270
|

Πρελούδιο με συλλογή ήχων από το Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2019, 20:29

Πρελούδιο με συλλογή ήχων από το Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2019, 20:29

Εδώ και χρόνια ειδικοί συλλέγουν ήχους από το Διάστημα και τους αποθηκεύουν ανάλογα με την ημερομηνία και το ταξίδι στο χωροχρόνο. Τώρα, ο ιστοτόπος «Cities and Memory», που εγγράφει ήχους από πόλεις και φύση, αποφάσισε να δημιουργήσει μία πρωτότυπη σύνθεση από τους «μουσικές» του Διαστήματος.

Στόχος των εφευρετών, όπως αναφέρει ο Guardian, είναι να τιμήσουν την 20η Ιουλίου, τη μέρα που ο πρώτος άνθρωπος έφτασε στο φεγγάρι, πριν από 50 χρόνια.

Το έργο, που ονομάζεται Space (Διάστημα), συνδυάζει 80 εγγραφές από τα αρχεία της Αμερικανικής (NASA) και της Ευρωπαϊκής (ESA) Διαστημικής Υπηρεσίας, με επαναλαμβανόμενες και ανασυνδυασμένες «ερμηνείες» διαστημικών ήχων.

Ακούστε τους ήχους σε αυτό το βίντεο

Η αρχική ιδέα ήταν αυτός που ακούει το κομμάτι να αποκτά την αίσθηση του «ποιοι είναι οι ήχοι που ακούς, όταν ταξιδεύεις στο Διάστημα».

Cities and Memory

Το project «Cities and Memory» αποτελεί μία παγκόσμια συλλογή από ήχους πόλεων, που ξεκίνησε από μία παγκόσμια ομάδα οικολόγων. Το δημιουργικό τους έργο εξελίχθηκε και μερικά χρόνια αργότερα, δημιούργησαν τη νέα υπηρεσία «Sounding Nature», μία παγκόσμια συλλογή με ό,τι ακούγεται στη φύση, η οποία περιλαμβάνει σήμερα σχεδόν 500 ήχους από 55 χώρες, από ζούγκλες και παγετώνες, μέχρι υποβρύχιες εγγραφές των ήχων που παράγει η γαρίδα.

Στη συλλογή μπορεί κάποιος να ανακαλύψει ήχους που κάνουν οι ιπποπόταμοι, οι  ύαινες, οι νυχτερίδες, αλλά και ο τυφώνας Harvey τη στιγμή που περνούσε από το Τέξας.

Από την Ελλάδα έχουν συλλεχθεί ήχοι από τα κύματα στο νησί της Δήλου, τα τζιτζίκια στο Μαρούσι, την κίνηση στον σταθμό Βικτόρια του τρένου, ακόμη και από μία πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δείτε εδώ τον διαδραστικό χάρτη με τους ήχους.