334
Φιαλίδιο με τεχνητά μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19 | Shutterstock

Κορονοϊός: Οι θεραπείες με αντισώματα λειτουργούν και σαν εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2021, 17:38
Φιαλίδιο με τεχνητά μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19
|Shutterstock

Κορονοϊός: Οι θεραπείες με αντισώματα λειτουργούν και σαν εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2021, 17:38

Το πρώτο φάρμακο που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid, φαίνεται πως προλαμβάνει και τη μετάδοση του κορονοϊού, σύμφωνα με τα πρώιμα αποτελέσματα από κλινικές μελέτες. Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, η προστασία που παρέχει το φάρμακο φαίνεται να φτάνει το 80% σε άτομα σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ).

Σε έρευνα που έγινε σε προσωπικό οίκων ευγηρίας φάνηκε ότι η προληπτική έγχυση τεχνητών αντισωμάτων που έχουν λάβει ειδική έγκριση χορήγησης για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, προκάλεσαν εξαιρετικά υψηλή προσωρινή ανοσία και αποτροπή της σοβαρής νόσησης.

Αν και τα εμβόλια είναι αυτά που τελικά παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της προληπτικής δράσης, οι θεραπείες με τεχνητά αντισώματα μπορεί να είναι σημαντικές για άτομα με ανοσοκαταστολή, όπως για παράδειγμα οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και άτομα με λοίμωξη AIDS, αναφέρουν οι Times.

Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως επείγουσα προφύλαξη σε χώρους όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων όπου είναι δύσκολο να απομονωθούν οι τρόφιμοι.

«Επειδή τα εξουδετερωτικά αντισώματα έχουν άμεση δράση, δεν απαιτούν από το ανοσοποιητικό σύστημα να περιμένει να ανταποκριθεί. Είναι σαν να χρησιμοποιούμε άμεσα, τα αντισώματα που θα δημιουργούσε ο ίδιος ο οργανισμός σε μερικές ημέρες. Από αυτή τη σκοπιά το φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό μιας εστίας σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό τους κύκλο», εξηγεί η Τζανέλ Σάμπο, επικεφαλής του τμήματος αντιμετώπισης της λοίμωξης Covid στη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly.

Στην κλινική μελέτη φάσης 2 συμμετείχαν 965 άτομα που εργάζονταν σε ΜΦΗ και είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι μισοί έλαβαν τα τεχνητά αντισώματα και οι υπόλοιποι ψευδοφάρμακο (πλασίμπο). Μετά από οκτώ εβδομάδες, οι λοιμώξεις με συμπτώματα μειώθηκαν 57% σε αυτούς που είχαν πάρει το φάρμακο.

Μάλιστα, όταν οι ειδικοί συνυπολόγισαν πόσοι θα έπρεπε να είχαν εκδηλώσει πιο έντονα συμπτώματα λόγω ηλικίας και υποκείμενων νοσημάτων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό κατά 80% στη μείωση σοβαρών συμπτωμάτων.

Τα ευρήματα της μελέτης ενδέχεται να αυξήσουν τη χρήση του φαρμάκου, καταλήγουν οι Times.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...