Μεταξύ άλλων, το Delear κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου στο Παρίσι | Κτήμα Semeli
Θέματα

Semeli Delear 2018: για ένα δελεαστικό καλοκαίρι

Ξηρός ροζέ οίνος από τις ποικιλίες Grenache Rouge και Syrah που κέρδισε ήδη πολλά βραβεία αν και κυκλοφορεί για πρώτη φορά φέτος, το Delear δοξάζει το ελληνικό καλοκαίρι ως απεριτίφ ή ως συνοδευτικό μιας σειράς διαφορετικών πιάτων
Protagon Team

Επενδύοντας πάντα στην ποιότητα και με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, τo Κτήμα Semeli αποφάσισε να δημιουργήσει το Delear, ένα νέο ροζέ κρασί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών, με στόχο να κάνει τη διαφορά στο τραπέζι και τη γευστική παλέτα των οινόφιλων και όνομα που αρκεί για να σε κάνει να θες να το δοκιμάσεις.

Το Delear, κερδίζοντας χρυσό μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου στο Παρίσι, αλλά και πολλά, ακόμα, μετάλλια σε διεθνείς οινικούς διαγωνισμούς στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και τη Θεσσαλονίκη, ήδη από την πρώτη χρονιά παραγωγής του, είναι μια άφιξη που ήρθε για να μείνει δελεάζοντας το οινόφιλο κοινό για τα επόμενα χρόνια.

Ο Λεωνίδας Νασιάκος, γενικός διευθυντής και οινολόγος του Κτήματος, πάντρεψε Syrah με Grenache Rouge (σε αναλογία 60% – 40%), που καλλιεργούνται στους αργιλώδεις αμπελώνες της Κορινθίας, στα 800 και 450 μέτρα αντίστοιχα, δύο ποικιλίες γνωστές σε όλο τον κόσμο για τα ωραία ροζέ κρασιά που παράγουν, δημιουργώντας ένα ροζέ φινετσάτο, καθημερινό, ιδανικό ως απεριτίφ αλλά και για να συνοδεύσει το φαγητό.

Το Delear είναι ιδανικό ως απεριτίφ ενώ συνοδεύει ευχάριστα πολλά διαφορετικά πιάτα

Η χρονιά του 2018, σε συνδυασμό με το τερουάρ της περιοχής και το μικροκλίμα με χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα και δροσερά βράδια το καλοκαίρι, βοήθησαν στην σωστή ωρίμαση του σταφυλιού, διατηρώντας την οξύτητα του κρασιού στα επιθυμητά επίπεδα.

Ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά, για την ενίσχυση των αρωμάτων πραγματοποιείται κρυοεκχύλιση σε θερμοκρασία 7-8 °C, και στην συνέχεια σε επαφή με τις φλούδες για περίπου 6 ώρες, χάρη στην οποία το κρασί αποκτά το ιδιαίτερο χρώμα του πριν μεταφερθεί σε ανοξείδωτες δεξαμενές για ζύμωση στους 15-16 °C. Η παραγωγή του είναι 11.000 φιάλες με στρεμματική απόδοση στον αμπελώνα 50 hl/ha.

Το Delear είναι ένα ροζέ κρασί στα απαλά χρώματα του σολομού, με τονισμένη ένταση στη  μύτη και πρωτογενή αρώματα όπως τριαντάφυλλο, άνθη λεμονιάς, κόκκινα τραγανά φρούτα, κεράσι, φράουλα, ρόδι και κράνμπερι. Ανακινώντας το ποτήρι, ξεπηδούν αρώματα εσπεριδοειδών, γκρέιπφρουτ και πορτοκάλι, ανάμεσα σε αρώματα κόκκινης πιπεριάς και φύλλων τομάτας, που δένουν αρμονικά όλα μαζί σαν ένα μουσικό χαλί. Στο στόμα, είναι ξηρό, με ελαφρύ αλκοόλ  και τραγανή οξύτητα ενώ το σώμα του, αν και μέτριο, έχει μια λιπαρή υφή, που του δίνει ισορροπία και οδηγεί σε πιο έντονη επίγευση.

 

Το Delear έχει το απαλό ροζέ χρώμα του σολομού

Ταιριάζει με πιάτα διαφορετικού χαρακτήρα, από μπλινίς με κατσικίσιο τυρί, τσάτνεϊ φράουλας και καπνιστό σολομό, χειροποίητα ζυμαρικά με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και δυόσμο, και χταπόδι στιφάδο, μέχρι τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά λαδερά πιάτα όπως φασολάκια, μπριάμ, ακόμα και μελιτζάνες παπουτσάκια.

Σαν απεριτίφ είναι απολαυστικό σε ποτήρι λευκού κρασιού, δροσερό, σε θερμοκρασία 8-10 °C, ενώ όταν συνδυάζεται με κυρίως πιάτα είναι προτιμότερο ένα ποτήρι με μεγαλύτερη διάμετρο και ελαφρώς πιο υψηλή θερμοκρασία στους 10-12 °C.

Διακρίσεις