Ο Νετανιάχου εν μέσω πανηγυρισμών στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του Λικούντ στην Ιερουσαλήμ την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου | REUTERS
Θέματα

Ισραήλ: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η επιστροφή Νετανιάχου στην εξουσία

Παρότι η ελληνική κυβέρνηση δεν τοποθετείται ακόμη, διπλωματικοί αναλυτές υπογραμμίζουν τη στενή συνεργασία Μητσοτάκη - Νετανιάχου, την έμφαση που έδωσαν οι Ισραηλινοί στο κεφάλαιο της ασφάλειας (με επιφυλάξεις για τους ακροδεξιούς συμμάχους του «Bibi») και το γεγονός ότι οι σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας βρέθηκαν επί των ημερών του στο ναδίρ...
Protagon Team

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία στο Ισραήλ έπειτα από ένα διάλειμμα 18 μηνών στην αντιπολίτευση. Και αυτή τη φορά ο «Bibi», όπως τον αποκαλούν στη χώρα του, έχει στόχο να παραμείνει στην εξουσία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. 

«Είμαστε κοντά σε μεγάλη νίκη» δήλωσε την Τετάρτη ο Νετανιάχου εν αναμονή των οριστικών αποτελεσμάτων από την καταμέτρηση των ψήφων για τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη 1η Νοεμβρίου. Ο Νετανιάχου έχει υπάρξει επί 12 χρόνια πρωθυπουργός του Ισραήλ και σύμφωνα με τα exit polls, το κόμμα του Λικούντ (η βασική δεξιά παράταξη στο Ισραήλ) βρίσκεται μαζί με τους συμμάχους του, θρησκευτικές και ακροδεξιές παρατάξεις, στον δρόμο για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στην Κνεσέτ, την ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία.

Εν μέσω δικών για διαφθορά κατόπιν σειράς σκανδάλων, ο Νετανιάχου έχασε το 2021 την εξουσία – εκθρονίστηκε από μια συμμαχία της οποίας ηγείται σήμερα ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ. «Oσο ακόμη δεν έχει καταμετρηθεί το τελευταίο ψηφοδέλτιο, τίποτα δεν έχει κριθεί. Θα περιμένουμε υπομονετικά, όσο κι αν αδημονούμε, τα οριστικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Λαπίντ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις προβλέψεις ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων, το κόμμα του Νετανιάχου θα καταλάβει την πρώτη θέση εξασφαλίζοντας περίπου 30 έδρες στην ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία, μπροστά από το Γες Ατίντ του Λαπίντ, που αναμένεται να αναδείξει 24 μέλη στην Κνεσέτ. 

Οι εκτιμήσεις της Αθήνας 

Στην Αθήνα, μπορεί η κυβέρνηση να μην τοποθετείται εν αναμονή των οριστικών αποτελεσμάτων στο Ισραήλ, ωστόσο διπλωματικοί αναλυτές υπογραμμίζουν τη θετική διάσταση που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να έχει για την Ελλάδα η πολύ πιθανή, όπως όλα δείχνουν, επιστροφή Νετανιάχου στην πρωθυπουργία της χώρας του. 

Στέκονται μεταξύ άλλων στη στενή συνεργασία και στη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον  Νετανιάχου που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών στο καλύτερο σημείο που έχουν βρεθεί. Μητσοτάκης και Νετανιάχου έδωσαν παράλληλα ώθηση στη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ενώ ο Νετανιάχου ήταν πάντα θερμός υποστηρικτής του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ).

Παράλληλα, οι ίδιοι αναλυτές θυμίζουν ότι επί των ημερών του «Bibi» οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας βρέθηκαν στο ναδίρ. Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις αυτές έχουν αποκτήσει έναν πιο λειτουργικό χαρακτήρα, ωστόσο εκτιμάται ότι αν οριστικοποιηθεί η επιστροφή Νετανιάχου στην εξουσία, η προσπάθεια της Τουρκίας για εξομάλυνση των σχέσεων δεν θα είναι ευθύγραμμη. 

Οι αναλυτές σημειώνουν, τέλος, τη σημασία που δίνουν οι Ισραηλινοί στο κεφάλαιο της ασφάλειας, γεγονός που συνδέεται με την ανθεκτικότητα που επέδειξε πολιτικά ο Νετανιάχου, παρά τα σκάνδαλα. Οι ισραηλινοί πολίτες θεώρησαν ότι το θέμα της ασφάλειας είναι πρωτεύον και αυτό φάνηκε στο αποτέλεσμα της κάλπης. Από την άλλη πλευρά, το ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν με τους ακροδεξιούς συμμάχους του Νετανιάχου, καθώς η Ελλάδα, πέραν των σχέσεων με τον Ισραήλ, διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις και με τον αραβικό κόσμο. 

Η αντίδραση της Αγκυρας 

Το βράδυ της Τετάρτης, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να δηλώσει ότι επιθυμεί να διατηρήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, με βάση την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ισραήλ. «Οποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις με το Ισραήλ, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό για τα ευαίσθητα ζητήματα και τα κοινά συμφέροντά μας», είπε ο Ερντογάν.

Οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία είναι τεταμένες εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η Αγκυρα απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ μετά την ισραηλινή επιδρομή στον στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν δέκα Τούρκοι, τον Μάιο του 2010. Οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν το 2016 αλλά, δύο χρόνια αργότερα, η Τουρκία ανακάλεσε τους διπλωμάτες της από το Ισραήλ και ζήτησε από τον ισραηλινό πρεσβευτή να επιστρέψει στη χώρα του με αφορμή διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, στις οποίες σκοτώθηκαν Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά.