664
Πούτιν και Σι λίγο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είχε πάει να ζητήσει την «άδεια» του Πεκίνου; | EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPUTNIK / POOL

Θα στείλει ο Σι την τρόικα στον Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 13:31
Πούτιν και Σι λίγο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είχε πάει να ζητήσει την «άδεια» του Πεκίνου;
|EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPUTNIK / POOL

Θα στείλει ο Σι την τρόικα στον Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 13:31

Πώς αλλάζουν οι καιροί. Όταν ο Μάο επισκέφθηκε τον Στάλιν το χειμώνα του 1949, ο Στάλιν του φέρθηκε σχεδόν ταπεινωτικά. Ο «πατερούλης» άφησε ολόκληρο Μάο να περιμένει επί εβδομάδες στη χιονισμένη ντάτσα του (την εξοχική κατοικία του Στάλιν) στο Κούντσεβο, 27 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα. Λέγεται ότι ο Μάο ήταν δυσαρεστημένος με τα πάντα: από το άβολο στρώμα ως τα ψάρια που του σέρβιραν. Και κυρίως με την αναμονή. 

Το περιστατικό θυμήθηκε ο Στιούαρτ Λάου του Politico σε άρθρο του που καταγράφει την αντιστροφή των ρόλων Ρωσίας – Κίνας στο πεδίο της οικονομίας. Σύμφωνα με τα αρχεία της CIA, στη συνάντηση ο Μάο ζήτησε μεταξύ άλλων από τον Στάλιν τεχνικές συμβουλές και οικονομική βοήθεια για την Κίνα. Τελικά έφυγε έχοντας δεχτεί με βαριά καρδιά να λάβει έντοκο δάνειο από τη Ρωσία για να αγοράσει σοβιετικά όπλα και μηχανολογικό εξοπλισμό. 

Πάνω από 70 χρόνια μετά, το Κρεμλίνο, που απειλείται με τεχνική χρεοκοπία εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης, αναμένει από την Κίνα χείρα βοηθείας. Διότι σήμερα, η οικονομία της Κίνας των 18 τρισ. δολαρίων, είναι δέκα φορές ισχυρότερη από αυτή της Ρωσίας.

Ο Σι θα βοηθήσει, λένε οι αναλυτές, αλλά όχι άνευ όρων. Και το πιθανότερο είναι ότι θα το κάνει στέλνοντας -μεταφορικά μιλώντας- την «τρόικα» για να εξασφαλίσει από το πιεσμένο Κρεμλίνο σημαντικές εκπτώσεις στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο. Γιατί γνωρίζει ότι ο Πούτιν έχει ξεμείνει από ισχυρούς συμμάχους στο οικονομικό πεδίο. Η εποχή Μέρκελ τελείωσε.

Από την πλευρά του, ο κινέζος Πρόεδρος ενδιαφέρεται να μην αντιμετωπίσει προβλήματα η οικονομία της Κίνας και, κυρίως, η Δύση να μην επιβάλει κυρώσεις στη χώρα του. Η ασφάλεια της Κίνας είναι πάνω απ’ όλα. Και κοιτώντας μπροστά, σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο Πούτιν από το εμπάργκο πετρελαίου της Ευρώπης, ο Σι κρατάει όλα τα δυνατά χαρτιά στα χέρια του. 

Γιατί μπορεί να μοιράζεται με τον Πούτιν την εχθρότητα για τη Δύση αλλά δεν είναι έτοιμος για «άνευ όρων φιλανθρωπία», επισημαίνει το Politico. Επομένως, αν αγοράσει από τη Ρωσία το πετρέλαιο που ο Πούτιν δεν θα μπορεί να πουλήσει στην Ευρώπη, ο Σι εκτιμάται ότι θα ζητήσει μέσω τεχνικών διαπραγματεύσεων μια σημαντική έκπτωση στην τιμή.

Η εξάρτηση της Κίνας από τη Δύση είναι σημαντική. Και γι’ αυτό και θεωρείται απίθανο να αρχίσει ξαφνικά να αγοράζει όλο το πλεονάζον πετρέλαιο της Ρωσίας ερεθίζοντας του Δυτικούς. Αλλά και σε ό,τι αφορά τον νέο αγωγό με την ονομασία Power of Siberia 2 που σχεδιάζει η Ρωσία ώστε να επιταχύνει τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα (αντί για την Ευρώπη), η «τρόικα» του Σι, τώρα που ο Πούτιν τον έχει ανάγκη, είναι πολύ πιθανό ότι θα αξιώσει πολύ ελκυστικούς όρους για το Πεκίνο. 

Αλλά και σε γεωπολιτικό επίπεδο, η Κίνα θέλει να περιορίσει τις εξαιρετικά προσοδοφόρες πωλήσεις όπλων της Ρωσίας στην Ινδία, που αποτελεί τον μεγάλο εχθρό της Κίνας στα Ιμαλάια. Κάτι θα πουν και γι’ αυτό οι άνθρωποι του Σι στο Κρεμλίνο τώρα που οι Ρώσοι επείγονται για στήριξη. Γιατί η ανάγκη της Ρωσίας για οικονομική βοήθεια συμπίπτει με την ενίσχυση της γεωπολιτικής διεκδικητικότητας της Κίνας. 

Από την άλλη πλευρά το Πεκίνο υπολογίζει τη Δύση και γι’ αυτό καλού – κακού τη διαβεβαιώνει ότι δεν πουλάει όπλα ή ανταλλακτικά αεροπλάνων στη Ρωσία. «Η Κίνα θα βοηθήσει τη Ρωσία μόνο στο βαθμό που αυτό δεν επισύρει κυρώσεις και δεν θέτει σε κίνδυνο τη δική της δυνατότητα να πουλάει αγαθά σε πλούσιες χώρες στη Βόρεια Αμερική και στην ΕΕ» εξηγεί το Politico. 

O Πούτιν δεν φανταζόταν όταν αποφάσιζε να εισβάλει στην Ουκρανία με το όραμα να αναστήσει την παλιά δόξα της Ρωσίας, ότι θα βρισκόταν να έχει τόσο μεγάλη ανάγκη την Κίνα, μια χώρα που δεν ξεχνάει και έχει την εμμονή να «διορθώνει» τις ιστορικές ταπεινώσεις. Γιατί η εποχή που η Σοβιετική Ένωση ήταν οικονομικά ισχυρότερη και με σημαντικά μεγαλύτερο εκτόπισμα στο διεθνές στερέωμα από την Κίνα έχει παρέλθει προ πολλού.  

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...