396
Τα ποντίκια έχουν πολλά συναισθήματα τα οποία εκφράζουν στο πρόσωπο τους με διαφορετικούς τρόπους όπως κάνουν και οι άνθρωποι. | Shutterstock

Τα ποντίκια εκφράζονται συναισθηματικά όπως οι άνθρωποι

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2020, 20:43
Τα ποντίκια έχουν πολλά συναισθήματα τα οποία εκφράζουν στο πρόσωπο τους με διαφορετικούς τρόπους όπως κάνουν και οι άνθρωποι.
|Shutterstock

Τα ποντίκια εκφράζονται συναισθηματικά όπως οι άνθρωποι

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2020, 20:43

Πριν από σχεδόν δύο αιώνες ο Κάρολος Δαρβίνος είχε υποστηρίξει ότι τα ζώα αποτυπώνουν στις εκφράσεις του προσώπου τους τα συναισθήματα τους με τρόπο παρόμοιο που το κάνουν και οι άνθρωποι. Η άποψη αυτή είχε αποτελέσει αντικείμενο έντονης αμφισβήτησης από την επιστημονική κοινότητα εκείνης της εποχής.

Πράγματι, στο πρόσωπο πολλών ζώων σχηματίζονται διάφορες εκφράσεις αλλά το αν αυτές οι εκφράσεις συνδέονται με συγκεκριμένα συναισθήματα αποτελεί ακόμη ερωτηματικό. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Ναντίν Γκόγκολα, του Ινστιτούτου Νευροβιολογίας Μαξ Πλανκ δικαιώνει την άποψη του Δαρβίνου.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times οι ερευνητές προγραμμάτισαν έναν υπολογιστή έτσι ώστε να μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει τις εκφράσεις ποντικιών που υποβάλλονταν σε διαφόρων ειδών «δοκιμασίες» οι οποίες είχαν στόχο την παραγωγή συναισθημάτων στα πειραματόζωα. Στα ποντίκια που έπαιρναν μέρος στα πειράματα δίνονταν πικρές, αλμυρές και γλυκές τροφές. Οι ερευνητές προκαλούσαν επίσης στα ποντίκια πόνο ενώ τους χορηγούσαν ουσίες οι οποίες συνδέονται με την ανάπτυξη του αισθήματος του φόβου. Στην συνέχεια προσπάθησαν με την βοήθεια του υπολογιστή να διακρίνουν αν η έκφραση που έπαιρνε κάθε φορά το πρόσωπο ενός ποντικού συνδεόταν με κάποιο συναίσθημα ή αν ήταν απλώς μηχανική αντίδραση στο περιβάλλον που βρισκόταν και τις συνθήκες που είχε εκτεθεί.

Η έρευνα έδειξε ότι τα ποντίκια εκφράζουν στο πρόσωπο τους τον πόνο και την ζαλάδα και οι εκφράσεις αυτές είναι συγκεκριμένες και διακριτές όπως και στον άνθρωπο. Καταγράφηκαν και μερικές ακόμη εκφράσεις στο πρόσωπο των ποντικών χωρίς ωστόσο να εξακριβωθεί σε ποιο συναίσθημα αντιστοιχούν με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι πιθανότατα είναι εκφράσεις που σχετίζονται με την χαρά και τον φόβο.

«Ένα χαρούμενο ποντίκι φαίνεται ότι κινεί κάθε σημείο του προσώπου του προς τα εμπρός γεγονός που κάνει το πρόσωπο τους να δείχνει ότι συμπιέζεται. Η μύτη κινείται προς το στόμα και τα αυτιά τους παίρνουν τέτοια θέση ώστε να δείχνουν προς τα εμπρός. Βγάζουν επίσης την γλώσσα τους έξω και χτυπούν με αυτή τα χείλια τους. Οι ελαφρώς αλμυρές τροφές προκαλούν στα ποντίκια το αίσθημα της ικανοποίησης η οποία αποτυπώνεται στην έκφραση του προσώπου τους. Οι πολύ αλμυρές τροφές  αντίθετα τους προκαλούν αηδία την οποία επίσης εκφράζουν με χαρακτηριστικό τρόπο. Φαίνεται ότι τα ποντίκια έχουν παρόμοιο εύρος συναισθημάτων με αυτό των ανθρώπων και άρα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως μοντέλα σε μελλοντικές έρευνες τέτοιου είδους. Το αν βέβαια τα ποντίκια εκφράζουν συνειδητά αυτά τα συναισθήματα είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα» αναφέρει η Ναντίν Γκογκόλα.