477
Αποψη του «Ελευθέριος Βενιζέλος» | Φωτο: Ελένη Κατρακαλίδη

Η λιτότητα θέλει καλοπέραση και τα ταξίδια προσφορές

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 19:27
Αποψη του «Ελευθέριος Βενιζέλος»
|Φωτο: Ελένη Κατρακαλίδη

Η λιτότητα θέλει καλοπέραση και τα ταξίδια προσφορές

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 19:27

Λένε ότι τα ταξίδια είναι το μόνο πράγμα που αγοράζεις και σε κάνει πιο πλούσιο. Βέβαια το ίδιο ισχύει αν σου κάτσει το τυχερό δελτίο στο Λόττο, αλλά το άτιμο δεν σου κάθεται. Οπότε μας μένουν τα ταξίδια. Τι γίνεται όμως όταν οι περισσότεροι από εμάς, σε μια εποχή που πλέον υπολογίζουμε το κόστος για τα πάντα, θεωρούμε τα ταξίδια, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, πολυτέλεια; Τι καλά που θα ‘τανε, λέμε, ίσως του χρόνου.

Είναι όμως έτσι;

Αν για εσάς η ιδέα ενός ταξιδιού, για παράδειγμα τώρα στις διακοπές των Χριστουγέννων, είναι μία εβδομάδα σε ένα σαλέ τόσο ψαγμένο που διαθέτει μόνο τέσσερις σουίτες, δίπλα στο χιονοδρομικό κέντρο στην Αράχωβα, με αστακό για πρωινό, τότε ναι, μιλάμε για πολυτέλεια. Η λυπητερή θα είναι για κλάματα. Όμως, το ξέρετε ότι υπάρχουν αεροπορικά εισιτήρια για τη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, που κοστίζουν λιγότερο από τα διόδια που πληρώνετε αν πάτε με αυτοκίνητο; Κι αν μαζί με τα διόδια υπολογίσουμε τη βενζίνη, τότε ξέρετε ότι το αεροπορικό σας εισιτήριο σάς πάει πολύ πιο μακριά; Μια χαρά φτάνετε σε πολλούς προορισμούς στην Ευρώπη. Βέβαια αυτά τα εισιτήρια, για να τα πληρώσετε τόσο θα πρέπει να τα έχετε κλείσει εγκαίρως. Αλλά το ίδιο δεν συμβαίνει και με τα σαλέ; Εκεί είναι χειρότερα. Εκεί κλείνεις δωμάτιο έξι μήνες πριν. Κι αν είναι για τις άγιες μέρες, βάλτε κάτι παραπάνω.

Ενα φιλικό ζευγάρι μόλις επέστρεψε από Νέα Υόρκη. Αυτοί μου άνοιξαν τα μάτια. 400κάτι ευρώ, αλέ-ρετούρ, απευθείας πτήση και μάλιστα με μια από τις καλύτερες αεροπορικές εταιρίες. Θα πείτε, ναι, αλλά βάλε δυο εισιτήρια, ξενοδοχείο, φαγητό και μαζεύονται δύο μισθοί. Η αλήθεια είναι ότι δεν τους έφυγαν τόσα αλλά, για μισό λεπτό, Νέα Υόρκη πήγαν! Επτά ζώνες ώρας μακριά, σε άλλη ήπειρο! Για ψάξτε να δείτε ευκαιρίες που υπάρχουν εδώ πιο κοντά στη γειτονιά μας!

Εγώ το έψαξα. Έγραψα “ταξίδια-προσφορές”, πάτησα enter και βγήκαν τόσες προσφορές, που άντε μετά να διαλέξεις. Γιατί, αν δεν το έχετε κάνει, δεν θα πιστέψετε τα πακέτα διακοπών που θα βρείτε. Και δεν μιλάμε για κάποιο σπα στο Καζακστάν που δεν το έχετε ξανακούσει. Βρήκα πακέτα για Βιέννη, Πράγα, Βερολίνο, Παρίσι, αναφέρω ενδεικτικά κάποιους δημοφιλείς προορισμούς, για τρεις έως πέντε ημέρες, με αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή, από 139 μέχρι 369 ευρώ! Είπατε τίποτα;

Σε αυτό το κόστος θα πρέπει να προσθέσετε το φαγητό και ό,τι άλλο θέλετε να κάνετε στον προορισμό της επιλογής σας (ψώνια, μουσεία, θεάματα) και τι απομένει; Να πάτε στο αεροδρόμιο. Βέβαια, για δύο άτομα, πήγαινε-έλα στο αεροδρόμιο με το μετρό πάει 36 ευρώ, οπότε, για οικονομική λύση, προτιμήστε το parking μακράς διαρκείας του αεροδρομίου. Με ηλεκτρονική κράτηση, είναι 5 ευρώ την ημέρα.

aia_xmass05

Προσωπικά, όταν τα έβαλα κάτω και έκανα την πρόσθεση, κατάλαβα ότι τελικά τα ταξίδια και οι διακοπές δεν είναι υποχρεωτικά πολυτέλεια. Είναι όμως καλοπέραση. Και την καλοπέραση την έχουμε ανάγκη στους καιρούς που ζούμε. Παρεμπιπτόντως, σε μια περίπου βδομάδα πετάω για Ρώμη.