Το αξιολάτρευτο σκυλάκι της ταινίας «Μάρλεϊ, ένας μεγάλος μπελάς» με τα συναισθήματά του έκδηλα στη μουσούδα του | 20th Century Fox
Θέματα

Πώς το δικό μας στρες επηρεάζει την ψυχολογία του σκύλου μας

Μήπως ο σκυλάκος σας σας φαίνεται πιο ανήσυχος απ' ό,τι συνήθως; Δεν αποκλείεται να έχετε δίκιο. Επίσης, δεν αποκλείεται να είναι η δική σας στρεσαρισμένη διάθεση που βλάπτει τη δική του ψυχολογία. Αλλωστε, ο σκύλος είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας
Protagon Team

Οποιος ζει με σκύλο, σίγουρα έχει καταλάβει, ότι έχει βρει το άλλο του μισό σε ένα τετράποδο πλάσμα με βαθύ βλέμμα, υγρή μύτη και κουνιστή ουρά. Ο σκύλος μας, είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας και αυτό πολλές φορές, μπορεί να γίνει πιο πολύπλοκο απ’ ό,τι νομίζουμε. Οπως αναφέρει το ενδιαφέρον δημοσίευμα του The Conversation, το δικό μας άγχος, μπορεί κάλλιστα να περάσει και στον σκύλο μας, αυξάνοντας τα επίπεδα στρες στον οργανισμό του.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature’s Scientific Reports, εκτός από το ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, τελικά είναι και ο καλύτερος ψυχολόγος του. Τα σκυλιά, με άλλα λόγια, απορροφούν και καθρεφτίζουν τη δική μας ψυχολογία και αυτό, ενίοτε, μπορεί να βλάπτει σοβαρά τη δική τους ψυχική υγεία.

Η Τζένιφερ Ανιστον σε σκηνή από την ταινία «Μάρλεϊ, ένας μεγάλος μπελάς». Στο συγκεκριμένο φιλμ, αντικατοπτρίζεται με πολύ εύγλωττο τρόπο πώς συνδέεται η ψυχολογία του ανθρώπου με εκείνη του σκύλου (20th Century Fox)

Σουηδοί ερευνητές μελέτησαν 58 περιπτώσεις σκύλων, αλλά και των αφεντικών τους. Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες σκύλων συμπλήρωσαν και το ερωτηματολόγιο για την ψυχολογία των σκύλων, εκ μέρους των τετράποδων φίλων τους.

Ερευνήθηκαν μάλιστα τα ποσοστά της ορμόνης κορτιζόλης, γνωστής και ως «ορμόνης του στρες», στο τρίχωμα των σκύλων μέσα σε διάστημα ενός χρόνου.

Τα αποτελέσματα ήταν διαφωτιστικά, καθώς έδειξαν παρόμοια επίπεδα κορτιζόλης στον ανθρώπινο και σκυλίσιο οργανισμό, κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Οταν δηλαδή αυξανόταν η συγκεκριμένη ορμόνη στον άνθρωπο αυξανόταν ταυτόχρονα και στον σκύλο και το ίδιο συνέβαινε και με τις περιόδους ύφεσης – και εκεί μεγάλη και εντυπωσιακή ταύτιση.

Αποδεικνύοντας ότι τα θηλυκά έχουν συνήθως μεγαλύτερη ενσυναίσθηση από τα αρσενικά, εμφανίστηκε μεγαλύτερη διάδραση στα επίπεδα κορτιζόλης όταν ο σκύλος ήταν γένους θηλυκού.

Υπάρχουν επίσης βάσιμες αποδείξεις ότι η αυξημένη ωκυτοκίνη (η ορμόνη της αγάπης και της συντροφικότητας) στα θηλυκά σκυλιά, οδηγεί σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα στον ανθρώπινο οργανισμό. Αντιθέτως, στα αρσενικά σκυλιά, δεν παρατηρείται τόσο εντυπωσιακή διάδραση.

Επομένως, αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να φροντίσουμε να μετριάσουμε το στρες στη ζωή μας, με όποιον τρόπο μπορούμε. Εκτός από το δικό μας καλό, πρέπει να το κάνουμε και για το καλό του σκύλου μας. Αυτού του αξιολάτρευτου τετράποδου φύλακα που ξέρει ενστικτωδώς να μας αγαπάει άνευ όρων. Σε τέτοιο βαθμό, που όπως αποδεικνύει και η έρευνα, βάζει σε δεύτερη μοίρα τη δική του ψυχολογία.