1060
Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η CES αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την βιομηχανία της τεχνολογίας |

Tι μάθαμε στην φετινή CES; [εικόνες & βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2018, 17:53
Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η CES αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την βιομηχανία της τεχνολογίας
|

Tι μάθαμε στην φετινή CES; [εικόνες & βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2018, 17:53

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο μεγάλο παζάρι της τεχνολογίας στο Λας Βέγκας παρουσιάστηκαν χιλιάδες νέα προϊόντα κάθε είδους από τσιπάκια μέχρι αυτοκίνητα αλλά και νέες τεχνολογίες που φιλοδοξούν να γίνουν μέρος της ζωής μας. Η αλήθεια είναι ότι στην φετινή CES δεν παρουσιάστηκε κάποια νέα συσκευή ή τεχνολογία που αναμένεται να προκαλέσει επαναστατικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας αλλά εμφανίστηκαν κατά βάση νέα βελτιωμένα μοντέλα προϊόντων.

Ενα βίντεο για την φετινή CES:

Παρόλα αυτά η CES αποτελεί ένα βαρόμετρο για τους δρόμους που θα ακολουθήσει η βιομηχανία της τεχνολογίας το προσεχές διάστημα. Ετσι, με βάση τα όσα παρουσιάστηκαν στην φετινή έκθεση, ας ρίξουμε μια ματιά στους τομείς της τεχνολογίας που θα μας απασχολήσουν το 2018.

Ρομπο-μπάτλερ

Η «οικιακή τεχνητή νοημοσύνη» είτε με την μορφή ρομπότ ή ρομποτικών συσκευών είτε με την μορφή ενσωματωμένων έξυπνων συστημάτων στις οικοσυσκευές και τα συστήματα λειτουργίας του σπιτιού αναμένεται να κυριαρχήσει την φετινή χρονιά. Οι αποκαλούμενοι ρομποτικοί οικιακοί βοηθοί, ρομποτικά συστήματα που ελέγχουν τις λειτουργίες του σπιτιού και παρέχουν διαφόρων ειδών υπηρεσίες στους κατόχους τους, αποκτούν ολοένα και περισσότερες ικανότητες και δυνατότητες και θα αυξάνεται συνεχώς το επίπεδο επικοινωνίας με τους κατοίκους του σπιτιού.

Eνα βίντεο για τους ρομποτικούς οικιακούς βοηθούς:

https://www.youtube.com/watch?v=KBUy8VgifFo

Γίγαντες του ψηφιακού κόσμου όπως η Amazon και η Google δραστηριοποιούνται πολύ ενεργά στον συγκεκριμένο τομέα. Οσον αφορά τις οικοσυσκευές αυτές θα παρέχουν ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες στους κατόχους τους. Θα διασυνδέονται τόσο μεταξύ τους όσο και με τον Internet ενώ παράλληλα θα μπορούν να επικοινωνούν με τους κατόχους τους είτε για να τους παρέχουν διαφόρων ειδών πληροφορίες είτε για να δεχτούν εντολές από αυτούς αν βρίσκονται εκτός σπιτιού.

Οι ρομποτικοί οικιακοί βοηθοί εισβάλουν στα σπίτια μας
Οι ρομποτικοί οικιακοί βοηθοί εισβάλουν στα σπίτια μας

Για παράδειγμα, ένα έξυπνο ψυγείο θα ενημερώνει τον κάτοχό του -με διαφόρους τρόπους- τι έχει τελειώσει ή αν σε κάποιο προϊόν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης για να ψωνίσει, αν θέλει, επιστρέφοντας. Αν ο κάτοχος δεν προλαβαίνει να πάει εκείνος να ψωνίσει μπορεί να δίνει εντολή στο ψυγείο να κάνει εκείνο την παραγγελία μέσω Internet.

Βιομετρικά συστήματα

Τα βιομετρικά συστήματα αναγνώρισης αναμένεται να αποκτήσουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας. Θα ενσωματώνονται στους υπολογιστές, στα κινητά τηλέφωνα, στα συστήματα ασφαλείας των γραφείων και των κατοικιών, στα αυτοκίνητα και σε πολλές συσκευές και συστήματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.

Ενα βίντεο για τα βιομετρικά συστήματα αναγνώρισης:

Συστήματα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων, αναγνώρισης προσώπου, αναγνώρισης φωνής και ακόμη πιο εξελιγμένα και σύνθετα όπως αναγνώριση της ίριδας ή του τρόπου που βαδίζουμε θα μας δίνουν πρόσβαση στο σπίτια, στο αυτοκίνητο και τις ηλεκτρονικές συσκευές μας.

Τα βιομετρικά συστήματα αναγνώρισης υπόσχονται απόλυτη ασφάλεια στην λειτουργία των συσκευών και συστημάτων μας
Τα βιομετρικά συστήματα αναγνώρισης υπόσχονται απόλυτη ασφάλεια στην λειτουργία των συσκευών και συστημάτων μας
Εικονική πραγματικότητα

Το 2017 έκαναν την εμφάνιση τους νέες συσκευές (κάσκες) εικονικής πραγματικότητας και αναμένεται το 2018 να εμφανιστούν βελτιωμένα μοντέλα. Η εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που αναμένεται να εμφανιστεί το 2018 και υπόσχεται να φέρει επανάσταση είναι αυτή που θα επιτρέπει την σύνδεση και επαφή σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε ένα βίντεο για την τεχνολογία VR στα social media:

Η εικονική πραγματικότητα θα μεταλλάξει την έννοια «social media» αφού από το Facebook page θα πάμε στο Facebook space κάτι που σημαίνει ότι ένας χρήστης δεν θα επισκέπτεται την σελίδα ενός άλλου χρήστη κάνοντας κάποια σχόλια και like αλλά αν αυτός είναι χρήστης διαθέσιμος θα μπορούν να συναντηθούν και να επικοινωνήσουν face to face σε κάποιο εικονικό χώρο.

Μια νέα ενδιαφέρουσα εφαρμογή της εικονικής πραγματικότητας είναι το facebook space όπου οι χρήστες των social media θα μπορούν να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους σε περιβάλλον Virtual Reality
Μια νέα ενδιαφέρουσα εφαρμογή της εικονικής πραγματικότητας είναι το facebook space όπου οι χρήστες των social media θα μπορούν να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους σε περιβάλλον Virtual Reality
Επαυξημένη πραγματικότητας

H επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) σε αντίθεση με την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας που επιχειρεί να μεταφέρει τον χρήστη σε έναν κόσμο διαφορετικό απ’ τον πραγματικό, έχει στόχο «εμπλουτίσει» τον κόσμο μας, παρεμβάλλοντας μεταξύ των ματιών μας και του περιβάλλοντος ένα «στρώμα» ψηφιακών πληροφοριών.

Η επαυξημένη πραγματικότητα θα φέρνει μπροστά στα μάτια μας πακέτα δεδομένων και πληροφοριών
Η επαυξημένη πραγματικότητα θα φέρνει μπροστά στα μάτια μας πακέτα δεδομένων και πληροφοριών

Οι πρώτες εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας έκαναν την εμφάνιση της το 2017 στα κινητά τηλέφωνα ενώ αναμένεται να ενσωματωθεί στα νέα μοντέλα έξυπνων γυαλιών που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα.

Ενα βίντεο για την επαυξημένη πραγματικότητα:

Έξυπνες πόλεις

Ο νέος τομέας που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του στην CES ήταν αυτός των τεχνολογιών που μπορούν να ενσωματώνονται σε συστήματα λειτουργίας των πόλεων. Εξυπνα φανάρια που αυτορυθμίζονται ανάλογα με την κίνηση στους δρόμους που βρίσκονται, λάμπες που εκτός από το φωτίζουν θα διαθέτουν μια σειρά από αισθητήρες που θα καταγράφουν περιβαλλοντικά δεδομένα (θερμοκρασία, υγρασία, ομίχλη, βαθμός βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης) αλλά και τι συμβαίνει στα σημεία που βρίσκονται είναι ορισμένα από αυτά που θα περιέχουν οι έξυπνες πόλεις.

Oι πόλεις θα αρχίσουν να προσφέρουν νέες προηγμένες υπηρεσίες στους κατοίκους
Oι πόλεις θα αρχίσουν να προσφέρουν νέες προηγμένες υπηρεσίες στους κατοίκους

Θα μπορούν οι λάμπες στους δρόμους για παράδειγμα, να αντιληφθούν ήχους όπως αυτούς που παράγονται σε ένα τροχαίο ατύχημα ή ένα πυροβολισμό και να στέλνουν αμέσως σήμα στις αρμόδιες υπηρεσίες για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στην περιοχή.

Ενα βίντεο για τις έξυπνες πόλεις:

H πέμπτη γενιά

Το 2017 παρουσιάστηκαν τα πρώτα συστήματα ευρυζωνικών δικτύων 5G και το 2018 αναμένεται να δούμε τα πρώτα δείγματα των δυνατοτήτων τους. Με τα ευρυζωνικά δίκτυα 3G για να κατεβάσει κάποιος μια ταινία από το Internet χρειαζόταν καμιά 20αριά ώρες αν δεν γινόταν στο μεταξύ και καμιά διακοπή του σήματος.

Τα δίκτυα 5G υπόσχονται συνδέσεις με το Internet με ασύλληπτες ταχύτητες
Τα δίκτυα 5G υπόσχονται συνδέσεις με το Internet με ασύλληπτες ταχύτητες

Ηρθαν τα δίκτυα 4G για να μειώσουν αυτόν τον χρόνο σε λίγη ώρα και τα 5G υπόσχονται download μιας ταινίας η ανάλογου όγκου δεδομένων σε λίγα δευτερόλεπτα! Τα δίκτυα 5G θα αποτελέσουν την πλατφόρμα πάνω στην οποία θα δημιουργηθούν οι έξυπνες πόλεις επιτρέποντας την διασύνδεση των αισθητήρων και κάθε είδους τεχνολογιών που θα ενσωματώνονται στα συστήματα λειτουργίας των πόλεων.

Δείτε ένα βίντεο για το 5G: