616
Το 2020 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προμηθεύτηκε 55.000 τόνους ελληνικού κριθαριού | Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Ελληνικό κριθάρι για την παραγωγή ζύθου στη χώρα μας και το εξωτερικό

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2020, 18:23
Το 2020 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προμηθεύτηκε 55.000 τόνους ελληνικού κριθαριού
|Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Ελληνικό κριθάρι για την παραγωγή ζύθου στη χώρα μας και το εξωτερικό

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2020, 18:23

Εδώ και 13 χρόνια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εφαρμόζει το πρώτο και μεγαλύτερο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2008, και μέσα σε τέσσερα χρόνια από την εφαρμογή του, η μεγαλύτερη εταιρία ζύθου στη χώρα μας κατάφερε να καλύψει το 100% των αναγκών παραγωγής της στην Ελλάδα από εγχώριο κριθάρι.

Σήμερα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προμηθεύεται ελληνικό κριθάρι από περισσότερους από 2.000 παραγωγούς, σε 19 νομούς, με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις φέτος να αναμένεται να ξεπεράσουν συνολικά τα 120.000 στρέμματα. Πρωτοπορώντας, εξάλλου, και στο επιστημονικό πεδίο, η εταιρεία πραγματοποιεί, παράλληλα, ολοκληρωμένα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς, αλλά και προγράμματα επιμόρφωσης και υποστήριξης των παραγωγών, τα οποία έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των στρεμματικών τους αποδόσεων.

Φέτος, μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη για όλους λόγω της πανδημίας, η δραματική μείωση του τουρισμού και οι περιορισμοί που εφαρμόστηκαν στους χώρους εστίασης και φιλοξενίας, από τους οποίους προέρχεται ο βασικός όγκος πωλήσεων μπίρας, έχουν πλήξει τη ζυθοποιία, που εκ των πραγμάτων οδηγήθηκε σε αναγκαστική μείωση της παραγωγής της.

Σε έξι πειραματικούς αγρούς της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας γίνονται δοκιμές για την καλλιέργεια νέων αποδοτικότερων ποικιλιών βυνοποιήσιμου κριθαριού

Η ώρα, όμως, για τη σπορά της φετινής χρονιάς έφτασε μαζί με τις δυσκολίες που έχει φέρει ο κορονοϊός. Αυτές τις μέρες περισσότεροι από 2.000 Έλληνες γεωργοί από τη Θράκη μέχρι την Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, σπέρνουν στα χωράφια τους το κριθάρι που προορίζεται για βυνοποίηση στα βυνοποιεία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, και η σπορά αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Παρά τις δύσκολες συγκυρίες, όμως, η μεγαλύτερη εταιρεία ζύθου στην Ελλάδα παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της, και μέσα από το πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας συνεχίζει να στηρίζει τους παραγωγούς – συνεργάτες της σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια, εξασφαλίζοντάς τους μία σταθερή πηγή εισοδήματος.

Το αποτύπωμα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην ελληνική οικονομία είναι σημαντικό καθώς μόνο μέσω του συγκεκριμένου Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας έχει δημιουργήσει συνολική προστιθέμενη αξία άνω των 100 εκ. ευρώ. Επιπλέον, έχει δημιουργήσει περίπου 800 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας.

Στο βυνοποιείο το κριθάρι μετατρέπεται σε βύνη, πρώτη ύλη απαραίτητη στη ζυθοποίηση

Το 2020 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προμηθεύτηκε 55.000 τόνους ελληνικού κριθαριού, απορροφώντας, σε μία συντονισμένη προσπάθεια με τους συγκεντρωτές-συνεργάτες της, το κόστος της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία COVID-19. Από το 2008 που εφαρμόζεται το πρόγραμμα, εξάλλου, η εταιρεία έχει προμηθευτεί από τους έλληνες αγρότες, συνολικά περισσότερους από 510.000 τόνους κριθαριού. Να σημειωθεί, ότι τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί δυναμικά επίσης και στις εξαγωγές βύνης, με αποτέλεσμα ελληνική πρώτη ύλη να χρησιμοποιείται πλέον για την παραγωγή ζύθου και στο εξωτερικό.

Τέλος αξίζει να τονιστεί ότι αυξήθηκαν σε έξι οι πειραματικοί αγροί που διαθέτει η εταιρεία. Σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συστηματικά από το 2011, και του ειδικού προγράμματος σποροπαραγωγής, στους πειραματικούς αγρούς γίνονται δοκιμές για την καλλιέργεια νέων ποικιλιών βυνοποιήσιμου κριθαριού, που είναι αποδοτικότερες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδας και παρουσιάζουν καλύτερη συμπεριφορά κατά τη διαδικασία της βυνοποίησης και της ζυθοποίησης.

Πρόκειται για ποικιλίες που ανταποκρίνονται καλύτερα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδας και οι οποίες καλύπτουν τις υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές, που θέτει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία για την παραγωγή των προϊόντων της. Συνολικά έχουν δοκιμαστεί 60 νέες ποικιλίες κριθαριού, από τις οποίες 18 συνολικά καλλιεργούνται ήδη συστηματικά από τους γεωργούς συνεργάτες της εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται προϋποθέσεις για αποδοτικότερη παραγωγή, ανταγωνιστικότερο ελληνικό κριθάρι και εν τέλει μεγαλύτερο όφελος για την εθνική οικονομία.

Info

Η Amstel, όπως όλες οι μπίρες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, παράγεται αποκλειστικά από ελληνικό κριθάρι
  • Να σημειωθεί ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παράγει στην Ελλάδα τις μπίρες Amstel, Heineken, ΑΛΦΑ, Fischer, ΜΑΜΟΣ, Buckler και ΝΥΜΦΗ, αποκλειστικά από ελληνικό κριθάρι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...