628
Vintage διαφημίσεις για παντελόνια τζιν στις ΗΠΑ | CreativeProtagon

Τα μπλου τζιν κατέκτησαν τον κόσμο και τώρα τον μολύνουν

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2020, 17:40
Vintage διαφημίσεις για παντελόνια τζιν στις ΗΠΑ
|CreativeProtagon

Τα μπλου τζιν κατέκτησαν τον κόσμο και τώρα τον μολύνουν

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2020, 17:40

Ποτέ κανένα ρούχο δεν κατάφερε να συγκινήσει τους ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη όσο το τζιν, που ξεκίνησε το 1800 σαν ρούχο εργασίας των χρυσοθήρων στα ορυχεία και των γελαδάρηδων στα λασπωμένα αγροκτήματα της Αγριας Δύσης πριν κατακτήσει τη μόδα του δρόμου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και στη συνέχεια τους κομψούς οίκους και τις πασαρέλες.

Το ίδιο, όμως, φαίνεται ότι ισχύει και για τη μόλυνση από μικροΐνες τζιν, που δημιούργησε το πάθος μας, σύμφωνα με μια καναδική μελέτη η οποία αποκαλύπτει πώς κομματάκια από ντένιμ, όπως λέγεται το πιο δημοφιλές ύφασμα του κόσμου, ανιχνεύτηκαν σε μερικά από τα πιο απομακρυσμένα οικοσυστήματα του πλανήτη.

Αναφερόμενοι σε στοιχεία της έρευνας οι Times γράφουν ότι ίνες από ύφασμα ντένιμ ανακαλύφθηκαν σε μια σειρά από υδρόβιους οικότοπους, από λίμνες της εύκρατης ζώνης μέχρι την άγρια φύση της Αρκτικής. Η ανάλυση δείχνει ότι αυτά τα κομματάκια του χημικά επεξεργασμένου βαμβακερού υφάσματος μπορούν άνετα να ανταγωνιστούν τα συνθετικά υφάσματα στο πεδίο της περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Η Levi Strauss εφηύρε το τζιν το 1873 και είδε τις πωλήσεις της να ανθίζουν χάρη σε έξυπνες διαφημίσεις

Πρέπει να σημειωθεί ότι μικροπλαστικά που μολύνουν το περιβάλλον βρίσκονται πλέον σε κάθε γωνιά του πλανήτη ενώ επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι εισέρχονται και στο ανθρώπινο σώμα αν και προς το παρόν είναι ελάχιστες οι σχετικές έρευνες, οπότε ακόμη δεν είναι γνωστό αν αποτελούν απειλή για την υγεία μας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι, όταν ένα χρησιμοποιημένο παντελόνι τζιν πλένεται στο πλυντήριο ρούχων, απορρίπτει περίπου 50.000 – 60.000 μικροΐνες. Και υποστηρίζουν ότι το αραιό πλύσιμο θα περιορίσει τη ρύπανση.

Το 2012 ο ανθρωπολόγος Ντάνι Μίλερ ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για να διερευνήσει τη δημοτικότητα του ενδύματος. Σε πολλές χώρες, μεταξύ άλλων στις Φιλιππίνες, την Τουρκία, την Ινδία και τη Βραζιλία, σταματούσε σε διάφορες τοποθεσίες και σημείωνε τα ρούχα των πρώτων εκατό ανθρώπων, που πέρναγαν μπροστά του. Τα αποτελέσματά του έδειξαν ότι σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός φορούσε τζιν κάθε μέρα. Πρόσφατες έρευνες στη Βόρεια Αμερική, εξάλλου, έδωσαν παρόμοια αποτελέσματα.

Η τελεταία έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Science and Technology Letters, εξέτασε δείγματα από ίζημα που ελήφθησαν από το Καναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγος, τις Μεγάλες Λαυρεντιανές Λίμνες του Καναδά (ένα σύστημα δεξαμενών τεκτονικής και παγετώδους προέλευσης) και ρηχές λίμνες στα χωριά του νότιου Οντάριο. Οι μικροΐνες αντιπροσώπευαν τουλάχιστον το 90% των τεχνητών σωματιδίων που βρέθηκαν εκεί.

Η Τζένιφερ Λόπεζ ταξιδεύει με… σκισμένο τζιν 

Η μελέτη, με επικεφαλής τη Σαμάνθα Αθεϊ από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, διαπίστωσε επίσης ότι περίπου το 20% των μικροϊνών που βρέθηκαν στο ίζημα της Αρκτικής ήταν μικροσκοπικά βαμβακερά νήματα από μπλε τζιν.

«Εδώ δείχνουμε, για πρώτη φορά, ότι το παντελόνι τζιν, το πιο δημοφιλές ένδυμα στον κόσμο, έχει ένα πολύ εκτεταμένο γεωγραφικό αποτύπωμα … από εύκρατες περιοχές έως περιοχές της Αρκτικής», αναφέρει η μελέτη. «Στην πραγματικότητα, αυτές οι “φυσικές” μικροΐνες συχνά παρουσιάζονται σε μεγαλύτερη αφθονία από ό,τι οι συνθετικές μικροΐνες».

Ινες ντένιμ βρέθηκαν επίσης μέσα στους πεπτικούς σωλήνες οσμηρίδων (rainbow smelts), ένα είδος ψαριών που αλιεύθηκαν στις Μεγάλες Λίμνες του Καναδά, σε ποσοστό περίπου 23% όλων των μικροϊνών που βρέθηκαν μέσα στα ψάρια.

Οι ίνες υφίστανται επεξεργασία με χημικές ουσίες για τη βαφή τους και για γίνει το ύφασμα πιο ανθεκτικό. Οι επιπτώσεις, που μπορεί να έχουν αυτές οι ουσίες στην άγρια ​​φύση είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες.

Ο Αντριου Τζόνσον, καθηγητής στο Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου -δεν συμμετείχε στη μελέτη- δήλωσε στους Times ότι οι μικροΐνες τζιν σχηματίζονται από κυτταρίνη και το πιθανότερο είναι ότι χρειάζονται μήνες για να διαλυθούν. «Όσο πιο ψυχρό είναι ένα περιβάλλον, τόσο πιο αργή είναι η αποδόμηση», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «Παρά το όσα ειπώθηκαν, το βαμβακερό διαλύεται πολύ πιο γρήγορα από το πλαστικό. Το πολυαιθυλένιο πιστεύεται ότι έχει εκατοντάδες έτη χρόνο ημιζωής».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...