477
Η τεχνολογία που αναπτύσσουν οι ερευνητές στην Βρετανία υπόσχεται... ελευθερία σε άτομα με κινητικά προβλήματα | Shutterstock

Hi-tech παντελόνι θα κρατάει όρθια άτομα με κινητικά προβλήματα

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2019, 15:51
Η τεχνολογία που αναπτύσσουν οι ερευνητές στην Βρετανία υπόσχεται... ελευθερία σε άτομα με κινητικά προβλήματα
|Shutterstock

Hi-tech παντελόνι θα κρατάει όρθια άτομα με κινητικά προβλήματα

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2019, 15:51

Aν για κάποιο λόγο προσπαθείτε να σηκωθείτε από την πολυθρόνα ή τον καναπέ του σαλονιού και διαπιστώνετε ότι δυσκολεύεστε να το κάνετε ίσως πρέπει να σκεφτείτε ότι ήρθε η ώρα να αναβαθμίσετε το… παντελόνι σας. Βρετανοί επιστήμονες αναπτύσσουν τεχνολογία με την οποία τα παντελόνια θα διαθέτουν τεχνητούς μύες οι οποίοι θα επιτρέπουν σε ηλικιωμένα άτομα αλλά και γενικότερα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα να αποκτήσουν μια σχετική αυτονομία περιορίζοντας την χρήση αναπηρικών αμαξιδίων, μπαστουνιών κλπ.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times την τεχνολογία αυτή αναπτύσσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και όταν ολοκληρωθεί το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει όποιος φορά το παντελόνι με τους τεχνητούς μύες είναι να πατήσει ένα κουμπί που θα υπάρχει σε αυτό και στην συνέχεια θα μπορεί να σταθεί όρθιος και να έχει την απαραίτητη σταθερότητα να κάνει μόνος του κάποιες δουλειές μέσα στο σπίτι (π.χ να πλύνει τα πιάτα) ή να χρησιμοποιήσει χωρίς προβλήματα την τουαλέτα. Το σύστημα αυτό αποτελείται από μύες που αναπτύσσονται μέσω φουσκώματος. Κάθε μυς θα μπορεί να αντέξει βάρος έξι κιλών ενώ το σύστημα θα έχει ειδικό μηχανισμό που θα κρατά στην θέση τους και θα προστατεύει τα γόνατα των ατόμων που θα προσπαθούν να σταθούν όρθια.

Οι ερευνητές παρουσίασαν στο Φεστιβάλ Βρετανικής Επιστήμης το εικονιζόμενο παντελόνι που ενσωματώνει τους τεχνητούς μύες.

Οι ερευνητές συζήτησαν με ηλικιωμένους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην κίνηση τους ώστε το σύστημα που θα αναπτύξουν να είναι εκτός από αποτελεσματικό και εύχρηστο για όσους το χρειάζονται. Πρώτος στόχος των ερευνητών είναι το σύστημα τους να βοηθήσει άτομα με κινητικά προβλήματα να αποκτήσουν αυτονομία μέσα στο σπίτι αλλά σε δεύτερο επίπεδο το σύστημα να τους επιτρέψει να βγουν από αυτό και να περπατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Επίσης οι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο το σύστημα να μπορεί να συλλέγει κάποια δεδομένα και να τα στέλνει απευθείας στον γιατρό που παρακολουθεί το άτομο που το χρησιμοποιεί.

Οι ερευνητές ονόμασαν την εφεύρεση τους «Τα Σωστά Παντελόνια» εμπνεόμενοι από μία ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Τα Λάθος Παντελόνια».

Σκηνή από την ταινία κινούμενων σχεδίων «Γουάλας και ο Γκρόμιτ: Τα Λάθος Παντελόνια», η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους ερευνητές

«Όραμα μας είναι να αναπτύξουμε ένα σύστημα σχετικά απλό και πολύ χαμηλού κόστους το οποίο θα μπορεί να εμφυτεύεται σε οποιοδήποτε παντελόνι έτσι ώστε όποιος αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα να έχει την δυνατότητα να αγοράζει όποιο παντελόνι του αρέσει από ένα κατάστημα και να μπορεί φορώντας το να στέκεται όρθιος» ανέφερε ο Τζόναθαν Ρόσιτερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στo Φεστιβάλ Βρετανικής Επιστήμης όπου παρουσιάστηκε αυτή η νέα τεχνολογία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το σύστημα τους είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης και θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να είναι έτοιμο και πάνω από όλα απόλυτα ασφαλές για να χρησιμοποιηθεί από όσους το έχουν ανάγκη.