615
Η γραφομηχανή του Φίλιπ Ροθ, ένα πιάτο με τα πρόσωπα του Ρίτσαρντ και της Πατ Νίξον και μία βαλίτσα με χειρόγραφη ετικέτα είναι μερικά από τα προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα που βγαίνουν στο σφυρί | Litchfield county auctions

Στο σφυρί εκατοντάδες από τα σέα και τα μέα του Φίλιπ Ροθ

Protagon Team 17 Ιουλίου 2019, 17:19
Η γραφομηχανή του Φίλιπ Ροθ, ένα πιάτο με τα πρόσωπα του Ρίτσαρντ και της Πατ Νίξον και μία βαλίτσα με χειρόγραφη ετικέτα είναι μερικά από τα προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα που βγαίνουν στο σφυρί
|Litchfield county auctions

Στο σφυρί εκατοντάδες από τα σέα και τα μέα του Φίλιπ Ροθ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2019, 17:19

Τα χιλιάδες βιβλία που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι ήδη ταγμένα από το 2016 στη Βιβλιοθήκη του Νιούαρκ, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, ενώ το διαμέρισμά του στην Upper West Side του Μανχάταν, όπου ζούσε, ετέθη εφέτος προς πώληση αντί τριών εκατ. δολαρίων.

Σε λίγες ημέρες, ωστόσο, οι λάτρεις του Φίλιπ Ροθ θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσουν (μέσω δημοπρασίας) μερικά από τα σέα και τα μέα του συγγραφέα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται διάφορα σετ από έπιπλα, από μαχαιροπίρουνα, ακόμα και από εργαλεία τζακιού, δεκάδες πίνακες ζωγραφικής, φωτιστικά διαφόρων ειδών, ένα μικρό ψάθινο ομοίωμα μιας καμηλοπάρδαλης, κινεζικά βάζα και πιάτα από πορσελάνη, κιλίμια και καθρέφτες, ένα στερεοφωνικό συγκρότημα, ένα ραβδί του μπέιζμπολ, μια πτυσσόμενη ξύλινη σκάλα, μια φωτογραφία του Φραντς Κάφκα, μια αφίσα με πρωταγωνιστές τον JFK και τον Λίντον Τζόνσον, ένα πιάτο με ζωγραφισμένα στην επιφάνειά του τα πρόσωπα του Ρίτσαρντ και της Πατ Νίξον, ένα γιαπωνέζικο τηλεσκόπιο «μαζί με τη θήκη του» αλλά και μια μαύρη συρόμενη βαλίτσα μάρκας Samsonite, μαζί με την ετικέτα πάνω στην οποία είναι γραμμένα με το χέρι του Ροθ το όνομά του και ο αριθμός τηλεφώνου του.

Φωτογραφία του Φραντς Κάφκα

Το ερχόμενο Σάββατο, 20 Ιουλίου, στις 10 το πρωί, ένας μικρός οίκος δημοπρασιών που εδρεύει στην πόλη Λίτσφιλντ του Κονέκτικατ πρόκειται να βγάλει στο σφυρί εκατοντάδες από τα υπάρχοντα του εμβληματικού λογοτέχνη που εγκατέλειψε, τελικά, τα εγκόσμια τον Μάιο του 2018, ύστερα από 85 χρόνια ζωής, τα περισσότερα από τα οποία τα αφιέρωσε στη συγγραφή.

Το Λίτσφιλντ απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από το Γουόρεν, μια κοινότητα με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, όπου βρίσκεται το σπίτι στο οποίο περνούσε τα καλοκαίρια του ο Φίλιπ Ροθ. Τα αντικείμενα που πρόκειται να δημοπρατηθούν προέρχονται όλα από εκεί.

Μία κάρτα του μπέιζμπολ

Οι φανατικοί του συγγραφέα και, φυσικά, όποιος άλλος το επιθυμεί, μπορούν να συμμετάσχουν στη δημοπρασία είτε δίνοντας «το παρών» στους χώρους του οίκου δημοπρασιών είτε διαδικτυακά, ενώ εκπρόσωπος του οίκου προσδιόρισε πως τα όποια έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ανυπόγραφο και αχρονολόγητο πορτρέτο του Φίλιπ Ροθ

Την ώρα, ωστόσο, που μπορεί να κατανοήσει κανείς την επιθυμία ενός λάτρη του συγγραφέα να αποκτήσει μία από τις γραφομηχανές με τις οποίες έγραψε το «Σύνδρομο του Πόρτνοϊ» ή το «Αμερικανικό ειδύλλιο» (στη δημοπρασία του Σαββάτου πρόκειται να αλλάξουν χέρια τρεις, συνολικά, γραφομηχανές), η υπερβολική φετιχοποίηση των συγγραφέων –σε βαθμό να δημοπρατούνται ολόκληρα τα νοικοκυριά τους- μοιάζει να είναι προβληματική.

Αυτό υποστηρίζει, τουλάχιστον, η Αλισον Φλοντ, book reporter του Guardian, σε άρθρο της, διερωτώμενη γιατί κάποιος θα μπορούσε να δαπανήσει έως και 75 δολάρια για να αποκτήσει μια ψάθινη καμηλοπάρδαλη «Made in Madagascar» και «με ένα ξήλωμα κοντά στα πόδια» μάλιστα, όπως προσδιορίζεται στον κατάλογο της δημοπρασίας. Την απάντηση, ωστόσο, την δίνει η ίδια: μόνο και μόνο επειδή έως και πρόσφατα βρισκόταν σε μια από τις κατοικίες του συγγραφέα, επειδή του ανήκε και αποτελούσε ένα κομμάτι, παρ’ ότι αμελητέο και πιθανώς ασήμαντο, της ζωής του.

Η ψάθινη καμηλοπάρδαλη

Πάντως, ολοκληρώνοντας το κείμενό της η βρετανίδα δημοσιογράφος θέλησε να σημειώσει πως «πάλι καλά που δεν δημοπρατείται η λεκάνη της τουαλέτας του», όπως συνέβη με τη λεκάνη ενός άλλου κορυφαίου αμερικανού λογοτέχνη, του Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ, η οποία κατέληξε το 2010 να πωλείται στο eBay με αρχική τιμή ένα εκατομμύριο δολάρια.

«Ποιος ξέρει πόσες από τις ιστορίες του να τις σκέφτηκε και να τις έγραψε καθώς καθόταν σε αυτόν τον θρόνο» αναφερόταν στη σχετική αγγελία στην οποία προσδιοριζόταν επίσης πως η λεκάνη της τουαλέτας του συγγραφέα του έργου «Φύλακας στη Σίκαλη» προσφέρεται «στην αρχική της κατάσταση και δίχως να έχει καθαριστεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...