393
Η νέα τεχνολογία της Intel θέλει να προστατέψει του παίκτες των videogames από τις… κακές κουβέντες που μπορεί να ακουστούν από τους online συμπαίκτες τους | Shutterstock

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει «πολιτικώς ορθά» τα βίαια videogames

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2021, 17:33
Η νέα τεχνολογία της Intel θέλει να προστατέψει του παίκτες των videogames από τις… κακές κουβέντες που μπορεί να ακουστούν από τους online συμπαίκτες τους
|Shutterstock

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει «πολιτικώς ορθά» τα βίαια videogames

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2021, 17:33

Πριν από λίγες εβδομάδες ο Μέγερς Λέοναρντ, που αγωνίζεται στο NBA στους Μαϊάμι Χιτ, παίζοντας ένα βίντεοπαιχνίδι, έκανε ένα αντισημιτικό σχόλιο. Δεδομένου ότι έπαιζε online με άλλους φίλους του συγκεκριμένου παιχνιδιού (Call of Duty) το σχόλιό του ακούστηκε, καταγράφηκε και διέρρευσε, με αποτέλεσμα ο Λέοναρντ να δεχτεί από την αμερικανική ομοσπονδία μπάσκετ πρόστιμο 50.000 δολαρίων ενώ η διοίκηση των Χιτ τον έχει θέσει προς το παρόν εκτός ομάδας.

Λίγες μέρες μετά, η Intel παρουσίασε μια νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε, με την οποία μπορεί κάποιος παίκτης βιντεοπαιχνιδιών να αποφεύγει να έρχεται σε επαφή με επιθετικά ή υβριστικά σχόλια άλλων παικτών.

Η τεχνολογία, που ονομάζεται Bleep, μπορεί σύμφωνα με τους δημιουργούς της να αναγνωρίζει τα υβριστικά σχόλια και δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να επιλέγει αν θα ακούει τέτοια σχόλια. Ο παίκτης θα μπορεί αν θέλει να επιλέξει αν θα ακούει ένα ποσοστό τέτοιων σχολίων. Θα υπάρχει κατηγοριοποίηση των επιθετικών και υβριστικών σχολίων (σεξουαλικά, ρατσιστικά, κατά των γυναικών, κατά της LGTBQ κοινότητας κ.ά.) και θα δίνεται η δυνατότητα στον παίκτη να επιλέξει αν θέλει να ακούει τα σχόλια μια κατηγορίας, ενώ κάποιας άλλης όχι. Μπορεί επίσης να επιλέξει αν θα ακούγονται τα δικά του σχόλια στους online αντιπάλους και συμπαίκτες του.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, μπορεί στο πρώτο άκουσμα η είδηση αυτή να ακούγεται ενδιαφέρουσα και χρήσιμη, αλλά εγείρονται διάφορα ερωτήματα. Ποιος, για παράδειγμα, αποφασίζει αν ένα σχόλιο ξεπερνάει τα όρια της ευπρέπειας; Ποιος θέτει τα όρια και ποια είναι αυτά; Γιατί, για παράδειγμα, δεν δημιουργήθηκε κατηγορία για τα ρατσιστικά σχόλια εναντίον των ατόμων ασιατικής καταγωγής; Η τεχνολογία λειτουργεί μόνο στα αγγλικά ή και σε άλλες γλώσσες;

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι λένε ότι ο επιθετικός σχολιασμός είναι απαραίτητο συστατικό ορισμένων videogames.

«Αν δεν μπορείς παίζοντας Call of Duty να επιτεθείς λεκτικά σε αυτόν που ετοιμάζεσαι να πυροβολήσεις, ποιο το νόημα να συμμετέχεις στο παιχνίδι αυτό;» λένε οι fans του δημοφιλούς videogame.

Οι εφαρμογές

Ομως η τεχνολογία αυτή μπορεί να έχει ευρύτερες εφαρμογές, δημιουργώντας πιθανώς έναν νέο κόσμο για τους χρήστες του. Θα μπορούσε να ενσωματωθεί στα ακουστικά των ηλεκτρονικών συσκευών, φιλτράροντας έτσι οτιδήποτε ακούγεται στο περιβάλλον του χρήστη του, ώστε να είναι προστατευμένος από λόγια που δεν θα ήθελε να ακούει.

Μια επόμενη, αναβαθμισμένη εκδοχή του Bleep θα μπορούσε να φιλτράρει τι λέει κάποιος και ίσως, λένε κάποιοι, θα έπρεπε να το χρησιμοποιούν οι πολιτικοί, για να αποφεύγουν τις λεκτικές γκάφες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...