425
| Shutterstock

Τεχνητή νοημοσύνη εναντίον άνοιας

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2021, 13:44
|Shutterstock

Τεχνητή νοημοσύνη εναντίον άνοιας

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2021, 13:44

Ερευνητές στη Βρετανία με επικεφαλής ελληνίδα επιστήμονα αναπτύσσουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ικανό να κάνει τη διάγνωση της άνοιας με μία μόνο σάρωση του εγκεφάλου. Σήμερα, για να διαγνωστεί η συγκεκριμένη πάθηση, απαιτούνται πολλές σαρώσεις του εγκεφάλου και άλλες εξετάσεις. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, το σύστημα αυτό θα μπορεί επίσης να κάνει προβλέψεις για το αν η πάθηση θα παραμείνει σε έναν ασθενή σταθερή για πολλά έτη, αν θα έχει αργή εξέλιξη ή αν, αντιθέτως, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα κάποια θεραπεία. 

«Αν επέμβουμε έγκαιρα, οι θεραπείες μπορούν να ξεκινήσουν γρήγορα και να καθυστερήσουν την εξέλιξη της ασθένειας και ταυτόχρονα να περιορίζουμε την έκταση της ζημιάς που θα προκληθεί. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καταφέρουμε να καθυστερήσουμε αρκετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων της πάθησης ή ακόμη και να εμποδίσουμε εντελώς την εμφάνισή τους» δηλώνει η Ζωή Κουρτζή, καθηγήτρια Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και συνεργάτιδα του Ινστιτούτου «Αλαν Τούρινγκ», που είναι το Εθνικό Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης και Επιστήμης Δεδομένων της Βρετανίας. 

Το σύστημα που ανέπτυξαν η κυρία Κουρτζή και οι συνεργάτες της συγκρίνει εγκεφαλικές σαρώσεις ατόμων που ανησυχούν ότι μπορεί να έχουν άνοια με τις σαρώσεις αλλά και τα ιατρικά δεδομένα χιλιάδων ασθενών με άνοια. Ο αλγόριθμος του συστήματος μπορεί να εντοπίζει τα μοτίβα στις σαρώσεις, τις οποίες ακόμη και έμπειροι νευρολόγοι δεν μπορούν να διακρίνουν και να εξάγει τα αποτελέσματα των συγκρίσεων. 

Οι επιδόσεις

Το σύστημα, στις αρχικές προ-κλινικές δοκιμές που έχει κάνει, δείχνει ότι μπορεί να εντοπίζει τα ίχνη της άνοιας πολλά χρόνια πριν αυτή κάνει την εμφάνισή της, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν σημάδια στον εγκέφαλο του ασθενούς που να υποδεικνύουν την ύπαρξη της πάθησης. 

Αναμένεται να ξεκινήσουν επίσημες δοκιμές του συστήματος στο Νοσοκομείο Addenbrooke’s, αλλά και σε κλινικές για ασθενείς με προβλήματα μνήμης στη Βρετανία. Τον πρώτο χρόνο των δοκιμών αναμένεται να πάρουν μέρος περίπου 500 ασθενείς. Τα αποτελέσματα που θα εκδώσει το σύστημα θα σταλούν στη συνέχεια στους γιατρούς των ασθενών, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα και ειδικότερα το αν χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι θεραπεία και τι είδους. 

«Πρόκειται για μια φανταστική εξέλιξη. Αυτής της κατηγορίας οι παθήσεις είναι πραγματικά καταστροφικές για τους ανθρώπους. Ετσι, όταν πρέπει να ανακοινώσω τα κακά νέα σε έναν ασθενή, οποιαδήποτε αξιόπιστη πληροφορία μπορώ να του μεταφέρω για να την τωρινή και μελλοντική κατάστασή του, ώστε να μπορεί να σχεδιάσει τη ζωή του το επόμενο χρονικό διάστημα, θα είναι κάτι πολύ σημαντικό» αναφέρει ο νευρολόγος Τιμ Ρίτμαν, που μαζί με νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ θα ηγηθούν των δοκιμών του συστήματος. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...