Επτά μύθοι για το αλάτι στο μαγείρεμα
Το αλάτι στο σπιτικό φαγητό αποτελεί μικρότερο πρόβλημα από τα παρασκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, όπου μπορεί να εμφανιστεί σε μεγάλες ποσότητες ή σε απροσδόκητα είδη | Shutterstock
Θέματα

Επτά μύθοι για το αλάτι στο μαγείρεμα

Είναι μύθος ότι το αλάτι κάνει απλώς το φαγητό πιο αλμυρό. Αυτή και άλλες παρανοήσεις που αφορούν το πιο νόστιμο καρύκευμα της ζωής μας αποδομεί η Μπέκι Κρίσταλ στην Washington Post - και σίγουρα θα τρώτε καλύτερα αν λάβετε υπόψη τις προτάσεις της
Κική Τριανταφύλλη
Το αλατισμένο νερό δεν βράζει πιο γρήγορα

Θεωρητικά, αυτό σημαίνει ότι το αλατισμένο νερό χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να βράσει, αλλά χρειάζεται μία ουγγιά (28,35 γρ) αλάτι ανά κουάρτο (950 ml) νερού για να αυξηθεί το σημείο βρασμού κατά έναν βαθμό στην κλίμακα Φαρενάιτ (διάστημα 5/9 του ενός βαθμού Κελσίου), ποσότητα μη ρεαλιστική για το καθημερινό μαγείρεμα.

Μην ξεγελιέστε από την ξαφνική εμφάνιση φυσαλίδων όταν προστίθεται αλάτι στο νερό που σιγοβράζει, λέει ο Τζ. Κέντζι Λόπεζ-Αλτ στο «The Food Lab». Δεν είναι σημάδι βρασμού, αλλά μάλλον αποτέλεσμα της ύπαρξης ενός νέου σημείου όπου σχηματίζονται φυσαλίδες ατμού. Μπορεί να συμβεί οπουδήποτε υπάρχει μια ανωμαλία στο νερό, ακόμη και σε γρατσουνιές στο δοχείο.

6. Η χρήση αλατιού χωρίς ιώδιο κάνει κακό στην υγεία

Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο, ή μικροθρεπτικό συστατικό, σημαντικό για τη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς, λέει η Μισέλ Σμόλιντζ, διαιτολόγος και διευθύντρια του προγράμματος Επιστήμης της Ασκησης στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χέιβεν. Χωρίς αυτό, οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν βρογχοκήλη ή διεύρυνση του θυρεοειδούς αδένα. Για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις ιωδίου που ήταν συχνές σε περιοχές μακριά από τις ακτές (το ιώδιο βρίσκεται στο έδαφος και σε νερό κοντά στη θάλασσα), οι παραγωγοί άρχισαν να προσθέτουν ιώδιο στο επιτραπέζιο αλάτι, στη δεκαετία του 1920.

Ορισμένοι οικιακοί μάγειρες ανησυχούν, επομένως, όταν οι συνταγές απαιτούν θαλασσινό αλάτι ή kosher, στα οποία γενικά δεν έχει προστεθεί αλάτι. Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μακροχρόνιες μελέτες για να καθοριστεί αν και γιατί μπορεί να υπάρξει αύξηση της ανεπάρκειας ιωδίου σε παγκόσμια κλίμακα, η Σμόλιντζ συμβουλεύει τους οικιακούς μάγειρες να μην πανικοβάλλονται με το αλάτι που χρησιμοποιούν, αν και σημειώνει ότι οι ανάγκες εγκύων και ατόμων με άλλα ειδικά προβλήματα υγείας ίσως απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Χρειάζεστε μόνο περίπου 150 μικρογραμμάρια την ημέρα, και αν καταναλώνετε ψάρια, γαλακτοκομικά, ακόμη και φύκια, μάλλον έχετε πάρει όσο ιώδιο χρειάζεστε. Το ιώδιο εμφανίζεται επίσης σε ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

«Οι δοκιμές στον γενικό πληθυσμό δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλώνουν επαρκή επίπεδα ιωδίου μέσω της διατροφής τους» αναφέρει δημοσίευμα της Mayo Clinic. Αν σας αρέσει να χρησιμοποιείτε θαλασσινό αλάτι για άλλους λόγους, αλλά θέλετε τα οφέλη του ιωδιούχου επιτραπέζιου αλατιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από τα δύο, λέει η Σμόλιντζ· ή χρησιμοποιήστε τις παραπάνω πληροφορίες για να αντικαταστήσετε το ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι όπως επιθυμείτε.

7. Το «φανταχτερό» αλάτι κάνει το φαγητό πιο νόστιμο

Εάν έχετε λίγο ροζ αλάτι Ιμαλαΐων ή άλλη σπεσιαλιτέ αλατιού, μπορεί να υποθέσετε ότι θα «ανεβάσει» γευστικά το πιάτο στο οποίο θα το προσθέσετε. ΟΧΙ ακριβώς.

Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων σε αγορά του Σάο Πάολο, στη Βραζιλία (Wikimedia Commons)

Οταν το χρησιμοποιείτε για να καρυκεύετε τα τρόφιμα πριν το μαγείρεμα ή το ανακατεύετε σε κουρκούτι ή ζύμη, οι μοναδικές υφές και γεύσεις του φανταχτερού (και πιο ακριβού) αλατιού, πιθανότατα θα χαθούν. Φυλάξτε, λοιπόν, το ωραίο υλικό για το φινίρισμα και πασπαλίστε το πάνω από ένα ολοκληρωμένο πιάτο. Ακόμη και ως γαρνιτούρα σε μια φέτα ψωμί και βούτυρο, θα το εκτιμήσετε καλύτερα.

Exit mobile version