849
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που φροντίζει ασθενείς με Covid-19 σε νοσοκομείο της Βραζιλίας | REUTERS/Amanda Perobelli

Οι γιατροί τώρα ξέρουν περισσότερα για την Covid-19

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 16 Αυγούστου 2020, 12:15
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που φροντίζει ασθενείς με Covid-19 σε νοσοκομείο της Βραζιλίας
|REUTERS/Amanda Perobelli

Οι γιατροί τώρα ξέρουν περισσότερα για την Covid-19

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 16 Αυγούστου 2020, 12:15

Οταν ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην Ιταλία στα τέλη Φλεβάρη, οι γιατροί είχαν τόσο μεγάλη άγνοια για τη διαχείριση της Covid-19, που έφτασαν σε σημείο να ζητούν από φίλους τους στην Κίνα να τους μεταφράσουν από τα μανδαρινικά ιατρικές οδηγίες για την κλινική αντιμετώπιση ασθενών που είχαν βρει στο Διαδίκτυο.

«Υπήρχαν τα πάντα σε αυτές τις οδηγίες, ακόμα και οδηγίες για την παραδοσιακή κινεζική ιατρική» είπε στη Wall Street Journal ο Μάρκο Ρίτζι, επικεφαλής της πτέρυγας Covid-19 στο νοσοκομείο Papa Giovanni XXIII του Μπέργκαμο, της ιταλικής πόλης του Βορρά που χτυπήθηκε πιο βαριά από οποιαδήποτε άλλη από την πανδημία. «Πλέον, έχουμε επιλογές», προσθέτει ο ίδιος.

Οι γιατροί στην Ευρώπη πιστεύουν ότι η πρόοδος που έχει γίνει στη θεραπεία της Covid-19, συμβάλλει στη μείωση των θανάτων μεταξύ των πιο ευάλωτων ομάδων ασθενών. Πράγμα που δημιουργεί ελπίδες, αν αναλογιστούμε ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν εξάρσεις του ιού.

Με βάση την επιστημονική έρευνα, η οποία συνδυάζεται με την κλινική εμπειρία από χώρες που επλήγησαν βαριά, όπως η Ιταλία και η Βρετανία, ακολουθείται μία θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτικά.

Η θεραπεία αυτή όμως είναι μεν αποτελεσματική σε ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία, αλλά όχι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε όσους η νόσος είναι πιο σε πιο προχωρημένο στάδιο και έχουν διασωληνωθεί.

Το ευτυχές είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάζουν ελαφρά συμπτωματολογία και δεν απαιτείται νοσηλεία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κορονοϊός αντιμετωπίζεται με απομόνωση στο σπίτι, ανάπαυση, πολλά υγρά και κοινά παυσίπονα.

Στην Ευρώπη, όμως, σημειώνει η WSJ, περίπου το ένα τρίτο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καταλήγει στο νοσοκομείο (σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων).

Σε ανάλυση διαφόρων ερευνών ανά τον κόσμο που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, διαπιστώθηκε ότι έχει μειωθεί το ποσοστό των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους ενώ βρίσκονταν στην Εντατική.

Τέλη Μαΐου, αυτό το ποσοστό έπεσε στο 42%, από 60% που ήταν τον Μάρτιο. Να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με την ανάλυση, τα ποσοστά θνητότητας κινούνται σε παρόμοια επίπεδα στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι σημαντική, δεν οφείλεται όμως μόνο σε αυτήν η μείωση στο ποσοστό θνησιμότητας, σημειώνουν οι ειδικοί, καθώς σημαντικός παράγοντας επίσης είναι ο μικρότερος αριθμός των ατόμων που μολύνεται –συγκριτικά με όσους μολύνθηκαν στην κορύφωση της πανδημίας– καθώς και το γεγονός πως πλέον μολύνονται περισσότερο νεαρότερες ηλικίες.

«Το πρώτο που έχει αλλάξει είναι ότι πλέον διαγιγνώσκονται περισσότεροι νέοι. Το δεύτερο είναι ότι ξέρουμε να αντιμετωπίζουμε τον ιό καλύτερα και πιο γρήγορα και αυτό είναι επίσης σημαντικό. Και παρακολουθούμε τις εξελίξεις του. Δεν φαίνεται γενετικά να έχει τροποποιηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχει αλλάξει η συμπεριφορά του», απάντησε σε ερώτηση του Protagon ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στο πλαίσιο πρόσφατης έκτακτης ενημέρωσης στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας. Που σημαίνει ότι όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις ισχύουν και για την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ακόμη το γεγονός ότι τα συστήματα υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένα σε αυτή τη φάση και δεν στρεσάρονται.

Καλύτερα προετοιμασμένοι για το δεύτερο κύμα

Οι νέες εστίες κρουσμάτων και οι εξάρσεις του κορονοϊού σε διάφορες περιοχές καλλιεργούν φόβους για δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη. Μπροστά όμως σε αυτό το ενδεχόμενο, οι γιατροί πιστεύουν ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι. Γνωρίζουν πλέον ότι ο νέος κορονοϊός δεν είναι απλώς μια ασθένεια του αναπνευστικού, αλλά ότι μπορεί δυνητικά να επηρεάσει τα καρδιαγγειακά και νευρικά συστήματα, για παράδειγμα.

Οσο η πανδημία έπληττε όλο και περισσότερο κόσμο, οι γιατροί επικεντρώθηκαν στην αντιμετώπιση των σοβαρών συμπτωμάτων του ιού, αυτών δηλαδή που μπορεί να στοιχίσουν τη ζωή κάποιου ασθενούς.

Με την έρευνα, την παρατήρηση και την εμπειρία που αποκτήθηκε στην πράξη, οι γιατροί κατάφεραν να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους ασθενείς που πάσχουν από κορονοϊό, φτιάχνοντας τελικά ένα μοτίβο με τους βασικούς κινδύνους που πρέπει να προσέξουν όσον αφορά τα σοβαρά συμπτώματα της ασθένειας.

Πρώτη κίνηση είναι η παροχή οξυγόνου, δεύτερη, ο περιορισμός του κινδύνου από τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, τρίτη η αντιμετώπιση της φλεγμονής που επηρεάζει όργανα και ιστούς. Τέλος, κάποιοι ασθενείς χρειάζονται επίσης θεραπεία για νεφρική ανεπάρκεια.

Στην Ιταλία για πρώτη φορά παρατήρησαν τις καρδιαγγειακές επιπλοκές και εκεί ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν αντιπηκτικά για τους θρόμβους του αίματος, κάτι που στη συνέχεια εδραιώθηκε στη θεραπεία των ασθενών ανά την Ευρώπη.

Στο έργο της ιατρικής κοινότητας ήρθε επίσης να συνεισφέρει και η συνεργατική ομάδα Recovery της Βρετανίας, η έρευνα της οποίας έφερε στο φως το ρόλο της δεξαμεθαζόνης, δηλαδή της κορτιζόνης, στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Πρόκειται για ένα φθηνό, ευρείας χρήσης στεροειδές, που δείχνει να είναι αποτελεσματικό στα βαριά περιστατικά. Τα πρώτα αποτελέσματα μάλιστα της μελέτης δείχνουν ότι το φάρμακο μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα σε ασθενείς με νόσο Covid-19.

Ανάμεσα στα αξιοσημείωτα αποτελέσματα της έρευνας είναι ότι η αγαπημένη στον Ντόναλντ Τραμπ υδροξυχλωροκίνη φέρεται να μην έχει κάποιο σημαντικό όφελος για τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό.

Η έρευνα αναφέρει επίσης απογοητευτικά αποτελέσματα για τη λοπιναβίρη και τη ριτοναβίρη, έναν συνδυασμό που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του HIV, ενώ αξιολογεί και άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία κατά του κορονοϊού.

Αυτό που λείπει, όμως, από τη φαρέτρα των γιατρών είναι αποτελεσματικά φάρμακα κατά του ίδιου του ιού, τα οποία να μπορούν να χορηγηθούν νωρίς κατά τη διάρκεια της νόσου, ώστε να μπορέσει να σταματήσει η εξέλιξή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...