356
Η εφαρμογή δείχνει στον χρήστη τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει για να φτάσει ταχύτερα, ή έχοντας ταλαιπωρηθεί λιγότερο από τη ζέστη, στον προορισμό του. | Cool Walks

Πάνω στην ώρα: Εφαρμογή δείχνει τις δροσερές διαδρομές μέσα στην πόλη

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2021, 18:07
Η εφαρμογή δείχνει στον χρήστη τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει για να φτάσει ταχύτερα, ή έχοντας ταλαιπωρηθεί λιγότερο από τη ζέστη, στον προορισμό του.
|Cool Walks

Πάνω στην ώρα: Εφαρμογή δείχνει τις δροσερές διαδρομές μέσα στην πόλη

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2021, 18:07

Μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού προγραμμάτων οπτικής απεικόνισης δεδομένων μπορεί να βοηθά τους κατοίκους μιας πόλης που θέλουν να βρεθούν από μια περιοχή σε μια άλλη περπατώντας, να βρίσκουν την διαδρομή που τους εξυπηρετεί καλύτερα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να επιλέξουν τη συντομότερη διαδρομή ή μια διαδρομή που μπορεί να είναι λίγο πιο μακρινή, αλλά θα βρίσκονται πάντα σε σκιά, αποφεύγοντας την έκθεση στην έντονη ηλιοφάνεια και την πολλή ζέστη. Μάλιστα, οι δημιουργοί της εφαρμογής έχουν ονομάσει τη διαδρομή αποφυγής του ήλιου «διαδρομή βρικόλακα»…

Το νέο app, που ονομάζεται «Cool Walks», δείχνει επίσης στους χρήστες πού μπορούν να βρουν κάποιο σκιερό καταφύγιο για να ξεφύγουν λίγο από τον καύσωνα, αλλά και σημεία στην πόλη όπου υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε νερό (πηγές, σιντριβάνια κ.λπ.).

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί το σύστημα Lidar για να δημιουργεί τρισδιάστατα μοντέλα των δρόμων. Την τεχνολογία αυτή χρησιμοποιούν για τη χαρτογράφηση του περιβάλλοντος χώρου και τα αυτόνομα αυτοκίνητα. Τα δεδομένα της χαρτογράφησης συνδυάζονται στη συνέχεια με τα δεδομένα της κίνησης του Ηλιου, έτσι ώστε, όταν το επιθυμεί, ο χρήστης της εφαρμογής να βρίσκει πάντα μια διαδρομή που δεν «βλέπει» τη δεδομένη στιγμή το μητρικό μας άστρο και έχει σκιά.

Η εφαρμογή άρχισε να χρησιμοποιείται πιλοτικά στη Βαρκελώνη. Αν και προς παρόν δίνει πληροφορίες μόνο για μια γειτονιά της πόλης, οι δημιουργοί της  καθώς και η δημοτική Αρχή ευελπιστούν ότι η χρήση της θα βοηθήσει στο να συλλεχθούν δεδομένα για το πώς η Βαρκελώνη θα μπορέσει να προσαρμοστεί σε περιόδους καύσωνα, έτσι ώστε να προστατευτούν οι κάτοικοι αλλά και η οικονομία της. Έχει μάλιστα εκπονηθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στην πρωτεύουσα της Καταλονίας για τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και, κυρίως, δέντρων που θα προσφέρουν δροσιά και σκιά. Υπεύθυνοι και άλλων δήμων σε μεγαλουπόλεις, όπως το Λονδίνο, βλέπουν με θετικό μάτι τόσο τη χρήση αυτής της εφαρμογής όσο και τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση C40, στην οποία συμμετέχουν 97 πόλεις από όλο τον κόσμο, οι καύσωνες στις αστικές περιοχές αυξάνουν τη θνησιμότητα κατά 14%, ενώ παράλληλα καταστρέφουν υποδομές όπως οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News