936
|

Οι δυσκολίες της ζωής στην ακριτική Ελλάδα για μία οικογένεια

Avatar Advertorial 18 Μαΐου 2022, 17:08

Οι δυσκολίες της ζωής στην ακριτική Ελλάδα για μία οικογένεια

Avatar Advertorial 18 Μαΐου 2022, 17:08

Οι περισσότεροι έχουμε επισκεφθεί κάποιες από τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας, είτε σε κάποιες διακοπές, είτε για κάποιον άλλο επαγγελματικό – ή και όχι – λόγο, και η αλήθεια είναι πως, πιθανότατα, μας έχουν κερδίσει. Η αυθεντικότητα των τόπων αλλά και των ανθρώπων, η απαράμιλλη αίσθηση ελευθερίας, το περιορισμένο άγχος, η καλύτερη διατροφή και, πάνω από όλα, η ομορφιά των μοναδικών αυτών ελληνικών προορισμών, κερδίζουν τους περισσότερους.

Όμως, πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα όταν ένας τέτοιος τόπος είναι η μόνιμη διαμονή σου; Μπορεί οι ομορφιές και τα πλεονεκτήματα να παραμένουν, έρχονται ωστόσο να συναντήσουν και δυσκολίες, οι οποίες υπάρχουν και, σε πολλές περιπτώσεις, εντείνονται, ειδικότερα σε εποχές που οι τουρίστες και οι επισκέπτες βρίσκονται μακριά. Το να ζει κάποιος και, πολύ περισσότερο, να επιθυμεί να δημιουργήσει και να συντηρήσει οικογένεια σε μία απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας, από τον Έβρο έως τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου ή τα Δωδεκάνησα, αποτελεί ένα στοίχημα που κρύβει δυσκολίες, αλλά και πολλές σημαντικές προκλήσεις.

Η έλλειψη ιατρικών υποδομών το πιο βασικό πρόβλημα των ακριτικών περιοχών

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ακριτικής Ελλάδας σχετίζεται, φυσικά, με την επάρκεια ιατρικής περίθαλψης, σχετικών υπηρεσιών, αλλά και γιατρών. Σε πολλά μικρά νησιά ή απομακρυσμένα μέρη, οι κάτοικοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές δομές, ενώ αναγκάζονται να μεταβαίνουν μακριά από τον τόπο τους, με σημαντικό οικονομικό κόστος, ώστε να έχουν πρόσβαση ακόμη και σε βασικές ιατρικές ανάγκες, όπως έναν γιατρό που θα παρακολουθεί μία γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της ή και κάποιον παιδίατρο για τα μικρότερα μέλη της οικογένειας. Ειδικότερα τους χειμερινούς μήνες, που τα δρομολόγια των πλοίων για τα ακριτικά νησιά μας αραιώνουν και πολλές φορές δεν πραγματοποιούνται λόγω καιρικών συνθηκών, η πρόσβαση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και, σε πολλές περιπτώσεις, ανέφικτη, μεγαλώνοντας την ανασφάλεια των κατοίκων.

Δυσκολίες, όμως, υπάρχουν και σε άλλους τομείς, όπως συνολικά το κρίσιμο θέμα του οικονομικού προϋπολογισμού μίας οικογένειας, το οποίο έχει επιβαρυνθεί τελευταία σημαντικά από τις δύσκολες συγκυρίες της εποχής, αλλά και αυτό της υποστήριξης στην ανατροφή των παιδιών. Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα έχει να κάνει και με την εύρεση εργασίας, καθώς δεν είναι πάντα εύκολο για ένα ζευγάρι να βρει δουλειά και να συντηρήσει μία οικογένεια σε έναν μικρό τόπο, χωρίς πολλές επιλογές και δυνατότητες.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, είναι σημαντικό να υπάρχουν πρωτοβουλίες που στηρίζουν ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες που τους κάνουν να αναβάλλουν μία τέτοια απόφαση για αρκετό καιρό.

Η Eurobank βγαίνει ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια

Μέσω της πρωτοβουλίας ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια, η Eurobank θέλει να αναδείξει τη σημασία του δημογραφικού ζητήματος για τη χώρα, στηρίζοντας  οικογένειες που ζουν σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, σε γεωγραφικές περιοχές από τον ακριτικό Έβρο, τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έως και το Καστελόριζο. Στόχος της είναι η ανάπτυξη βιώσιμων συνθηκών για τις νέες οικογένειες στις περιοχές αυτές, μέσα από μία σειρά δράσεων.

Έτσι, σε συνεργασία με την «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η Eurobank στηρίζει νέους γονείς να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των βρεφών έως την ηλικία του ενός έτους. Η δράση αφορά όσους γίνονται γονείς και διαμένουν μόνιμα στον Έβρο καθώς και σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, με πληθυσμό μικρότερο των 7.000 κατοίκων, και προβλέπει την αποστολή βρεφικών πακέτων μετά τη γέννηση του παιδιού, για να καλύψουν βασικές ανάγκες για ένα έτος (ένδυση, πάνες, σκεύη τροφών και αποστείρωσης, είδη υγιεινής του μωρού, καθαριστικά ρούχων, κρέμες κ.ά.).

Ακόμη, μέσω του Σωματείου Be-Live, καλύπτει το κόστος εξωσωματικής γονιμοποίησης (φαρμακευτική αγωγή, παρακολούθηση, νοσοκομειακά έξοδα, αιματολογικές εξετάσεις, υπερήχους εμβρύου) και την εκστρατεία ενημέρωσης σε υπογόνιμα ζευγάρια που ζουν στον Έβρο, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Επίσης, χορηγεί τη Γραμμή 11525 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», για τη στήριξη γονέων/κηδεμόνων, εκπαιδευτικών και εφήβων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα και διλήμματα για την οικογένεια, καθώς και τη διεξαγωγή ψυχο-εκπαιδευτικών σεμιναρίων για μέλλοντες και νέους γονείς σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές που καλύπτει η πρωτοβουλία.

Σε όλους τους ενδιαφερόμενους από τις περιοχές που εντάσσονται στο Πρόγραμμα (Έβρο, ΒΑ Αιγαίο και Δωδεκάνησα) που έχουν αποκτήσει παιδί μετά την 1η Απριλίου 2021, η Πρωτοβουλία  ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια παρέχει:

– Δωρεάν πακέτο πρωτοβάθμιας υγείας για βρέφη, διετούς διάρκειας, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, δωρεάν αεροδιακομιδή για έκτακτα περιστατικά.

– Εκπτωση 10% για αγορές βρεφικών ειδών για ένα έτος, μέσω του προγράμματος επιβράβευσης €πιστροφή, για όλα τα καταστήματα βρεφικών ειδών, φυσικά ή ηλεκτρονικά.

– Το αποταμιευτικό πρόγραμμα «Μεγαλώνω», με προνομιακό επιτόκιο και με πρώτη καταβολή στο λογαριασμό του παιδιού, από την Τράπεζα, του ποσού των €50 για το πρώτο παιδί, €100 για το 2ο παιδί και €150 για το 3ο παιδί και άνω.

– Στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία με προνομιακούς όρους και, ειδικότερα, δωρεάν έξοδα και μειωμένο επιτόκιο σε σύγκριση με το ισχύον κάθε φορά.

Μια αισιόδοξη προοπτική για τις ακριτικές περιοχές

Σε εποχές που η ενίσχυση των μικρών τόπων και των ακριτικών περιοχών αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα μας, πρωτοβουλίες που διευκολύνουν τις συνθήκες διαβίωσης των νέων οικογενειών, μπορούν να αλλάξουν την εικόνα. Ακόμη και συνθήκες όπως η πανδημία, σε κάποιες περιπτώσεις δημιούργησαν θετική έκβαση, όπως για κάποια νησιά του Αιγαίου που είδαν αύξηση του μόνιμου πληθυσμού τους, λόγω των ευκαιριών που προέκυψαν στον τομέα του τουρισμού. Η ενίσχυση κάθε συνθήκης απασχόλησης και βελτίωσης του επιπέδου διαβίωσης των ανθρώπων σε παραγωγική ηλικία, μπορεί να δώσει στα ζευγάρια που σκέφτονται να δημιουργήσουν οικογένεια σε μία ακριτική περιοχή τα κίνητρα εκείνα, ώστε να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα, ακόμη και μακριά από τα αστικά κέντρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News