αλλά και αυτά που έχουν, δεν το γράφουν στην ετικέτα τους | Shuttestock

Το αλάτι στα αναβράζοντα παυσίπονα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιολογικής νόσου

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2022, 15:02
Δεν περιέχουν όλα τα αναβράζοντα δισκία παρακεταμόλης αλάτι, αλλά και αυτά που έχουν, δεν το γράφουν στην ετικέτα τους
|Shuttestock

Το αλάτι στα αναβράζοντα παυσίπονα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιολογικής νόσου

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2022, 15:02

Τα αναβράζοντα δισκία του παυσίπονου παρακεταμόλη, που περιέχουν αλάτι, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου, σύμφωνα με νέα, μεγάλη μελέτη.

Στη μελέτη φάνηκε ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση που λάμβαναν τον συγκεκριμένο τύπο παρακεταμόλης, η οποία περιέχει νάτριο, ήταν 5,6% μετά από ένα χρόνο, σε σύγκριση με το 4,6% σε εκείνους που λάμβαναν το ίδιο παυσίπονο αλλά χωρίς αλάτι.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, κάποια συγκεκριμένα πολύ γνωστά αναβράζοντα παυσίπονα περιέχουν αλάτι, καθώς βοηθά στην καλύτερη διάλυση του δισκίου στο νερό.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι οι ασθενείς μπορούν να υπερβούν το ημερήσιο συνιστώμενο όριο του αλατιού, μόνο με τη λήψη του αναβράζοντος παυσίπονου.

Τώρα, ειδικοί από τη Βρετανία ζητούν να υπάρξει σήμανση στις ετικέτες των φαρμάκων για το αλάτι, ενώ συμβουλεύουν γιατρούς και ασθενείς να αποφεύγουν τα αναβράζοντα δισκία και να λαμβάνουν παρακεταμόλη μόνο σε μορφή χαπιού.

Το υπερβολικό αλάτι στη σύγχρονη διατροφή και τα έτοιμα τρόφιμα, είναι γνωστό ότι αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, το οποίο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία υποψία μέχρι σήμερα, ότι ακόμη και τα παυσίπονα μπορεί να έχουν κρυμμένο αλάτι στη σύνθεσή τους, το οποίο μάλιστα να επηρεάζει τόσο αρνητικά την υγεία.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τσάο Ζενγκ από το νοσοκομείο Xiangya του Κεντρικού-Νoτίου Πανεπιστήμιου της Κίνας, ανέλυσαν δεδομένα από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Βρετανίας (17 εκατ. ασθενείς).

Μόνο στη Βρετανία το 2014 συνταγογραφήθηκαν 42 εκατομμύρια φάρμακα που περιέχουν παρακεταμόλη, ενώ άλλα 200 εκατομμύρια συσκευασίες πωλήθηκαν χωρίς συνταγή.

Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 6.300 τόνους παρακεταμόλης που πωλούνται κάθε χρόνο στη Βρετανία, με τον αριθμό για τη Γαλλία να είναι κοντά στους 10.000 τόνους. Ευτυχώς, μόνο ένα μικρό ποσοστό των σκευασμάτων παρακεταμόλης περιέχει νάτριο, αλλά, με τα φάρμακα ταχείας δράσης και τα αναβράζοντα να αυξάνονται σε δημοτικότητα, οι αρνητικές επιπτώσεις της πρόσληψης νατρίου που σχετίζεται με τα φάρμακα φαίνεται ότι θα αυξάνονται αντί να μειώνονται.

Περιορισμοί

Τα δυνατά σημεία της μελέτης περιλαμβάνουν το μεγάλο της μέγεθος από άποψη αριθμού συμμετεχόντων και το γεγονός ότι οι ερευνητές εξέτασαν άτομα είτε με υπέρταση, είτε χωρίς.

Ωστόσο, σημαντικό είναι το γεγονός ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης που μπορεί να δείξει μόνο ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του αλατιού στην αναβράζουσα παρακεταμόλη, της καρδιαγγειακής νόσου και των θανάτων και όχι ότι το αλάτι προκαλεί αυτά τα συμβάντα.

Υπήρχε επίσης έλλειψη δεδομένων σχετικά με τη διαιτητική πρόσληψη αλατιού και την απέκκριση αλατιού από τα δείγματα ούρων.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη κάποιους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, αλλά ορισμένοι παράγοντες μπορεί να μην έχουν ληφθεί υπόψη, όπως τα γενετικά χαρακτηριστικά του κάθε συμμετέχοντα.

Η χορήγηση παρακεταμόλης χωρίς συνταγή γιατρού δεν καταγράφηκε, αλλά με το να περιορίσουν τη μελέτη σε άτομα άνω των 60 ετών που πληρούν τις προϋποθέσεις για δωρεάν συνταγές στη Βρετανία, ο κίνδυνος στατιστικού λάθους περιορίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες, δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό υψηλού κύρους, μελέτη η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η μακροχρόνια λήψη παρακεταμόλης, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...