540
Η ελληνική εφαρμογή UV Shield διατίθεται δωρεάν | CreativeProtagon

Πόση ηλιοθεραπεία είναι ασφαλής; Μας το λέει μια εφαρμογή στο κινητό

Η ελληνική εφαρμογή UV Shield διατίθεται δωρεάν
|CreativeProtagon

Πόση ηλιοθεραπεία είναι ασφαλής; Μας το λέει μια εφαρμογή στο κινητό

Μέχρι σήμερα είχαμε τις γενικές οδηγίες για τον χρόνο ανά ώρα της ημέρας που θα μπορούσαμε να παραμείνουμε στον ήλιο με ασφάλεια. Τώρα, η ηλιοθεραπεία και το μπάνιο στη θάλασσα γίνονται πολύ πιο «χαλαρά» με τη νέα, δωρεάν εφαρμογή UV-Shield (Ασπίδα UV) για κινητά και τάμπλετ (διαθέσιμη στο App Store και το Play Store).

«Με την εφαρμογή μπορείς να ελέγξεις τον δείκτη ακτινοβολίας (UV Index) στην περιοχή που βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή και είναι ο πλέον πρακτικός τρόπος για να προστατευτείς από την υπεριώδη ακτινοβολία», εξηγεί στο Protagon o Δημήτρης Ρηγόπουλος, καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

Η εφαρμογή ήταν μια δική του έμπνευση και κάτι που θεώρησε ότι πρέπει να διατεθεί δωρεάν σε όλους όσοι απολαμβάνουν τον ήλιο στην Ελλάδα, ώστε να το κάνουν με ασφάλεια.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ζήτησε τη συνεργασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ). «Ο ταξίαρχος (ΜΤ) Αθανάσιος Γατόπουλος, διοικητής της ΕΜΥ, άκουσε την πρόταση και με χαρά συνεργάστηκε μαζί μας και δημιουργήσαμε αυτή την ιδιαίτερα χρήσιμη και πρακτική εφαρμογή», λέει ο κ. Ρηγόπουλος.

Στην εφαρμογή μπορεί ο καθένας με ένα «κλικ» να ενημερωθεί για τον δείκτη της ηλιακής ακτινοβολίας στην περιοχή του τη συγκεκριμένη ώρα, να γνωρίζει πόση ώρα θα πρέπει να απολαύσει με ασφάλεια τον ήλιο, τι δείκτη προστασίας αντηλιακού χρειάζεται να εφαρμόσει και όχι μόνο…

Στόχος του καθηγητή είναι η προστασία του κοινού από τον καρκίνο του δέρματος, τη φωτογήρανση που προκαλεί στο δέρμα η παρατεταμένη έκθεση και άλλες παθήσεις, αλλά και να προσλάβουμε με ασφάλεια και σε επαρκείς ποσότητες από τον ήλιο όλα τα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η βιταμίνη D.

Επιπλέον, στην εφαρμογή υπάρχουν ενότητες με χρήσιμες πληροφορίες για το κοινό, αλλά και απαντήσεις σε συνηθισμένα ερωτήματα.

Επειδή πρόκειται για μια δυναμική εφαρμογή, η ροή των πληροφοριών μπορεί να αλλάζει διαρκώς, εφόσον αλλάζει το «μπουκέτο» των καιρικών συνθηκών που συνδέεται με τις βλάβες στο δέρμα.

Δείκτης UV

Ο δείκτης της υπεριώδους ακτινοβολίας UV  είναι ένα διεθνές πρότυπο μέτρησης της ισχύος του ηλιακού εγκαύματος που προκαλείται από την συγκεκριμένη ακτινοβολία του ήλιου, σε ένα συγκεκριμένο τόπο και χρόνο.

Η κλίμακα αναπτύχθηκε από καναδούς επιστήμονες το 1992 και στη συνέχεια υιοθετήθηκε και τυποποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό το 1994.

Σκοπός του είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να προστατευθούν αποτελεσματικά από την υπεριώδη ακτινοβολία, στην οποία η έκθεση με μέτρο έχει οφέλη για την υγεία, αλλά η υπερβολή προκαλεί σοβαρές βλάβες στο δέρμα, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες ακόμη και για την ίδια τη ζωή.

Ο κανόνας της σκιάς

Ενας εύκολος τρόπος για να δείτε πόση έκθεση στην UV λαμβάνετε είναι να αναζητήσετε τη… σκιά σας.

Εάν η σκιά σας είναι ψηλότερη από εσάς, νωρίς το πρωί και έως αργά το απόγευμα, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι πιθανό να είναι χαμηλότερη.

Εάν η σκιά σας είναι χαμηλότερη από εσάς , περίπου το μεσημέρι, τότε σημαίνει ότι εκτίθεστε σε υψηλότερα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας και καλό θα ήταν να αναζητήσετε σκιά και προστατεύσετε το δέρμα και τα μάτια σας.

Η έντασή της ακτινοβολίας εξαρτάται και από άλλους αρκετούς παράγοντες όπως είναι το ύψος ήλιου, η συννεφιά, το υψόμετρο, το όζον, η αντανάκλαση εδάφους, γι΄αυτό και η δωρεάν εφαρμογή είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο.

Τι προκαλεί η UV ακτινοβολία
  • Ηλιακό έγκαυμα
  • Γήρανση του δέρματος
  • Βλάβες στο DNA
  • Καρκίνο του δέρματος
  • Ανοσοκαταστολή
  • Βλάβες στα μάτια (καταρράκτη)