Και στη γενετική, όπως και στη βόλτα, το σκυλί προηγείται, ανοίγει δρόμους και εμείς ακολουθούμε | Shutterstock
Θέματα

Περισσότερη ζωή για εμάς, αλλά και για το σκυλί μας

Οι γενετιστές επείγονται να παρατείνουν τον βίο του ανθρώπου, αλλά τώρα πειραματίζονται με ένα ζώο που έχει πολύ μικρότερο κύκλο ζωής από τον δικό μας, συνεπώς μπορούν να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα: αν στον σκύλο πετύχουν οι θεραπείες, θα ανοίξει ο δρόμος και για τον άνθρωπο
Protagon Team

Προτού ευοδωθούν τα πειράματα που διενεργούν οι γενετιστές με στόχο την «παράταση» του βίου του ανθρώπου ίσως προκύψουν θετικά αποτελέσματα για τους σκύλους. Αυτών ο βίος είναι πολύ μικρότερος του δικού μας, αλλά μπορεί να μεγαλώσει με τις κατάλληλες θεραπείες. Αν πετύχουν, λοιπόν, οι θεραπείες σε αυτά τα τετράποδα, τότε θα έρθει και η σειρά μας.

Αν και από το 2013 τα εργαστήρια της εταιρείας Calico (την οποία έφτιαξαν οι ιδρυτές τής Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν ώστε να εξερευνηθούν τα ακρότατα όρια της γενετικής) μελετούν το ζήτημα της παράτασης του χρόνου ζωής μας, αν και οι διάφοροι Κροίσοι χρυσοπληρώνουν στις ΗΠΑ τις έρευνες περί γενετικών μηχανισμών που μπορούν να εμποδίσουν τη γήρανση των ανθρωπίνων κυττάρων, το άλμα στο συγκεκριμένο πεδίο κάνει μία άλλη εταιρεία, η Loyal, η οποία αποφάσισε πως, προτού φτάσουμε στον άνθρωπο, πρέπει να περάσουμε από τον σκύλο.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι τα ινδικά χοιρίδια και οι πίθηκοι γλίτωσαν τα εργαστηριακά πειράματα και ότι τη θέση τους πήρε «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου». Γιατί του κλήρωσε το λαχείο; Επειδή το σκυλί έχει πολύ σύντομο κύκλο ζωής και, επομένως, όπως λένε οι ειδικοί, είναι ευκολότερο να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα των θεραπειών σε βάθος χρόνου.

Δηλαδή, και όσον αφορά τον άνθρωπο, η αποτελεσματικότητα κάποιας θεραπείας από τις διενεργούμενες στα πειραματόζωα μπορεί να μετρηθεί έπειτα από δεκαετίες. Μόνο ύστερα από πολλά χρόνια μπορεί να γίνει κατανοητό αν ένα φάρμακο, λόγου χάρη, που ελήφθη σε νεανική ηλικία μπορεί να παρατείνει τη ζωή του ανθρώπου. Στην περίπτωση του σκύλου ο χρόνος των αποδείξεων είναι πάρα πολύ μικρότερος. Αν λειτουργήσουν οι θεραπείες στα σκυλιά, τότε η ζωή των κατοικιδίων μας θα έχει «επιμηκυνθεί» νωρίτερα από τη δική μας.

Μιλώντας για παράταση του χρόνου ζωής, πάντως, κάνουμε μία δημοσιογραφική πιρουέτα: το σωστό είναι να λεχθεί ότι οι εταιρείες που απασχολούν πειραματιζόμενους γενετιστές στοχεύουν στην «επιμήκυνση» εκείνου του μέρους του βίου στο οποίο υπάρχει η βέλτιστη κατάσταση υγείας. Το οποίον σημαίνει ότι τέτοιοι επιστήμονες εργάζονται επίσης και για τις εκφυλιστικές ασθένειες, όπως είναι οι νόσοι Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ.

Ενα παράδειγμα για να καταλάβετε πώς δουλεύουν αυτά τα εργαστήρια είναι η δραστηριότητα της εταιρείας Cambrian η οποία αναζητεί θεραπείες της μυϊκής δυστροφίας των νέων. Θεωρεί ότι οι τεχνικές μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων υγιών νέων στους ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με σκοπό να περιοριστεί η μυϊκή «ευθραυστότητα» των ηλικιωμένων.

Αν λειτουργήσουν οι θεραπείες στα σκυλιά, και η ζωή τους «επιμηκυνθεί» θα ακολουθήσει η σειρά των ανθρώπων / Shutterstock