297
Χρουστσόφ (αριστρά), Νίξον (δεξιά) και λοιποί τσουγκρίζουν τα ποτήρια της βότκας στη Μόσχα, τον Ιούλιο του 1959 – η βότκα ήταν ακίνδυνη, λιγότερο πάντως από την «ιονίζουσα ακτινοβολία» | Circa Images/GHI/Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

Το 1959 οι Σοβιετικοί… ακτινοβόλησαν τον Νίξον!

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2022, 12:30
Χρουστσόφ (αριστρά), Νίξον (δεξιά) και λοιποί τσουγκρίζουν τα ποτήρια της βότκας στη Μόσχα, τον Ιούλιο του 1959 – η βότκα ήταν ακίνδυνη, λιγότερο πάντως από την «ιονίζουσα ακτινοβολία»
|Circa Images/GHI/Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

Το 1959 οι Σοβιετικοί… ακτινοβόλησαν τον Νίξον!

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2022, 12:30

Σε μία υπόθεση γνωστή αλλά ανεπιβεβαίωτη μέχρι τώρα πέφτει φως από επίσημα αμερικανικά έγγραφα: το 1959 ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ  Ρίτσαρντ Νίξον εξετέθη σε ακτινοβολία σε ένα ταξίδι του στη Μόσχα. Την ίδια δόση «επιβλαβούς ακτινοβολίας», που ήταν μεγάλη, δέχθηκε και η σύζυγος του Νίξον, η Πατ.

Βάσει των αποχαρακτηρισμένων εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Νίξον εκείνη την εποχή δεν ενημερώθηκε για την απειλή. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώθηκε μόλις το 1976, όταν ο πράκτορας Τζέιμς Γκόλντεν αποκάλυψε ότι ο εξοπλισμός ανίχνευσης είχε μετρήσει σημαντικά επίπεδα ακτινοβολίας μέσα και γύρω από τα υπνοδωμάτια των Νίξον στην κατοικία του πρεσβευτή, στη Μόσχα.

Η εξήγηση που δόθηκε τότε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν η εξής: η ακτινοβολία παρήχθη από ατομική μπαταρία που χρησιμοποίησαν οι σοβιετικοί πράκτορες με σκοπό να ενεργοποιήσουν τους «κοριούς» της κατοικίας. Ο Γκόλντεν δεν είχε πειστεί, και η ιστορία δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Σήμερα άνοιξαν τα αρχεία και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι έτσι είχαν τα πράγματα. Η «ιονίζουσα ακτινοβολία» ορίζεται ως η έχουσα επαρκή ενέργεια για να βλάψει τα κύτταρα και να αλλάξει το DNA του ανθρώπου. Τα δοσίμετρα στην πρεσβευτική κατοικία μέτρησαν κάτι λιγότερο από τη θεωρούμενη θανατηφόρα δόση ακτινοβολίας. Οταν οι αμερικανοί πράκτορες κατήγγειλαν τα σοβιετικά βρώμικα κόλπα στις συσκευές ακρόασης της πρεσβευτικής κατοικίας, η ακτινοβολία σταμάτησε.

«Καθίσαμε στα κρεβάτια ο ένας απέναντι στον άλλον και αρχίσαμε να αποδοκιμάζουμε τους Ρώσους με δυνατές φωνές, βρίζοντάς τους που έκαναν τέτοια κόλπα, και αναρωτιόμασταν μεγαλοφώνως γιατί μας λογάριαζαν για βλάκες» είχε καταθέσει ο Γκόλντεν. Πριν από το ταξίδι ο Νίξον είχε ζητήσει από τους πράκτορές του διακριτικά δοσίμετρα, αν και είχε πει ότι ότι ο ίδιος δεν θα τα φορούσε και ότι δεν επιθυμούσε να γίνει γνωστό πως αυτό το θέμα συζητήθηκε. Το πρώτο απόγευμα της επίσκεψης, στις 23 Ιουλίου 1959, οι μετρήσεις του δοσίμετρου ανέβηκαν γρήγορα. Ο Νίξον δεν ενημερώθηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...