344
Τα «σύννεφα», τα οποία αρχίζουν να πυκνώνουν επάνω από τις σημαίες της ΕΕ, είναι ορατά | REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Ποιο είναι «Το Μέλλον της Ευρώπης»; Μια συζήτηση θα αναζητήσει τις απαντήσεις

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2017, 17:26
Τα «σύννεφα», τα οποία αρχίζουν να πυκνώνουν επάνω από τις σημαίες της ΕΕ, είναι ορατά
|REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Ποιο είναι «Το Μέλλον της Ευρώπης»; Μια συζήτηση θα αναζητήσει τις απαντήσεις

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2017, 17:26

Εχουν περάσει εξήντα χρόνια από τότε που οι πατέρες της ευρωπαϊκής ενοποίησης θέσπισαν στη Ρώμη κάτι που -έως τότε- φάνταζε αδιανόητο: μια κοινή αγορά, μεταξύ -εν πολλοίς- πρώην εμπολέμων κρατών, με ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Οι γενναίες πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν το 1957 έβαλαν τα θεμέλια για δεκαετίες σταθερότητας και ειρήνης στη «γειτονιά» μας.

Σήμερα, εν έτει 2017, η ήπειρός μας βρέθηκε σε μια σοβαρή καμπή. Οι κρίσεις των τελευταίων ετών ανέδειξαν, με τον πλέον καθοριστικό τρόπο, ότι υπάρχει έλλειμμα οράματος για την ενωμένη Ευρώπη, η οποία δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών. Ετσι, είναι απολύτως φυσιολογικό να ακούγεται πολύ συχνά αυτή η ερώτηση: «Ποιο είναι το μέλλον της Ευρώπης;».

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), η εφημερίδα Financial Times (FT) και το Europe Direct του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του φοιτητικού διαγωνισμού συγγραφής δοκιμίου για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ετοίμασαν συζήτηση με ακριβώς αυτό το θέμα: «Το Μέλλον της Ευρώπης».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 17:30, στο «ΣΕΡΑΦΕΙΟ» (Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη, Στάση ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, Γραμμή 3 του ΜΕΤΡΟ), με ομιλητές τους: Tony Barber Europe Editor FT, Ελένη Λουρή καθηγήτρια ΟΠΑ, Γιώργο Παγουλάτο καθηγητή ΟΠΑ, Πάνο Τσακλόγλου καθηγητή ΟΠΑ, Σπύρο Τσαούση φοιτητή ΟΠΑ, Μαριλού Χρονόπουλου φοιτήτρια ΟΠΑ.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάννης Παλαιολόγος, δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή.

Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργιος Καμίνης και ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Γιακουμάκης.
Θα ακολουθήσει η βράβευση των φοιτητών που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Δοκιμίου των FT.

Ο Φοιτητικός Διαγωνισμός Συγγραφής Δοκιμίου για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκηρύχθηκε από τη διεθνούς κύρους εφημερίδα Financial Times, σε συνεργασία με έξι κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Sciences Po (Παρίσι), Hertie School of Governance (Βερολίνο), Trinity College (Δουβλίνο), Jagiellonian University (Κρακοβία) και Bocconi University (Μιλάνο) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας: «The Future of Europe Project». Τα τρία καλύτερα δοκίμια θα δημοσιευτούν στην εφημερίδα Financial Times (το πρώτο στην έντυπη έκδοση και τα δύο επόμενα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας).

Η προσέλευση θα ξεκινήσει από τις 17:00.

Για δηλώσεις συμμετοχής πατήστε εδώ.

Παρακαλούνται οι παρευρισκόμενοι να έχουν μαζί την αστυνομική τους ταυτότητα.