945
«Προσοχή. Περιοχή καραντίνας» | CreativeProtagon

Πολυήμερες καραντίνες και πάμπολλες εξετάσεις για μια χειραψία με τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 15:33
«Προσοχή. Περιοχή καραντίνας»
|CreativeProtagon

Πολυήμερες καραντίνες και πάμπολλες εξετάσεις για μια χειραψία με τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 15:33

Επί μία διετία ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζούσε σχεδόν απόλυτα απομονωμένος. Δεν ταξίδευε, οι όποιες απαραίτητες συσκέψεις πραγματοποιούνταν εξ αποστάσεως ενώ για να συναντηθεί με τους όποιος ελάχιστους συνεργάτες του, λαμβάνονταν εξαιρετικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Πλέον ο ρώσος πρόεδρος βρίσκεται στο Κρεμλίνο και συναντά κόσμο λόγω του πολέμου που κήρυξε στην Ουκρανία. Ωστόσο «η φούσκα μέσα στην οποία ζούσε δεν έσκασε. Μετακινείται μαζί του», γράφει σε ανταπόκρισή της από τη Μόσχα η Ροζάλμπα Καστελέτι της La Repubblica, «ενώ φέρεται να έχει κοστίσει στον ρωσικό προϋπολογισμό τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια ρούβλια, 6,8 εκατομμύρια ευρώ με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία». 

Ούτε οι τέσσερις δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού που έχουν χορηγηθεί στον ρώσο πρόεδρο, ούτε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ούτε η χαλάρωση των όποιων περιοριστικών μέτρων από την 1η Ιουλίου σε ολόκληρη τη Ρωσία, έχουν συμβάλει στη χαλάρωση των διαδικασιών στις οποίες αναγκάζονται να υποβάλλονται όσοι έρχονται σε επαφή με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου, όπως αποκαλύπτει έρευνα του αποκλεισμένου από τη Ρωσία BBC Russia που επικαλείται η ιταλίδα δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ της. «Να συναντηθώ με τον Πούτιν; Ποιος θα ήθελε να είναι κλεισμένος μέσα σε τέσσερις τοίχους επί δύο εβδομάδες;», της ανέφερε σχετικά ρώσος επιχειρηματίας με πρόσβαση στα ενδότερα του Κρεμλίνου.  

Αξιωματούχοι, πιλότοι και γιατροί αναγκάζονται να υποβάλλονται σε τρομακτικές και συνεχείς καραντίνες. Οποιος έχει πρόσβαση στην λεγόμενη «καθαρή ζώνη» όπου κινείται ο Πούτιν, πρέπει να υποβάλλεται κατά τη διάρκεια της καραντίνας τέσσερις φορές σε μοριακά τεστ και δύο φορές σε τεστ αντισωμάτων, καθώς και σε εξετάσεις για SARS, γρίπη, χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, οξυουρίαση καθώς και σε εξετάσεις αίματος και κοπράνων.  

«Οταν ήρθε η σειρά μου, τον χαιρέτησα. Χαμογέλασε και μου έσφιξε το χέρι», είπε σε τοπικά ΜΜΕ ο στρατηγός Ακχάτ Γιουλάσεφ για τη στιγμιαία συνάντησή του με τον Πούτιν στο πλαίσιο της παρέλασης για την 9η Μαΐου (Ημέρα της Νίκης) στην Κόκκινη Πλατεία. Λίγα δευτερόλεπτα κόστισαν στον 94χρονο βετεράνο του πολέμου στο Αφγανιστάν δύο εβδομάδες στην απομόνωση. Φυσικά «με όλες τις τιμές» και «σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στη Μόσχα», αποκάλυψε ο γηραιός στρατηγός, αλλά σε απόλυτη απομόνωση. 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι, στην περιοχή Αμούρ. Οσοι εικονίζονται στη φωτογραφία και αρκετοί ακόμα που συναντήθηκαν με τον ρώσο πρόεδρος, πέρασαν από την καραντίνα και το μικροσκόπιο των ιατρικών υπηρεσιών του Κρεμλίνου | Sputnik/Evgeny Biyatov/Kremlin via REUTERS

Την ίδια μεταχείριση είχαν άλλα 400 άτομα μόνο και μόνο για να μπορέσουν να ανταλλάξουν μια χειραψία με τον ρώσο πρόεδρο ή απλά να καθίσουν κοντά του. Φιλοξενήθηκαν ή μάλλον απομονώθηκαν σε δύο ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων στη Μόσχα ενώ πέντε βετεράνοι διέμειναν σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην περιφέρεια της ρωσικής πρωτεύουσας.  

Μερικοί υπάλληλοι του Κρεμλίνου αναγκάζονται να υποβάλλονται σχεδόν διαρκώς σε καραντίνα σε δεκάδες σανατόρια κοντά στις προεδρικές κατοικίες στην Μόσχα, στο Σότσι και στο Βαλντάι με το BBC να κάνει λόγο για συνολική δαπάνη γύρω στα δύο δισεκατομμύρια ρούβλια από την αρχή της πανδημίας, πέρα από άλλο ένα δισεκατομμύριο και 700 εκατομμύρια ρούβλια που δαπανήθηκαν για την αναβάθμιση των δομών και των υπηρεσιών υγείας μόνο κατά τη διάρκεια του 2020.   

Σύμφωνα με το κανάλι Telegram Baza, κάποιοι πέρασαν περισσότερες από 150 ημέρες κλεισμένοι μέσα σε μονόκλινα δωμάτια το 2021. Αναπόφευκτα μερικοί απηύδησαν. Οπως ο προσωπικός εικονολήπτης του Πούτιν, Ιλια Φιλάτοφ, ο οποίος, σύμφωνα με τoν ερευνητικό ιστότοπο Proekt, παραιτήθηκε αμέσως μετά τη μαγνητοσκόπηση της ομιλίας του προέδρου για την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία. «Βαρέθηκα να είμαι σε καραντίνα επί μήνες», φέρεται να είπε ο ίδιος.

Το μεγάλο τραπέζι του Κρεμλίνου είχε προκαλέσει τα σχόλια του διεθνούς Τύπου όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνάντησε τον Εμανουέλ Μακρόν, στις αρχές Φεβρουαρίου | Sputnik/Kremlin via REUTERS

Το Proekt τον περασμένο Απρίλιο αποκάλυψε επίσης πως μια ομάδα γιατρών από το Κεντρικό Κλινικό Νοσοκομείο που εξυπηρετεί τον ρώσο πρόεδρο και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησής του ακολουθεί τον Πούτιν σε όλες τις μετακινήσεις του. Εννοείται πως και αυτοί υποβάλλονται στα ίδια δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.  

Σύμφωνα με το BBC Russia, επρόκειτο να διαμένουν σε διάφορα σανατόρια σε όλη τη χώρα, όπως το Valdai Rest Home στην περιοχή της πόλης Νόβγκοροντ, το οποίο είναι κλειστό για το κοινό «επ’ αόριστον» από τον Νοέμβριο του 2020 και φιλοξενεί τακτικά έως τέσσερις γιατρούς. Φέτος, από την 1η Ιανουαρίου έως την 15η Απριλίου, γιατροί της εν λόγω ομάδας επισκέφτηκαν τον Πούτιν στο Βαλντάι τουλάχιστον εννέα φορές ενώ τον Φεβρουάριο, λίγο πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, 20 γιατροί μετακόμισαν στο ξενοδοχείο Arbat της Μόσχας για περίπου 15 ημέρες.  

Ωστόσο, η καραντίνα δεν αρκεί. Είναι επίσης απαραίτητο να υποβάλλονται σε εργαστηριακές εξετάσεις «για υγειονομικούς και επιδημιολογικούς λόγους» όλοι όσοι καλούνται να εισέλθουν στην «καθαρή ζώνη» του Πούτιν. Δύο ημέρες πριν από την έναρξη της καραντίνας πραγματοποιείται ένα τεστ αντισωμάτων, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, τέσσερα μοριακά τεστ και, τη δωδέκατη ημέρα, ένα δεύτερο τεστ αντισωμάτων. Αν όλα είναι εντάξει, την 14η μέρα επιτρέπεται η είσοδος στο περιβάλλον του Πούτιν.

Από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με το BBC Russia, η προεδρική διοίκηση έχει διατάξει πολλές χιλιάδες εξετάσεις για τον κορονοϊό κυρίως, αλλά και για άλλες παθήσεις. Ενδεικτικά η ιταλίδα δημοσιογράφος αναφέρει στο ρεπορτάζ της πως μόνον τον Μάιο, τα πληρώματα του προεδρικού αεροσκάφους χρειάστηκε να υποβληθούν σε 1.376 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, 98 εξετάσεις κοπράνων, 447 εξετάσεις αίματος για αντισώματα και 32 για άλλες παθήσεις. Σύμφωνα με τον ισραηλινό ειδικό Κονσταντίν Μπαλόνοφ, ο οποίος μίλησε στο BBC, υπάρχουν μόνο δύο πιθανοί λόγοι πίσω από την τόση προσοχή: «παράνοια ή αληθινός φόβος από ιατρική άποψη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...