1226
Πόζα μοντέλου για τη Μις Αγγλία, τέταρτη στον διαγωνισμό για τη Μις Κόσμος 2014 και σήμερα ερευνήτρια στην Οξφόρδη για το εμβόλιο του κορονοϊού | Carina Tyrrell/Facebook

Θέλει να μας σώσει από τον κορονοϊό η πρώην Μις Αγγλία – μπορεί;

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2020, 18:48
Πόζα μοντέλου για τη Μις Αγγλία, τέταρτη στον διαγωνισμό για τη Μις Κόσμος 2014 και σήμερα ερευνήτρια στην Οξφόρδη για το εμβόλιο του κορονοϊού
|Carina Tyrrell/Facebook

Θέλει να μας σώσει από τον κορονοϊό η πρώην Μις Αγγλία – μπορεί;

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2020, 18:48

Γκουγκλάροντας το όνομα Καρίνα Τιρέλ πέφτει κανείς σε χιλιάδες λαμπερές φωτογραφίες της πρώην Μις Αγγλία, μιας πανέμορφης νεαρής γυναίκας, που ποζάρει άλλοτε με ένα μικροσκοπικό λευκό μπικίνι και άλλοτε με σέξι μαύρη τουαλέτα επιδεικνύοντας το μπούστο και τα μακριά της πόδια, ή κάνει ποδήλατο φορώντας την πανεπιστημιακή τήβεννο…

Αυτό που δεν θα βρει, όμως, τόσο εύκολα είναι ότι, έξι χρόνια μετά την στέψη της στον διαγωνισμό ομορφιάς, η οποία της άνοιξε τον δρόμο για τη συμμετοχή της στον τελικό του Μις Κόσμος, όπου ήρθε τέταρτη, η δρ Καρίνα Τιρέλ είναι ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της Αγγλίας, γράφει η Σάρα Ρέινι στην Telegraph.

Με πτυχίο Iατρικής με βαθμολογία άριστα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, εμπειρία γιατρού σε νοσοκομείο, μια πρωτοποριακή έρευνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και μεταπτυχιακό στη Δημόσια Υγεία, είναι τώρα στην πρώτη γραμμή της πιο ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία κρίσης, έχοντας ριχτεί στο κυνήγι για το εμβόλιο του κορονοϊού.

Η δρ Καρίνα Τιρέλ είναι όμορφη, το ξέρει και της αρέσει να ποζάρει (Twitter)

Επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Τιρέλ συντονίζει τις εργασίες διαφόρων οργανισμών για τη διασφάλιση ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα είναι κατάλληλο για όλους, εξαλείφοντας την επανάληψη των δοκιμών και διοχετεύοντας χρηματοδότηση σε πιθανές μελέτες που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές.

«Τα εμβόλια, ακόμη και στις καλύτερες στιγμές, είναι πολύπλοκα», εξηγεί στην Telegraph. «Έχουμε πολλούς στόχους και δοκιμάζουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, δεν γνωρίζουμε ακόμη τι θα λειτουργήσει».

Στα 30 της είναι εντυπωσιακή και κάπως φοβιστική, γράφει η δημοσιογράφος της Telegraph. Από κοντά, όμως, είναι ζεστή, εύγλωττη και τόσο ταπεινή, που δείχνει αμήχανη όταν χρειάζεται να απαντήσει σε ερωτήσεις για τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά της.

«Υποθέτω ότι κόλλησα “το μικρόβιο” να θέλω να κάνω τη διαφορά όταν ήμουν παιδί», λέει στην Σάρα Ρέινι.  «Ενδιαφερόμουν πραγματικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες, για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η ελονοσία και άλλες φρικτές ασθένειες, αυτό με έκανε να θέλω να πάω στην Ιατρική. Είχα πάντα το πάθος να θέλω να βοηθήσω σε παγκόσμια κλίμακα».

Μπορεί να ακούγεται σαν κλισέ, αλλά η συγκεκριμένη βασίλισσα της ομορφιάς,  βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των παιδικών της στόχων.

Η Καρίνα Τιρέλ με μαγιό για τον διαγωνισμό ομορφιάς το 2014

Η Καρίνα Τιρέλ γεννήθηκε στη Γενεύη από βρετανούς γονείς. Ο πατέρας της, Μαρκ Τιρέλ, είναι συνταξιούχος φυσικός και συμμετείχε στην κατασκευή του LHC, του μεγαλύτερου και ισχυρότερου επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο, στο CERN. Και η μητέρα της, Σου, εργαζόταν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η παιδική ηλικία της Καρίνα ήταν ειδυλλιακή: «Λατρεύω τη φύση, τους περιπάτους στα βουνά το καλοκαίρι και το σκι τον χειμώνα. Ήταν υπέροχο το μέρος που μεγάλωσα», λέει. Όταν γύρισε στην Αγγλία με τους γονείς, τις δύο ετεροθαλείς αδελφές της και ένα απολυτήριο με άριστα από το σχολείο, η εγγραφή της στο Κέιμπριτζ δεν εξέπληξε κανέναν.

Τα τρία πρώτα χρόνια των σπουδών της στην Ιατρική ήταν δύσκολα. Οι απαιτήσεις ήταν τόσο μεγάλες που δεν της άφηναν πια χρόνο για τα πολλά της χόμπι, οπότε τα εγκατέλειψε. Η αλλαγή ήταν τεράστια για ένα κορίτσι με μια τεράστια λίστα εξωσχολικών δραστηριοτήτων που περιλάμβανε χορό, τραγούδι, υποκριτική, τραμπολίνο και design φορεμάτων, για να μην αναφέρουμε ότι είναι δίγλωσση, έχει εκδώσει ποιήματα, ενώ  πίνακες και σχέδιά της εκτίθενται σε ένα ελβετικό κάστρο.

Το 2014, όμως, στο πέμπτο έτος των σπουδών, η δημιουργική της πλευρά βρήκε διέξοδο όταν άκουσε στο ραδιόφωνο μια διαφήμιση για συμμετοχή σε μια επίδειξη μόδας: «Κατέληξα να κερδίσω στην κατηγορία της ηλικίας μου. Με εξέπληξε πραγματικά. Έφερε πίσω όλη την απόλαυση που είχα στο σχολείο», λέει. Ενθουσιασμένη, η Τιρέλ συμμετείχε στη συνέχεια στον διαγωνισμό για τη Μις Αγγλία, κέρδισε και, τον Δεκέμβριο του 2014, πήρε μέρος στον διαγωνισμό για τη Μις Κόσμος, όπου ήρθε τέταρτη, στην καλύτερη θέση που κατέλαβε ποτέ η Αγγλία.

Τιμώντας την Διεθνή Ημέρα των Αδελφών Νοσοκόμων στις 12 Μαΐου

Την επόμενη μέρα, βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων και το τηλέφωνό της χτυπούσε ασταμάτητα. Οι σχολιαστές υπογράμμιζαν το γεγονός ότι μια τελειόφοιτη της Ιατρικής του Κέιμπριτζ κέρδισε σε διαγωνισμό ομορφιάς ενώ η γνωστή ακτιβίστρια του φεμινισμού Ζερμέν Γκριρ, απέρριψε  τους ισχυρισμούς της ότι είναι φεμινίστρια, λέγοντας ότι έχει το «καλούπι της Barbie», ότι τη διάλεξαν για το πρόσωπό της και όχι για το μυαλό της και ότι δεν είναι καλό πρότυπο…

Προφανώς, τα σχόλια ενόχλησαν τη νεαρή γιατρό, η αντίδρασή της, όμως, ήταν ευγενική και μετρημένη όπως πάντα. «Γιατί δεν μπορεί κάποια να είναι σπασίκλας και ακαδημαϊκός και γιατρός, αλλά επίσης να ενδιαφέρεται για τη μόδα και την ομορφιά και να θέλει να είναι σε αυτό τον κόσμο;», αναρωτιέται. «Για μένα, φεμινισμός είναι να μπορείς να κάνεις στη ζωή σου τις επιλογές που θέλεις, χωρίς να υπάρχουν εμπόδια. Μερικοί άνθρωποι θέλουν να χρησιμοποιούν την εμφάνισή τους για να κερδίζουν τα προς το ζην, είτε πρόκειται για το modelling είτε για κάτι άλλο στον κλάδο της ομορφιάς,  και άλλοι θέλουν να χρησιμοποιούν τη νοημοσύνη τους», λέει.

Σήμερα, όταν δεν ασχολείται με την έρευνα για το εμβόλιο, ηγείται μιας μελέτης για μια συσκευή λήψης αίματος, που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν τεστ αντισωμάτων Covid στο σπίτι, καθώς και για μια εφαρμογή που παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και τη θερμοκρασία με σκοπό την ανίχνευση του ιού πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τυπική εικόνα οικογενειακής θαλπωρής στο Instagram: Η Καρίνα φτιάχνει κέικ

Η Τιρέλ είναι προσεκτικά αισιόδοξη με την προοπτική του εμβολίου: «Είναι πιθανό να έχουμε ένα, αλλά θα είναι τέτοιο που να προσφέρει ανοσία στο 100% του πληθυσμού; Αυτό είναι κάτι πολύ σπάνιο. Αντί για πλήρη ανοσία μπορεί να μειώνει τα συμπτώματα οπότε το να το  κάνετε, δεν είναι κακό», λέει.

Σχετικά με τo σχόλιο του υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέχρι τα Χριστούγεννα, η Τιρέλ παραδέχεται ότι είναι θεωρητικά δυνατό – «αλλά πιθανότατα τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα το επόμενο έτος. Με τον ρυθμό που πηγαίνουμε, ίσως χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο. Προς το παρόν, η κοινωνική απόσταση είναι το καλύτερο πράγμα που έχουμε», λέει.

Τους τελευταίους έξι μήνες το πρόγραμμα της Καρίνα, που ζει με τον φίλο της στο κέντρο του Κέιμπριτζ, ήταν βαρυφορτωμένο. Είναι φειδωλή όταν πρόκειται για την προσωπική της ζωή, αλλά παραδέχτηκε ότι της λείπει πάρα πολύ η οικογένειά της: «Ανησυχώ για εκείνους. Δεν γίνονται νεότεροι. Δυστυχώς, έχασα τον θείο μου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κάναμε την κηδεία του διαδικτυακά, καθώς δεν μπορούσαμε να είμαστε εκεί προσωπικά».

«Ήταν δύσκολο λόγω του φόρτου εργασίας και σκληρό σε προσωπικό επίπεδο, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι θα το ξεπεράσουμε όλοι και θα βγούμε πιο δυνατοί», υποστηρίζει.

Παρά το φορτωμένο της πρόγραμμα η Καρίνα Τιρέλ (δεξιά) βρίσκει χρόνο για διαγωνισμούς ομορφιάς

Παρά το φορτωμένο επιστημονικό πρόγραμμα, πάντως, βρίσκει χρόνο και για τους διαγωνισμούς ομορφιάς. Έχει συμμετάσχει αρκετές φορές στην κριτική επιτροπή για την Μις Κόσμος (πιο πρόσφατα τον Ιούλιο για τον εικονικό διαγωνισμό της Μις Αγγλία) και συνεχίζει να μαζεύει χρήματα για αρκετές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ποια είναι η επόμενη αποστολή της βασίλισσας της ομορφιάς που θέλει να σώσει τον κόσμο; «Υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν», απαντάει. «Προς το παρόν, είναι η Covid-19, αλλά με ενδιαφέρει επίσης η αλλαγή συμπεριφοράς, πράγματα όπως η παχυσαρκία και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν καρκίνους, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις. Ό, τι κάνω, θα ήθελα να το κάνω σε παγκόσμια κλίμακα, βοηθώντας όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ».

Αναμενόμενο, αν έχεις μπαμπά στο CERN και μαμά στον ΠΟΥ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...