394
Τέσσερα εκατομμύρια νέα κρούσματα παιδικού άσθματος καταγράφονται κάθε χρόνο, ως αποτέλεσμα της ρύπανσης που προκαλούν τα αυτοκίνητα | Shutterstock

Τα αυτοκίνητα προκαλούν ετησίως άσθμα σε 2.800 ελληνόπουλα

Τέσσερα εκατομμύρια νέα κρούσματα παιδικού άσθματος καταγράφονται κάθε χρόνο, ως αποτέλεσμα της ρύπανσης που προκαλούν τα αυτοκίνητα
|Shutterstock

Τα αυτοκίνητα προκαλούν ετησίως άσθμα σε 2.800 ελληνόπουλα

Αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, ακόμη και σε αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας που επίσημα θεωρούνται ασφαλή, αναμένεται να ισχύσουν με πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η αιτία είναι μία παγκόσμια επιστημονική έρευνα, η οποία απέδειξε ότι οι ρύποι των αυτοκινήτων είναι ο βασικός παράγοντας πρόκλησης άσθματος σε μεγάλο ποσοστό παιδιών.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, τα ποσοστά για τα ελληνόπουλα είναι πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο στη χώρα μας εκδηλώνουν άσθμα περίπου 2.800 παιδιά λόγω των ρύπων που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα και συγκεκριμένα του διοξειδίου του αζώτου. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 14% του συνόλου των παιδιών που εμφανίζουν τη νόσο στην Ελλάδα, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 13%. Την αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη κατέχει η Βρετανία, με 280 νέα περιστατικά άσθματος ανά 100.000 παιδιά και ποσοστό 19%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 4 εκατομμύρια νέα κρούσματα παιδικού άσθματος καταγράφονται κάθε χρόνο, ως αποτέλεσμα της ρύπανσης που προκαλούν τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Planetary Health.

Καθώς τα επίπεδα ρύπανσης της ατμόσφαιρας μειώνονται, υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της εκπομπής επιβλαβών ουσιών από τα αυτοκίνητα, αναφέρουν οι επιστήμονες. Εκτός από τα προβλήματα αναπνοής και τον καρκίνο του πνεύμονα, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην πρόκληση καρδιαγγειακών νόσων. Μάλιστα, τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι προκαλούν δεκάδες σοβαρά προβλήματα υγείας, που ποικίλουν από άνοια έως παχυσαρκία.

«Η ρύπανση από διοξείδιο του αζώτου φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόκλησης παιδικού άσθματος τόσο στις ανεπτυγμένες, όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά σίγουρα περισσότερο στις αστικές περιοχές», εξηγεί η Σούζαν Άνεμπεργκ, υπεύθυνη της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκον.

Τα ευρήματα της μελέτης μας υποδεικνύουν ότι η ισχύουσα οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τις ετήσιες μέσες συγκεντρώσεις των συγκεκριμένων ρύπων, θα πρέπει να επανεξεταστεί και να βρεθεί τρόπος για τη μείωσή τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιο πιθανό σενάριο είναι να ζητηθεί άμεσα από τις κυβερνήσεις η αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας, ανάλογα με την τεχνολογία του αυτοκινήτου, αλλά και τις περιοχές που κινείται.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα τους άσθματος στα παιδιά εκδηλώνονται κατά διαστήματα με τις λεγόμενες κρίσεις του άσθματος. Περιλαμβάνουν βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, «βράσιμο» στο στήθος. Ο βήχας είναι παροξυσμικός και εκδηλώνεται τόσο την ημέρα όσο και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πολλές φορές τα συμπτώματα εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια άσκησης και κατά την έκθεση στο κρύο ή σε ερεθιστικές ουσίες όπως ο καπνός.