410
Το πειραματικό εμβόλιο φάνηκε να εξασφαλίζει μια «ισοδύναμη απόκριση» έναντι των στελεχών της γρίπης | Shutterstock

Πρωτοποριακό εμβόλιο «υπόσχεται» προστασία έναντι όλων των στελεχών του ιού της γρίπης

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2022, 14:55
Το πειραματικό εμβόλιο φάνηκε να εξασφαλίζει μια «ισοδύναμη απόκριση» έναντι των στελεχών της γρίπης
|Shutterstock

Πρωτοποριακό εμβόλιο «υπόσχεται» προστασία έναντι όλων των στελεχών του ιού της γρίπης

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2022, 14:55

Ενα νέο καθολικό εμβόλιο κατά της γρίπης θα μπορούσε να παρέχει προστασία έναντι και των 20 γνωστών στελεχών του ιού, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το εν λόγω εμβόλιο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια και κουνάβια, χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία mRNA με τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τη Moderna και την Pfizer-BioNTech για την Covid-19.

Η τεχνολογία αυτή ίσως να είναι σε θέση να «εκπαιδεύσει» το ανοσοποιητικό σύστημα στην άμυνα έναντι κάθε νέου στελέχους, που θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία, τη στιγμή που το διαθέσιμο ετήσιο εμβόλιο αντιμετωπίζει μόνο τέσσερα στελέχη των ιών της γρίπης Α και Β, έγραψαν οι Times.

Ο Τζον Οξφορντ, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου και εκ των ειδικών στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη γρίπη, έκανε λόγο για «τεράστια ανακάλυψη».

Οπως ανέφερε ο ίδιο μιλώντας στο BBC, το σημαντικότερο εύρημα των επιστημόνων έγκειται στη δυνατότητα «ανάμιξης» των 20 στελεχών χωρίς η ανοσοαπόκριση που προκαλείται για ένα από αυτά να επηρεάζει την απόδοση του εμβολίου στα υπόλοιπα.

Το εμβόλιο φάνηκε να εξασφαλίζει μια «ισοδύναμη απόκριση» έναντι των στελεχών της γρίπης, εξήγησε, ενώ πρόσθεσε: «Η απίστευτη πληροφορία αυτή νομίζω ότι θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε μπροστά σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της γρίπης, όπως προχωρήσαμε και με την Covid».

Ο Οξφορντ επεσήμανε, δε, ότι οι επιτυχημένες δοκιμές στα ποντίκια συνεπάγονται μια «πολύ, πολύ καλή πιθανότητα» το υπό εξέταση εμβόλιο να φανεί αποτελεσματικό και στις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, εκτιμώντας, μάλιστα, ότι η χρήση του θα μπορούσε να ξεκινήσει μέχρι τον χειμώνα του 2024.

Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες εξέφρασαν επιφυλακτικότητα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Γρίπης στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας Ραούλ Ορτίζ ντε Λεχαράθου υποστήριξε πως το γεγονός ότι το εμβόλιο έχει γίνει μόνο σε ποντίκια και κουνάβια –«πολύ καλά ζωικά μοντέλα για τη γρίπη, αλλά ζωικά μοντέλα»– περιορίζει τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν.

«Υπάρχει ένας μακρύς, και μερικές φορές ανυπέρβατος, δρόμος από το ζωικό μοντέλο στους ανθρώπους. Το είδος της απόκρισης, η έκταση της, η διάρκεια της δεν είναι παρόμοια (σε ζώα και ανθρώπους)», σχολίασε.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα 18 επιστημόνων στις ΗΠΑ και τον Καναδά, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

Ενας από τους επιστήμονας που συμμετείχε στη μελέτη, ο καθηγητής Σκοτ Χένσλεϊ από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, εξήγησε ότι το σκεπτικό των ερευνητών αφορά στη δημιουργία ενός εμβολίου «που θα προσφέρει στους ανθρώπους ένα βασικό επίπεδο ανοσολογικής μνήμης σε διάφορα στελέχη της γρίπης».

Χάρη σε αυτό «θα υπάρχουν πολύ λιγότερες μολύνσεις και θάνατοι όταν εμφανιστεί η επόμενη πανδημία γρίπης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...