702
O Τσαβούσογλου ακούει εκνευρισμένος την Αναλένα Μπέρμποκ... | REUTERS/Umit Bektas

Οταν η Αναλένα Μπέρμποκ είπε στην Τουρκία «τα πράγματα με τ’ όνομά τους»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2022, 11:44
O Τσαβούσογλου ακούει εκνευρισμένος την Αναλένα Μπέρμποκ...
|REUTERS/Umit Bektas

Οταν η Αναλένα Μπέρμποκ είπε στην Τουρκία «τα πράγματα με τ’ όνομά τους»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2022, 11:44

Οσοι είχαν διαβάσει λίγο πιο προσεκτικά τη Süddeutsche Zeitung, προτού η Αναλένα Μπέρμποκ επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που τη μετέφερε πρώτα στην Αθήνα και έπειτα στην Κωνσταντινούπολη, ίσως να μην εκπλήσσονταν τελικά τόσο με τα όσα συνέβησαν και ειπώθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Στην Τουρκία η Μπέρμποκ θέλει να πει τα πράγματα με τ’ όνομά τους», είχε γράψει η γερμανική εφημερίδα, προεξοφλώντας ένα νέο στίγμα στη γερμανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Αγκυρα. Επί χρόνια, όσο οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ ήταν στο τιμόνι της Γερμανίας, η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν ήταν η αγαπημένη εξαδέλφη από την Ανατολή. Τα εκατομμύρια των τούρκων μεταναστών-πολιτών που ψηφίζουν στη Γερμανία, αλλά και οι όλο και πιο στενές εμπορικές σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας έκαναν τη Μέρκελ να προσπερνά αβασάνιστα την κατάλυση του κράτους δικαίου στην Τουρκία ή την επικίνδυνη στρατηγική έντασης του Ερντογάν και να χαριεντίζεται μαζί του, ξεχνώντας κάθε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Τώρα, όμως, με τους Σοσιαλδημοκράτες στην καγκελαρία και τους Πρασίνους στο υπουργείο Εξωτερικών ίσως κάτι να αλλάζει: «ίσες αποστάσεις» δεν υπάρχουν, ή τουλάχιστον δεν υπήρξαν σε αυτήν την πρώτη διερευνητική αλλά και ενδεικτική, περιοδεία της γερμανίδας υπ. Εξωτερικών σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη.

Η Μπέρμποκ, ως νέα επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, όχι μόνο αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο αλλά έκανε και τον συνομιλητή της να χάσει την ψυχραιμία του —που, βέβαια, δεν είναι και το ατού του, όπως επισημαίνουν παρατηρητές.

Χαρακτηριστικά τα όσα έγραψε η Deutsche Welle, κάνοντας λόγο για «μια άβολη συνέντευξη Τύπου με θέα τον Βόσπορο»:

Αρχικά η γερμανίδα υπ. Εξωτερικών θέλησε να αναφέρει τα θετικά σημεία των επαφών: έπαινοι για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Τουρκία στη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα στην Κωνσταντινούπολη, έπαινοι για την υποδοχή περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ, τα τελευταία χρόνια και δηλώσεις για την ανάγκη περαιτέρω χρηματοδοτικής υποστήριξης προς την Τουρκία. Αλλά λίγο-πολύ οι έπαινοι σταμάτησαν εκεί.

Η Αναλένα Μπέρμποκ, σε αντίθεση με προκατόχους της, επέλεξε μια ξεκάθαρη και χωρίς περιστροφές αντιμετώπιση των θεμάτων, στα οποία οι απόψεις των δύο χωρών είναι εκ διαμέτρου αντίθετες: από τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κατάσταση στη βόρεια Συρία μέχρι την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αφήνοντας πίσω κάθε υπόνοια «ίσων αποστάσεων» (για τις οποίες έχει κατηγορηθεί η Γερμανία»).

Ενα από τα βασικά θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών στην Κωνσταντινούπολη ήταν η κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη δήλωσή της στην Αθήνα ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητη. Φανερά ενοχλημένος, έως οργισμένος σε κάποιες στιγμές, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέρριψε στη Γερμανία μεροληπτική στάση έναντι της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, μόνο και μόνο επειδή είναι κράτη-μέλη της ΕΕ. Αναφερόμενος στη στάση προηγούμενων γερμανικών κυβερνήσεων για την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο, την οποία χαρακτήρισε «ισορροπημένη», θέλησε να τονίσει ότι πλέον «αυτή η ισορροπία έχει χαθεί».

Όπως παρατήρησε η DW, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κοιτούσε κάθε τόσο την Αναλένα Μπέρμποκ όταν έλεγε πως «τρίτες χώρες, όπως η Γερμανία, δεν θα πρέπει να εμπλακούν στις προκλήσεις και την προπαγάνδα της Ελλάδας και της Κύπρου».  Για τον ίδιο η Γερμανία θα πρέπει να ακούσει και τις δύο πλευρές πριν βγάλει συμπεράσματα. «Δεν περιμέναμε από τη Γερμανία μια τέτοια μονομερή στάση» δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την απογοήτευσή του, αναμένοντας προφανώς από τη Γερμανία τουλάχιστον ουδετερότητα. Στο πλαίσιο αυτό ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών έθεσε και το ζήτημα των υποτιθέμενων παράνομων επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και δεν επιδεικνύει ανθρωπισμό».

Η Αναλένα Μπέρμποκ από την πλευρά της επανέλαβε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και ότι οι όποιες διαφορές δεν μπορεί να εντείνονται με κλιμάκωση αλλά να επιλύονται με διάλογο μεταξύ νατοϊκών εταίρων.

Το «χαστούκι» προς την Άγκυρα ήταν διπλό, αν αναλογιστεί κανείς πως λίγη ώρα αργότερα, ο έλληνας υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντούσε στο Παρίσι τη γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, η οποία ξεκαθάριζε πως η Γαλλία, όπως στο παρελθόν και όπως έχει επαναλάβει και μέσω του γάλλου προέδρου, είναι σύμμαχος και φίλη χώρα με την Ελλάδα και θα σταθεί αλληλέγγυα έναντι των απειλών κατά της κυριαρχίας της.

«Θα παρακολουθήσουμε στενά τις εξελίξεις και πραγματικά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε στο πλευρό σας», είπε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στον κ. Δένδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...