639
Ο δορυφόρος RemoveDebris θα ρίχνει ένα δίχτυ στο διαστημικό κενό για να πιάνει σκουπίδια τα οποία στη συνέχεια θα ρίχνει στην γήινη ατμόσφαιρα για να καταστραφούν | .

Διάστημα: Πιάνει δουλειά το πρώτο… σκουπιδιάρικο

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2018, 06:55
Ο δορυφόρος RemoveDebris θα ρίχνει ένα δίχτυ στο διαστημικό κενό για να πιάνει σκουπίδια τα οποία στη συνέχεια θα ρίχνει στην γήινη ατμόσφαιρα για να καταστραφούν
|.

Διάστημα: Πιάνει δουλειά το πρώτο… σκουπιδιάρικο

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2018, 06:55

Μπορεί ο άνθρωπος να κατάφερε να βρει τρόπο να βγει από τα σύνορα της Γης αλλά δεν ξέχασε την κακή του συνήθεια όπου πηγαίνει να αφήνει πίσω του και μπόλικα σκουπίδια. Μετά από έξι δεκαετίες διαστημικής δραστηριότητας, σε τροχιά γύρω από την Γη βρίσκεται ένα τεράστιος αριθμός αντικειμένων που κινούνται με μεγάλες ταχύτητες. Πρόκειται για υπολείμματα πυραύλων, δορυφόρων και διαστημικών σκαφών.

Το πλήθος αυτών των διαστημικών σκουπιδιών αυξάνεται επικίνδυνα εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των μικρότερων και μεγαλύτερων αντικειμένων. Τα θραύσματα αυτών τω συγκρούσεων πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των σκουπιδιών. Υπολογίζεται ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 7.600 τόνοι διαστημικών σκουπιδιών ορισμένα από τα οποία κινούνται με ταχύτητα 30.000 χλμ/ώρα. Ο αριθμός των αντικειμένων που ξεπερνούν τα 8-9 εκατοστά – και άρα είναι ικανά να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές ή και να καταστρέψουν διαστημόπλοια που βρίσκονται σε κίνηση ή δορυφόρους εν λειτουργία – εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος από 30.000.

Οι ειδικοί ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για τον περιορισμό του όγκου των διαστημικών σκουπιδιών αλλά και την αναζήτηση τρόπων καταστροφής των μεγαλύτερων και πιο επικίνδυνων εξ αυτών προειδοποιώντας μάλιστα ότι το πρόβλημα πλησιάζει στη φάση του «μη αναστρέψιμου». Αυτό σημαίνει ότι, αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον τα διαστημικά σκουπίδια θα έχουν δημιουργήσει ένα πυκνό στρώμα που θα περικυκλώνει την Γη εμποδίζοντας σε οτιδήποτε να εξέλθει από αυτό.

Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές ιδέες και προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η χρήση μεγάλων μαγνητικών πεδίων που θα απομακρύνουν αυτά τα αντικείμενα και θα τα στείλουν μακριά στο Διάστημα, η ανάπτυξη γιγαντιαίων ομπρελών που θα προστατεύουν το διαστημικό περιβάλλον της Γης αλλά και διαστημικά «σκουπιδιάρικα» είναι ορισμένες από αυτές τις προτάσεις.

Σε τροχιά γύρω από την Γη βρίσκονται αμέτρητα σκουπίδια τα οποία απειλούν να «πνίξουν» τον πλανήτη μας

Τον περασμένο Απρίλιο εκτοξεύτηκε το RemoveDebris, ένας δορυφόρος κόστους 15 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατά το υπόλοιπο 50% από εταιρείες με επικεφαλής την Airbus και διάφορα πανεπιστήμια. Ο δορυφόρος σχεδιάστηκε για να συλλέγει και να καταστρέφει διαστημικά σκουπίδια. Διαθέτει κάμερες και λέιζερ με τα οποία εντοπίζει διαστημικά σκουπίδια. Οταν ο δορυφόρος εντοπίζει ένα διαστημικό σκουπίδι θα εξαπολύει ένα καμάκι και ένα δίχτυ για να το πιάσει και στη συνέχεια θα το οδηγεί στη γήινη ατμόσφαιρα για να καεί.

Οι δοκιμές

Την λειτουργία του δορυφόρου έχει αναλάβει το Διαστημικό Κέντρο Σάρεϊ που αποτελεί τμήμα του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ στην Βρετανία. Πριν από λίγες ημέρες, η ομάδα που ελέγχει τον δορυφόρο τον έθεσε σε λειτουργία σε απόσταση περίπου 320 χλμ. από την Γη για να πραγματοποιήσει τις πρώτες του δοκιμές.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times η πρώτη δοκιμαστική αποστολή του δορυφόρου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η πρώτη δοκιμή ήταν σχεδιασμένη έτσι ώστε ο δορυφόρος να προσπαθήσει να συλλέξει όχι ένα από τα υπάρχοντα διαστημικά σκουπίδια αλλά ένα αντικείμενο που μετέφερε μαζί του ο δορυφόρος και θα λειτουργούσε ως… στόχος. Το αντικείμενο είχε μέγεθος και σχήμα παρόμοιο με εκείνο ενός κουτιού παπουτσιών. Ο μηχανισμός του δορυφόρου ανταποκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία στον εντοπισμό και… τη σύλληψη του αντικειμένου.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι. Ο δορυφόρος κατάφερε να πιάσει το αντικείμενο παρά το γεγονός ότι αυτό κάποια στιγμή άρχισε να περιστρέφεται, κάτι που δεν ήταν προγραμματισμένο να συμβεί. Αυτό το αναπάντεχο γεγονός απέδειξε ότι οι μηχανισμοί του δορυφόρου είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί» δηλώνει ο Τζουλιέλμο Αγκλιέτι, διευθυντής του Διαστημικού Κέντρου Σάρει. Θα πραγματοποιηθούν άλλες δύο δοκιμές, μια για την λειτουργία του καμακιού και μια για την λειτουργία του διχτυού σε πραγματικές συνθήκες αυτή την φορά: θα προσπαθήσουν να πιάσουν δηλαδή ένα αληθινό διαστημικό σκουπίδι

Η ομάδα λειτουργίας του RemoveDebris ευελπιστεί ότι ο μηχανισμός του είναι τόσο ισχυρός και αποτελεσματικός που θα μπορεί να πιάνει και να οδηγεί στην καταστροφή όχι μόνο μικρομεσαία αντικείμενα αλλά ακόμη και δορυφόρους που έχουν πάψει να λειτουργούν και περιφέρονται σε τροχιά γύρω από την Γη αποτελώντας απειλή παραγωγής νέων διαστημικών σκουπιδιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...