284
Αναπαραγωγή αυτοπροσωπογραφίας του Βαν Γκογκ σε έκθεση στην Πορτογαλία | REUTERS/Rafael Marchante

Οταν ο Βαν Γκογκ και ο Γκογκέν επισκέπτονταν τα πορνεία της Αρλ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2020, 22:35
Αναπαραγωγή αυτοπροσωπογραφίας του Βαν Γκογκ σε έκθεση στην Πορτογαλία
|REUTERS/Rafael Marchante

Οταν ο Βαν Γκογκ και ο Γκογκέν επισκέπτονταν τα πορνεία της Αρλ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2020, 22:35

Μια πτυχή της ζωής δύο μεγάλων ζωγράφων του 19ου αιώνα, του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και του Πολ Γκογκέν, που ως σήμερα μάλλον ήταν στο σκοτάδι, φέρνει στην επιφάνεια επιστολή που αγοράστηκε από το Μουσείο Βαν Γκογκ του Αμστερνταμ για 210.000 ευρώ.

Πρόκειται για επιστολή τεσσάρων σελίδων στα γαλλικά, με ημερομηνία 1-2 Νοεμβρίου 1888, η οποία ως τώρα ήταν στα χέρια ιδιώτη, αναφέρει ο Guardian.

Οι δύο άνδρες γράφουν σε έναν άλλο καλλιτέχνη, τον Εμίλ Μπερνάρ, για την πρώτη εβδομάδα της συγκατοίκησής τους. Μιλούν για τη ζωή στην πόλη Αρλ, στην Προβηγκία, αλλά και για τις επισκέψεις τους σε πορνεία της περιοχής.

Ο Βαν Γκογκ γράφει σχετικά: «Κάτι που θα σε ενδιαφέρει: κάναμε κάποιες εκδρομές σε πορνεία και είναι πιθανόν ότι θα πηγαίνουμε συχνά εκεί για δουλειά».

Και οι δύο εμφανίζονταν σίγουροι ότι το έργο τους θα οδηγούσε σε μια «μεγάλη αναγέννηση της Τέχνης». Λίγους μήνες νωρίτερα ο ολλανδός ζωγράφος είχε εξάλλου ολοκληρώσει δύο από τα πιο γνωστά έργα του, τα «Ηλιοτρόπια» και την «Εναστρη Νύχτα».

Για τον Γκογκέν ο Βαν Γκογκ γράφει ότι «είναι ένα απείραχτο πλάσμα με τα ένστικτα ενός άγριου θηρίου. Με τον Γκογκέν το αίμα και το σεξ έχουν προβάδισμα σε σχέση με τη φιλοδοξία». Πάντως ο Γκογκέν εμφανίζεται συγκρατημένος και ελαφρά ειρωνικός: «Μην τον ακούς τον Βίνσεντ, ξέρεις ότι εντυπωσιάζεται εύκολα».

Η συγκατοίκηση του Βαν Γκογκ με τον Γκογκέν υποτίθεται ότι ήταν, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, το πρώτο βήμα για το ουτοπικό όνειρο του Βαν Γκογκ για μια αποικία ζωγράφων.

Μερικές εβδομάδες μετά την επιστολή, η ζωή τους θα έπαιρνε μια τραγική διάσταση. Ο Βαν Γκογκ έκοψε το αφτί του φίλου του πάνω σε καβγά και το πήγε «δώρο» σε ένα πορνείο για να το παρουσιάσει στην Γκαμπριέλ Μπερλατιέ, η οποία δούλευε εκεί ως υπηρέτρια…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News