334
Οι ρομποτικοί βραχίονες του Ozmo καθαρίζουν τα παράθυρα ενός ουρανοξύστη | Skyline Robotics

Ρομπότ αναλαμβάνουν το καθάρισμα στα τζάμια των ουρανοξυστών

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 19:57
Οι ρομποτικοί βραχίονες του Ozmo καθαρίζουν τα παράθυρα ενός ουρανοξύστη
|Skyline Robotics

Ρομπότ αναλαμβάνουν το καθάρισμα στα τζάμια των ουρανοξυστών

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 19:57

Ακόμη και αν κάποιος δεν φοβάται τα ύψη χρειάζεται πολύ θάρρος για να εργαστεί ως καθαριστής παραθύρων σε ουρανοξύστες. Μάλιστα σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το μεγαλύτερο ποσοστό των εκπαιδευμένων καθαριστών παραθύρων σε ψηλά κτίρια έχουν ηλικία σε όλο τον κόσμο έχει ηλικία άνω των 40 ετών. Αυτό σημαίνει ότι η φυσική αλλά και οργανική κατάσταση πολλών εξ αυτών των ανθρώπων δεν θα είναι στο απαιτούμενο επίπεδο για μια τόσο δύσκολη και πάνω από όλα επικίνδυνη εργασία.

H ισραηλινή εταιρεία Skyline Robotics προσφέρει μια λύση ώστε να καθαρίζονται τα παράθυρα των ουρανοξυστών χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή. Η εταιρεία ανέπτυξε ένα ρομποτικό σύστημα καθαρισμού των παραθύρων στα πολύ ψηλά κτίρια. Το σύστημα ονομάζεται Ozmo και μπορεί να προσαρμοστεί στην πλατφόρμα που χρησιμοποιούν και οι καθαριστές για να ανεβαίνουν στην εξωτερική πλευρά  των κτιρίων. Το Ozmo αποτελείται από ένα μηχανισμό που ρίχνει νερό στα τζάμια και ρομποτικούς βραχίονες που αναλαμβάνουν το καθάρισμα με μεγάλες βούρτσες.

Οι βραχίονες είναι μεγάλοι με αποτέλεσμα να μπορούν να καθαρίσουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα μεγαλύτερες επιφάνειες με ένα πέρασμα από ότι το ανθρώπινο χέρι. Οπως συμβαίνει με κάθε ρομποτικό σύστημα που αναλαμβάνει μια ανθρώπινη εργασία είτε θα ολοκληρώσει ταχύτερα την εργασία είτε θα κάνει περισσότερη δουλειά από τον άνθρωπο αφού εκτός των άλλων δεν χρειάζεται διαλλείματα για ξεκούραση, φαγητό ή τουαλέτα. Επίσης αφού δεν τίθεται θέμα ασφάλειας για κάποιο εργαζόμενο δεν χρειάζεται να χάνεται χρόνος για συνεχείς ελέγχους ρουτίνας.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα τεχνολογικών ειδήσεων Gizmodo, ήδη ενδιαφέρον για τον ρομποτικό καθαριστή παραθύρων ουρανοξυστών δείχνει η πόλη που είναι συνώνυμο αυτών των κτιρίων, η Νέα Υόρκη. Η αμερικανική εταιρεία Platinum που καθαρίζει το 65% των νεότερων και πιο μοντέρνων ουρανοξυστών της αμερικανικής μητρόπολης αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το Ozmo.

Αναμένονται φυσικά και αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στον καθαρισμό των παραθύρων αφού αν το ρομποτικό σύστημα αποδειχθεί αποτελεσματικό είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν απώλειες στις θέσεις εργασίας.

Το σύστημα Ozmo επί το έργον /Skyline Robotics/Facebook

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News