459
Η Λίνα Μενδώνη με τον Περικλή Μπαλτά, επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ, η οποία έχει αναλάβει (δωρεάν) καθήκοντα ειδικού συμβούλου για την εκτίμηση της κάβας του Τατοϊου | ΥΠΠΟΑ

Σπάνιοι οινικοί θησαυροί στην κάβα του κτήματος Τατοΐου

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2021, 17:55
Η Λίνα Μενδώνη με τον Περικλή Μπαλτά, επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ, η οποία έχει αναλάβει (δωρεάν) καθήκοντα ειδικού συμβούλου για την εκτίμηση της κάβας του Τατοϊου
|ΥΠΠΟΑ

Σπάνιοι οινικοί θησαυροί στην κάβα του κτήματος Τατοΐου

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2021, 17:55

Ενα μεγάλο αριθμό σπάνιων κρασιών και αλκοολούχων ποτών, σε φιάλες που θεωρούνται σήμερα ιστορικά τεκμήρια και με συλλεκτικές ετικέτες εντόπισε και φέρνει στο φως η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού που εκτελεί το πρόγραμμα συντήρησης και αναστύλωσης του πρώην βασιλικού κτήματος του Τατοΐου.

«Η κάβα του Τατοΐου, εκτός της σημαντικής συλλεκτικής της αξίας, έχει εξαιρετικά μεγάλο επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον» δήλωσε σχετικά η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία αποκάλυψε ότι το υπουργείο συνεργάζεται «με ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι κατέχουν την τεχνογνωσία, τόσο σε οινολογικό επίπεδο, όσο και σε ό,τι αφορά στην ιστορική τεκμηρίωσή της»

Ειδική εμφιάλωση της Chivas για την ενθρόνιση της Ελισάβετ Β΄, το 1953

Μεταξύ των σπάνιων κρασιών που έχουν βρεθεί στη συλλογή, περιλαμβάνονται φιάλες Château Margaux, Château de Vincennes και Château Rothschild, καθώς και συλλεκτικές φιάλες ποτών, όπως η ειδική εμφιάλωση ουίσκι Chivas σε κεραμική φιάλη με αφορμή τον εορτασμό της ενθρόνισης της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας. Παράλληλα, υπάρχει μία πλούσια συλλογή φιαλών, με ετικέτες από την παραγωγή του ίδιου του κτήματος.

Συνολικά έχουν αρχειοθετηθεί σε 235 κιβώτια περίπου 4.000 φιάλες κρασιών και ποτών, με ετικέτες ιδιαίτερης αξίας –καλλιτεχνικής και ιστορικής-, ακόμη και σπάνια κουτάκια αναψυκτικών, τα οποία δεν εισάγονταν την εποχή εκείνη στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι κάποια από τα κρασιά και τα αλκοολούχα ποτά είναι κατάλληλα προς κατανάλωση, παρά τις προβληματικές συνθήκες, στις οποίες εντοπίστηκαν. Οι εργασίες συνεχίζονται με την εξέταση 300 ακόμη κιβωτίων, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση των φιαλών.

Η κάβα θα είναι επισκέψιμη

«Στόχος μας είναι, με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της επανάχρησης ως μουσείου του κτηρίου του Ανακτόρου, το τμήμα της συλλογής, που κατά την κρίση των ειδικών θα μπορεί να εκτεθεί, να βρει τη θέση του στον υπάρχοντα χώρο της κάβας του Ανακτόρου. Η κάβα του Τατοΐου, μια ιστορική συλλογή, άνω των πενήντα ετών, ιδιαίτερης πολιτισμικής και οινικής αξίας, θα είναι επισκέψιμη» αποκάλυψε η κα Μενδώνη.

Καθήκοντα ειδικού συμβούλου για την εκτίμηση της κάβας έχει αναλάβει -pro bono- η οινοποιϊα ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της εταιρείας. Υπεύθυνος από την πλευρά της εταιρείας είναι ο Περικλής Μπαλτάς, επικεφαλής του Ιστορικού της Αρχείου. Η ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ είναι η πρώτη ελληνική οινοποιΐα, η οποία ιδρύθηκε το 1861 και δραστηριοποιείται, αδιάκοπα, μέχρι σήμερα. Αποτελεί μία σύγχρονη επιχείρηση οινοποιΐας, η οποία λειτουργεί παράλληλα ένα πολυσύνθετο Μουσείο Οινικής Τέχνης.

Τα εξειδικευμένα στελέχη της εταιρείας, παρέχουν την τεχνογνωσία και εμπειρία τους σχετικά με την αξιολόγηση και ανάδειξη της κάβας. Συγκεκριμένα, έχουν αναλάβει να αξιολογήσουν τις φιάλες του κτήματος και να τις διαχωρίσουν, ανάλογα με τη σπανιότητα και την κατάστασή τους, σε προϊόντα υψηλής αξίας, λόγω σπανιότητας και οινολογικού ενδιαφέροντος ή κατάλληλα για έκθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News