577
Φιαλίδιο με το εμβόλιο της AstraZeneca (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Florion Goga

Οι πέντε απαντήσεις-κλειδιά για το εμβόλιο της AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2021, 16:21
Φιαλίδιο με το εμβόλιο της AstraZeneca (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS /Florion Goga

Οι πέντε απαντήσεις-κλειδιά για το εμβόλιο της AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2021, 16:21

Καμία αιτιολογική σχέση δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής για τη δημιουργία επικίνδυνων θρόμβων στο αίμα λόγω του εμβολίου της AstraZeneca και τα σενάρια διερευνώνται ακριβώς επειδή αυτό προβλέπεται από τις διαδικασίες ασφαλείας για οποιαδήποτε νέο εμβόλιο ή φάρμακο.

«Η εμφάνιση θρόμβων στο αίμα στον γενικό πληθυσμό είναι συχνή και όλοι οι ειδικοί έχουν αποφανθεί ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ αυξημένου κινδύνου πήξης του αίματος και του εμβολίου της AstraZeneca», σημειώνει η βρετανική Telegraph.

Στο πλαίσιο αυτό η Αν Γκάλαντ, από το ιατρικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, απαντά, μέσω ενός βίντεο, στις πέντε πιο συχνές ερωτήσεις του κοινού.

Γιατί κάποιες χώρες ανέστειλαν τους εμβολιασμούς;

Η Αυστρία ανέστειλε τους εμβολιασμούς μετά τον θάνατο μιας γυναίκας, η οποία έχασε τη ζωή της από θρομβοεμβολικό επεισόδιο, το οποίο συνέβη δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό της. Ακόμη μία γυναίκα στην ίδια χώρα υπέστη πνευμονική εμβολή, και πάλι λόγω ανάπτυξης θρόμβων, όμως είναι καλά στην υγεία της.

Η αναστολή των εμβολιασμών είναι ένα αυστηρό προληπτικό μέτρο και δεν ελήφθη επειδή έχει βρεθεί πραγματική συσχέτιση. Το ίδιο έκαναν και άλλες χώρες όπως η Ισλανδία, η Δανία και η Νορβηγία.

Θα πρέπει να ανησυχούμε να εμβολιαζόμαστε;

Μέχρι σήμερα 17 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει το εμβόλιο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενας στους 1.000 ανθρώπους κάθε χρόνο εκδηλώνει σοβαρό πρόβλημα με θρόμβους στο αίμα. Και η κατάσταση είναι ακόμη πιο συχνή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Στη Βρετανία, περίπου 320 άτομα την εβδομάδα θα εκδηλώσουν θρόμβους στο αίμα, ανεξαρτήτως εμβολιασμού. 

Αρα, από αυτούς που εμβολιάστηκαν, οι 17.000 φυσιολογικά θα μπορούσαν να έχουν εκδηλώσει πρόβλημα. Ομως δεν υπάρχουν τέτοια δεδομένα.

Ούτε βέβαια έχει προκύψει κάτι από τις κλινικές μελέτες του φαρμάκου που πραγματοποιήθηκαν πριν λάβει άδεια κυκλοφορίας από τις ρυθμιστικές αρχές.

Μέχρι στιγμής 17 εκατομμύρια άτομα έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη.

Τι λένε οι ειδικοί;

Ολοι οι ειδικοί μέχρι αυτή τη στιγμή διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει καμία αιτιολογική σχέση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Μεταξύ των ειδικών συμπεριλαμβάνονται και οι επιτροπές της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να συνδέουν αιτιολογικά τους θρόμβους με το εμβόλιο.

Το ίδιο υποστηρίζει και η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας, ενώ και στις κλινικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε κάποιο περιστατικό που να προκαλέσει ανησυχία.

Θα πρέπει να κάνω το εμβόλιο της AstraZeneca;

Καθώς δεν υπάρχει καμία ανησυχία ούτε από τις ρυθμιστικές αρχές ούτε από τους επιστήμονες, αλλά ούτε και κάποια προειδοποίηση από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca που δημιούργησαν το εμβόλιο, αυτή τη στιγμή θεωρείται απολύτως ασφαλές.

Επιπλέον, η στρατηγική παύσης και επανέναρξης του εμβολιαστικού προγράμματος θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στα συστήματα υγείας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκδήλωσαν σοβαρές καταστάσεις με θρόμβους στο αίμα μετά τον εμβολιασμό τους είναι εξαιρετικά μικρός για να θεωρηθεί ότι είναι στατιστικά σημαντικός.

Ποια είναι η συμβουλή των ειδικών στη Βρετανία;

Στη Βρετανία συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί. Μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 11 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, δηλαδή αριθμός υπερδιπλάσιος από αυτές που έχουν χορηγηθεί στις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα μάλιστα με την εβδομαδιαία έκθεση για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου στη Βρετανία, η οποία ενημερώθηκε από τις υγειονομικές υπηρεσίες την προηγούμενη Πέμπτη, υπήρξαν τρεις θάνατοι και αναφέρθηκαν ακόμη 45 περιστατικά ατόμων που σχετίζονταν με θρόμβους στο αίμα μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca και έναν θάνατο και 48 μη θανατηφόρα περιστατικά που σχετίζονται με θρόμβους στο αίμα μετά τη χορήγηση εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Το ίδιο έχει αποφασίσει και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News