433
Καρέ από την ταινία μικρού μήκους: ο Σκορσέζε στο σπίτι του στην Νέα Υόρκη | Screenshot/YouTube

Ο Σκορσέζε σε καραντίνα: άγχος και ανακούφιση

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2020, 19:27
Καρέ από την ταινία μικρού μήκους: ο Σκορσέζε στο σπίτι του στην Νέα Υόρκη
|Screenshot/YouTube

Ο Σκορσέζε σε καραντίνα: άγχος και ανακούφιση

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2020, 19:27

Αρχικά ανακούφιση… και μετά άγχος και μετά ξανά ανακούφιση και μια αίσθηση ελευθερίας!

Αυτή ήταν η ψυχολογική διακύμανση του Μάρτιν Σκορσέζε εν μέσω πανδημίας, όπως την βίωσε (και την αποτύπωσε κατόπιν οπτικά) στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

O διακεκριμένος σκηνοθέτης μπορεί να μην είχε την δυνατότητα να γυρίσει μια νέα ταινία με διάσημους σταρ στο Χόλιγουντ, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε από το να σκηνοθετήσει… τον εαυτό του και την οικογένειά του καθώς συμμετείχε, μαζί με άλλους, σε μια σειρά του BBC, με τίτλο «Lockdown Culture With Mary Beard» (όπου η κυρία Μπερντ είναι γνωστή παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών).

Ο Σκορσέζε γύρισε την ταινία μικρού μήκους, σαν ένας εναλλακτικός vlogger, αποτυπώνοντας την εμπειρία του από την καραντίνα στο σπίτι του, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Αυτό που ανυπομονώ να κάνω στο μέλλον είναι να μεταφέρω μαζί μου αυτό που αναγκάστηκα να μάθω υπό αυτές τις συνθήκες», είπε ο Σκορσέζε, ο οποίος στην αρχή τουλάχιστον δεν είχε συνειδητοποιήσει «ότι η καραντίνα θα ήταν τόσο έντονη».

«Εργαζόμασταν [με τους συνεργάτες μου] τόσο σκληρά σε τόσα διαφορετικά έργα και πρότζεκτ, και τα πράγματα άρχισαν σιγά σιγά να γυρνάνε γύρω μας και ξαφνικά αυτό που συνέβη ήταν κάτι σαν… σύγκρουση. Και κατόπιν μια απότομη στάση», συμπληρώνει.

«Στην αρχή, με κατέκλυσε ένα συναίσθημα ανακούφισης. Δεν χρειαζόταν να πάω πουθενά ή να κάνω τίποτα. Εννοώ, έπρεπε να κάνω τα πάντα, αλλά δεν έπρεπε να το κάνω άμεσα [γιατί είχαμε καραντίνα]», επισημαίνει.

«Και μετά κατακλύστηκα ξαφνικά από άγχος».

«Στην πορεία μόνο κατάλαβα ότι ήμουν μόνος μου με τον εαυτό μου και ο χρόνος που περνάει αποκτάει μια άλλη πτυχή. Βιώνοντας τον χρόνο αυτό, κάθεστε εκεί χωρίς να κάνετε τίποτα. Αλλά, βασικά, υπάρχετε, ζείτε, αναπνέετε. Αυτό ειναι το ένα κομμάτι της όλης ιστορίας», προσθέτει.

«Μετά, έπιασα τον εαυτό μου να βρίσκεται μέσα στο ίδιο δωμάτιο χωρίς να διαβλέπω ένα τέλος σε όλο αυτό που ζούσα. Και μετά από λίγο ένιωσα μια αίσθηση ανακούφισης και μια πραγματική αίσθηση ελευθερίας», συνέχισε.

«Είναι απαραίτητο να είστε σε θέση να φροντίζετε όσους αγαπάτε και να είστε μαζί τους όσο μπορείτε», καταλήγει με νόημα ο 77χρονος σκηνοθέτης.

«Ο Σκορσέζε δίνει ένα υπέροχο φινάλε στη σειρά αυτή των ντοκιμαντέρ. Τον βλέπουμε στο σπίτι του, να αναλογίζεται το lockdown μέσα από τον φακό κλασικών ταινιών, όπως το «The Wrong Man» του Χίτσκοκ», είπε η ίδια η Μπερντ μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο.

«Αλλά αυτό που είναι πραγματικά έξυπνο είναι ότι αυτός ο υπέροχος άνθρωπος του Χόλιγουντ μας κάνει να κοιτάξουμε ξανά τον Χίτσκοκ μέσα από το φακό της τρέχουσας κατάστασης. Ήμουν πολύ χαρούμενη όταν συμφώνησε να συμμετάσχει», συμπλήρωσε.

Η ταινία προβλήθηκε την Πέμπτη 28 Μαΐου στο BBC2.

Από την Παρασκευή 29 Μαΐου, την βλέπετε εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News