603
|

Συνεταιρισμός Φυτωριούχων Αττικής: Στην πηγή των λουλουδιών

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 19:49

Συνεταιρισμός Φυτωριούχων Αττικής: Στην πηγή των λουλουδιών

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 19:49

Η ανοιξιάτικη αναγέννηση της φύσης ξυπνά το συλλογικό ένστικτο του «επίμονου κηπουρού» και μας οδηγεί να φυτεύουμε τις ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι και τα παρτέρια στον κήπου με ευφάνταστους συνδυασμούς λουλουδιών. Ειδικά φέτος η ανάγκη να δημιουργήσουμε το δικό μας μικροκλίμα θετικής ενέργειας είναι πιο επιτακτική δεδομένων των συνθηκών, αλλά και των συμβουλών των ειδικών που επιμένουν ότι η κηπουρική θεωρείται άκρως αγχολυτική εργασία.

Από που έρχονται όμως όλα αυτά τα φυτά γεμίζουν τα μπαλκόνια μας; Το 85% των γλαστρικών φυτών της χώρας προέρχεται από τον Αγροτικό Ανθοκομικό Συνεταιρισμό Φυτωριούχων Αττικής. Πρόκειται για έναν συνεταιρισμό 400 παραγωγών που προμηθεύει ανθοπωλεία και κέντρα κήπου.

Ο Συνεταιρισμός έχει συμβάλει στην ανάπτυξη του κλάδου στη χώρα μας, αλλά και την  εδραίωση της Ελληνικής ανθοκομίας διεθνώς προωθώντας τις εθνικές εξαγωγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ελληνικά φυτά όχι μόνον έχουν περίοπτη θέση στην αγορά των Βαλκανίων αλλά και στην ΕΕ, καθώς φτάνουν σε ανθοπωλεία ακόμα και στην Ολλανδία που θεωρείται η παγκόσμια πρωτεύουσα των λουλουδιών.

«Τα ελληνικά φυτά έχουν ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν διεθνώς» υποστηρίζει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αλέξανδρος Μεταξάς. «Είναι ο ελληνικός ήλιος που κάνει τη διαφορά, καθώς το κλίμα της Αττικής είναι ιδανικό για την ανθοκομεία, αλλά και η επιστημοσύνη και η τεχνογνωσία που έχουν αναπτύξει οι Έλληνες φυτωριούχοι δοκιμάζοντας νέες τεχνικές και μεθόδους που διασφαλίζουν εξαιρετικά αποτελέσματα με φυτά ανώτερης ποιότητας, υψηλής αντοχής, φυτουγειονομικά ελεγμένα και μεγάλο εύρος ποικιλιών» αναφέρει ο κ Μεταξάς. Αποτελεί ψυχή του Συνεταιρισμού εδώ και τριάντα χρόνια βλέποντας τις επιδόσεις αυτής της συλλογικής προσπάθειας να ανθοφορούν κυριολεκτικά διακινώντας 6,5 εκατομμύρια γλάστρες και έχοντας 8.500 ενεργούς πελάτες χονδρικής.   Αν και μηχανολόγος μηχανικός ο ίδιος, από ανώτερο στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα στράφηκε στην ανθοπαραγωγή έχοντας τις παιδικές αναμνήσεις από οικογενειακή ελαιοπαραγωγή στο Ξυλόκαστρο τις λεμονιές, τις πορτοκαλιές και τα θερμοκήπια. Αυτός ο συνδυασμός του «οραματιστή τεχνοκράτη» έδωσε ώθηση στον Συνεταιρισμό ο οποίος από το 1998 έχει εγκατασταθεί σε έναν χώρο 35 στρεμμάτων στους πρόποδες της Πάρνηθας στην Αμυγδαλέζα και πλέον έχει εξελίξει ένα σύστημα παράδοσης φυτών σε όλη τη χώρα.

Η επιτυχημένη πορεία του Συνεταιρισμού αποτελεί απόδειξη των δυνατοτήτων που έχουν οι Έλληνες παραγωγοί, μέσα από την διαρκή εξέλιξη και το εκσυγχρονισμό, αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων γενιών αλλά και τα νέα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα. «Δύναμή μας είναι η αγάπη μας για το Ελληνικό φυτό και την γη», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μεταξάς που έχει καταφέρει ο Συνεταιρισμός να γίνει σημείο αναφοράς και κινητήριος δύναμη στον χώρο της ελληνικής ανθοπαραγωγής. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εξωστρέφεια προωθώντας τη συμμετοχή του Συνεταιρισμού σε διεθνείς εκθέσεις προσελκύοντας το ενδιαφέρον των ξένων αγορών γλαστρικών φυτών, καθώς πιστεύει βαθιά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής παραγωγής. Η μεγέθυνση της αγοράς είναι εξάλλου και βασική επιδίωξη του κλάδου ο οποίος έχει πληγεί και αυτός από τον ένα χρόνο της πανδημίας. «Γι’ αυτό και έχει σημασία η κοινή αναπτυξιακή μας προσπάθεια ειδικά σε αυτή τη συγκυρία» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Μια σύντομη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού δεν εντυπωσιάζει μόνο από το μέγεθος και το εύρος της παραγωγής, τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών αλλά και την ευγένεια και το χαμόγελο των ανθρώπων του Συνεταιρισμού. «Είναι η θετική ενέργεια των λουλουδιών» σχολιάζει η πάντα ευδιάθετη Δήμητρα που με συνοδεύει στους δαιδαλώδεις ανθισμένους διαδρόμους μέχρι την έξοδο. Περνώντας την έξοδο του Συνεταιρισμού, για να βρω τον δρόμο προς την Εθνική οδό δεν βάζω το GPS, ακολουθώ πιο εύκολα ένα φορτηγάκι έμφορτο με φυτά που μοιάζει με κινούμενο κήπο και μου φέρνει στο μυαλό τον αλληγορικό στίχο του Φερνάντο Πεσσόα «Όποιος  έχει λουλούδια, ανάγκη τον Θεό δεν έχει».


Info

Στο Συνεταιρισμό Φυτωριούχων Αττικής γίνεται αποκλειστικά χονδρική πώληση

www.synfat.com

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News