524
Η πανέμορφη παραλία της Βαγιάς στη Σέριφο | discover-serifos.com

Στη Σέριφο η πρώτη… άκαπνη παραλία στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2019, 17:25
Η πανέμορφη παραλία της Βαγιάς στη Σέριφο
|discover-serifos.com

Στη Σέριφο η πρώτη… άκαπνη παραλία στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2019, 17:25

Πόσο συχνά, ενώ χαλαρώνετε κάνοντας ηλιοθεραπεία και αφήνετε τα χέρια σας να βυθιστούν στην άμμο, ανακαλύπτετε θαμμένα, ή απλά σβησμένα, τσιγάρα; Πρόκειται για τις γνωστές «γόπες», που όμως δεν συχνάζουν στα ανοιχτά της θάλασσας, αλλά στη στεριά, ρυπαίνοντας τις όμορφες παραλίες. Θα μπορούσε άραγε να γίνει κάτι δραστικό για να σταματήσει να χρησιμοποιείται η αμμουδιά σαν ένα απέραντο σταχτοδοχείο;

Το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και ο Δήμος Σερίφου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, ανακοινώνουν ότι η πανέμορφη παραλία της Βαγιάς γίνεται από εφέτος, καλοκαίρι του 2019, η πρώτη smoke-free παραλία των Κυκλάδων και ολόκληρης της Ελλάδας. Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος SeaChange Greek Islands, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Ιδρυμα σε δέκα νησιά των Κυκλάδων.

Οι καθαρισμοί ακτών που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά που εντάσσονται στο πρόγραμμα κατά την τελευταία διετία, ανέδειξαν αφενός τα αποτσίγαρα ως τα συνηθέστερα απορρίμματα και αφετέρου την ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση της Σερίφου από αυτά.

Με βάση αυτό το ανησυχητικό δεδομένο και σε συνεργασία με τον Δήμο Σερίφου, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το πρόγραμμα, το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη ξεκινά την πιλοτική δράση με αφετηρία τη Βαγιά. Ακολουθώντας αντίστοιχες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στη Γαλλία και την Ισπανία, αυτό το «πείραμα συμπεριφοράς» έχει ως στόχο την εξάλειψη του καπνίσματος από την ακτή, παράλληλα με την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης.

Στη συγκεκριμένη παραλία, η οποία αποτελεί προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura, θα τοποθετηθούν μία κατασκευή για ελεγχόμενη ζώνη καπνίσματος, σταχτοδοχεία με περιβαλλοντικά μηνύματα, όπως και αντίστοιχη ενημερωτική σήμανση.

Συμμετέχοντας στη «smoke-free» ενέργεια, οι ντόπιοι τεχνίτες θα αναλάβουν τη δημιουργία της καπνιστικής ζώνης, στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ενδυνάμωση των κατοίκων. Η οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών θα πραγματοποιηθεί κατά τη συνάντηση της ομάδας του προγράμματος με τον δήμαρχο Σερίφου Αντώνη Αντωνάκη και με επαγγελματίες του νησιού, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι για την υποστήριξη της δράσης και την ενημέρωση των επισκεπτών, θα δημιουργηθεί από το Ιδρυμα μία επιδοτούμενη θέση εργασίας.

Καθαρίζοντας την παραλία από τα αμέτρητα αποτσίγαρα (Vicky Markolefa)

Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, δήλωσε σχετικά: «Ενα σημαντικό στοιχείο του προγράμματος SeaChange Greek Islands είναι η δυνατότητα να ανταποκρίνεται στα δεδομένα που προκύπτουν από τη δουλειά μας στο πεδίο και την επαφή με τις τοπικές κοινωνίες. Τα αποτσίγαρα είναι ένας από τους συχνότερους ρυπαντές των ακτών στις Κυκλάδες και η Σέριφος έδειξε από νωρίς ότι είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Στόχοι της προσπάθειας να κάνουμε τη Βαγιά την πρώτη smoking-free παραλία στις Κυκλάδες είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας και η πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης εν τη γενέσει της. Σε αντίθεση με άλλα θαλάσσια απορρίμματα, τα αποτσίγαρα δεν μεταφέρονται στις ακτές. Αφήνονται ή «ξεχνιούνται» εκεί. Και αυτή η συνειδητοποίηση ελπίζουμε πως θα συμβάλει στη μείωση του φαινομένου και σε άλλα νησιά».

Ο δήμαρχος Σερίφου Αντώνης Αντωνάκης δήλωσε σχετικά: «Η διετής συνεργασία με το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στο νησί μας, τη Σέριφο, οδήγησε σε κοινές δράσεις. Στηρίζουμε με θέρμη τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και προωθεί τον στόχο τουριστικής ανάπτυξης της Σερίφου».